10 x Afrika

Vi presenterar författare från 10 av Afrikas stater och hoppas ni vill ge er ut på en rundtur i annorlunda miljöer

Unescos generalkonferens 1995 beslutade att 23 april skulle bli hela världens bokfestdag. I år vill vi uppmärksamma er på det oerhört rikhaltiga och varierade afrikanska författarskapet för att fira Världsbokdagen.

Algeriet

Algeriets flagga Djebar, Assia Bachi, Salim

Assia Djebar (1936 - 2015)
En av Nordafrikas mest inflytelserika författare. Skriver om framför allt kvinnornas situation, t.ex. i romankvartetten som börjar med Kärleken, kriget om den franska 130 år långa ockuptionen av Algeriet 1830-1960
Våra böcker av henne

Salim Bachi (1971-)
Har bland annat skrivit Döda dem alla om en pilots sista dygn innan han med en kapad Boeing 767 styr in i ett av tvillingtornen World Trade Center. Bachi försöker tränga in i psyket hos en terrorist och ge en bild av vad som kan göra en människa beredd att utföra en sådan handling, men utan att försvara den.
Våra böcker av honom

Egypten

Egyptens flagga Mahfouz, Naguib Saadawi, Nawal El

Naguib Mahfouz (1911 - 2006)
Mahfouz böcker myllrar av personer och händelser, ofta i storstaden Kairo. T.ex. i Midaqq-gränden där vi kan sympatisera med en rad lite tilltufsade existenser som strålar samman på Kirshas kafé. Det är prostituerade, smyghomosexuella, narkomaner och kärlekskranka som alla har sina strategier för att uppfylla sina drömmar. Nobelpriset 1988.
Våra böcker av honom

Nawal El Saadawi (1931-)
En mycket stark och stridbar läkare och författare som genom åren vållat stora bekymmer för makthavare av olika slag vid olika tidpunkter. Med fängelse och tidvis påtvingad landsflykt har man försökt förmå henne att sluta tala och skriva om saker som kvinnlig könsstympning, groteska skillnader och orättvisor i uppfostran av pojkar respektive flickor, kvinnans kuvade situation i det starkt mandominerade samhället, falsk religiositet, dubbelmoral, vidskepelse, hyckleri och korruption. I Röst ur djupet  berättar en prostituerad kvinna sin levnadshistoria natten innan hon skall avrättas för mordet på sin hallick och Imamens fall beskriver ödet för en kvinna som är utomäktenskaplig dotter til en imam. 
Våra böcker av henne

Etiopien

Etiopiens flagga Mengiste, Maaza
Maaza Mengiste (1970 -)

Maaza Mengiste föddes Etiopien men tvingades på flykt som liten tillsammans med sin familj då militären tog makten 1974. Hon växte upp i Nigeria, Kenya och USA. Hennes debutroman Under lejonets blick skildrar våldet och brutaliteten vid militärjuntans maktövertagande. I stället för det bättre liv befolkningen drömde om då kejsare Haile Sellassie störtades gick  som han man ett ännu värre skräckvälde till mötes.
Våra böcker av henne

Abraham Verghese (1955 -)
Verghese föddes och växte upp i Etiopien med sina indiska föräldrar. Där påbörjade sin utbildning i medicin och han är idag medicinprofessor i USA. Verghese är idag medicinprofessor  Bland annat har han skrivit uppmärksammade böcker om vsin tid som läkare under 80-talets aids-epidemi. Skära för sten är hans skönlitterära debut om tvillingarna Marion och Shiva som föds i Addis Abeba 1954, om hur de mister sina föräldrar och hur de förälskar sig samma kvinna. Ghana
Våra böcker av honom


Ghana

Ghanas flagga Aidoo, Ama Ata Asare, Meshack

Ama Ata Aidoo (1942 -)
Medverkar tillsammans med 20 andra framstående afrikanska kvinnor i novellsamling Kärlek x 21. De skriver om födslovåndor, ålderdomens krämpor och begravningar, om samkönade relationer och förhållanden som drabbas av rasfördomar. Dessa är stridbara och kapabla kvinnor värda all uppmärksamhet.
Våra böcker av henne

Meshack Asare (1945 -)
Illustratör och barnboksförfattare, bland annat till Bronsgubbens hemlighet (även med titeln Trumgubbens hemlighet) som anses vara den viktigaste bilderboken i Afrika. Den har sitt ursprung i Ashantikulturen i Ghana. Ashanti var ett mäktigt kungarike mellan 1700 och 1900. Budskapet är att vi ska lära oss av det förgångna och att mod och klokhet leder oss till målet. Asare är flerfaldig vinnare av litterära priser och har även varit nominerad till Astrid Lindgren-priset (ALMA).
Våra böcker av honom

Kenya

Kenyas flagga Mwangi, Meja Ngugi wa Thiong'o

Meja Mwangi (1948 -)
Som son till ett hembiträde i en vit familj kom Mwangi tidigt i kontakt med den europeiska kulturen. Han läste tidigt barnböcker och kom att själv skriva för barn. T.ex. den spännande berättelsen Farlig vänskap om den svarte 13-årige Kariuki som blir god vän med den vite ägarens dotterson och om deras jaktäventyr tillsammans. Pojkarna lär av varandra och Kariukis överlägsenhet i mångt och mycket gör att han för första gången kan ifrågasätta de vitas överlägsenhet. Ett stycke historia levandegörs i inifrånskildringen av hur den svarta frihetsrörelsen har börjat göra uppror mot den engelska kolonialmaktenden på 50-talet 
Våra böcker av honom

Ngugi wa Thiong'o eller James Ngugi (1938 -)
Som så många andra afrikanska författare har Ngugi ett brokigt förflutet med vistelser i fängelse och i exil i ett flertal andra länder. Hans far hade fyra fruar och han själv 26 syskon! Ngugi anses vara Kenyas främsta författare med verk som den satiriska romanen En blomma av blod om Kenyas utveckling från brittisk koloni, över frihetskampen fram till samtid. Det är också en svidande vidräkning med den nya tidens makthavare som offrat idealen och istället satsat på att sko sig själva. Boken renderade Ngugi ett fängelsestraff.
Våra böcker av honom

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzavilles flagga Mabanckou, Alain Dongala, Emmanuel


Alain Mbanckou (1966 -)
Mbanckou föddes i Kongo-Brazzaville men flyttade i unga år till Frankrike. Hans författarskap har beskrivits som satiriskt, humoristiskt, dräpande, originellt, intelligent och nyskapande. Som t.ex i I morgon fyller jag 20 där en ung grabb i hamnstaden Point-Noire försöker hitta rätt i tillvaron under tämligen påvra omständigheter. En charmerande bok med mycket kärlek och humor.
Våra böcker av honom

Emmanuel Dongala (1941 -)
Dongala är uppvuxen i Kongo men med studier och arbete både i Frankrike och USA. Där såg han på nära håll de svartas kamp för medborgerliga rättigheter och där lärde han känna Malcolm X och Svarta pantrarn. I Ursprungets eld skildrar närmare ett sekel kongolesisk historia, från tiden innan det att kolonisatörerna anländer och fram till självständigheten. Huvudpersonen Mankunku böjer sig varken för klanens regler eller för de vita herrarna. Här gestaltas Mankunkus födelseby där magi och folktro konfronteras med de katastrofala följderna av den vite mannens ankomst. En mycket stark skildring av koloniseringen och dess konsekvenser.
Våra böcker av honom

Marocko

Marockos flagga Ben Jelloun, Tahar Taïa, Abdellah

Tahar Ben Jelloun (1944 -)
En hel del författargärning har inletts eller utvecklats i afrikanska fängelser. Så även Ben Jellouns. Som student fängslades han och sattes i militärt träningsläger efter protestaktioner mot den förtryckande marockanska polisen i mitten av 60-talet. Han skrev då en lång dikt om fångenskapen, en dikt som sedemera blev både publicerad och uppskattad. Det blev början på ett långt och mycket framgångsrikt och prisbelönat författarskap. Om tiden i arméns straffarbetsläger handlar även romanen Den siste vännen där två gymnasiekompisar båda hamnar på grund av vänstersympatier. Men vänskapen sätts på alltför stora prov...
Våra böcker av honom

Abdellah Taïa (1973 -)
Taïa växte upp i en stor syskonskara och blev vida omtalad i den arabisktalande världen då han år 2007 kom ut som homosexuell. Ett arabiskt vemod skildrar den 12-årige feminine pojken som möter förakt, blir kallad för fjollig och som med nöd och näppe undkommer en gruppvåldtäkt.
Våra böcker av honom


Nigeria

Nigerias flagga Adichie, Chimamanda Ngozi Emecheta, Buchi

Chimamanda Ngozi Adichie (1977 -)
Adichies familje var kristen och tillhörde igbofolket, som försökte bygga det självständiga Biafra på 60-talet. I En halv gul sol skildras hur medelklassens liv slås i spillror då Biafra-kriget bryter ut, hur massakern på igibefolkningen leder till stora flyktingströmmar och svältkatastrof. Både författarens farfar och morfar dog i striderna för ett fritt Biafra men detta var alltför smärtsamt att prata om i familjen senare. Inte heller i skolan berördes kriget och Adichie menar att det undanträngda behovet att prata om hemskheterna är anledningen till romanens tillkomst.
Våra böcker av henne
Buchi Emecheta (1944 -)
Emecheta är ännu en i raden av starka och företagsamma kvinnor som med hårt slit har skaffat sig studie- och yrkesframgångar. Tidigt föräldralös i den lilla nigerianska byn kunde hon dock tack vare ett stipendium förtsätta sina studier vid en missionärsskola till 16 års ålder. Tidigt äktenskap, flytt till London, 5 barn, skilsmässa, ensam vårdnad av de 5 barnen, skönlitterär debut samtidigt med sociologiexamen i London, gästföreläsare vid en rad amerikanska universitet, ca 50 romaner... Andra klassens medborgare ligger mycket nära hennes egen erfarenhet och handlar om en kvinna som flyttar från Nigeria till England för att leva med sin nigerianska man som studerar där. Hon släpps inte in i det brittiska samhället och motarbetas av sin man som inte uppskattar hennes skrivande utan kastar manuset i elden då det är färdigt.
Våra böcker av henne

Somalia

Somalias flagga Mohamed, Nadifa Dirie, Waris

Nadifa Mohamed (1981 -) 
Mohamed flyttade som barn till London med sina föräldrar för att gå i skolan men kunde sedan inte återvända till Somalia på grund av oroligheterna. Förlorade själar utspelar sig under det somaliska inbördeskriget under 1980-talet. Tre olika kvinnoöden flätas samman - Filsan är soldat i armén och utsätts för och använder själv våld, den åldrande Kawsar är den som blir utsatt för hennes misshandel då hon försökt rädda nioåriga Deqo som rymt från ett flyktingläger. 
Våra böcker av henne

Waris Dirie (1965 -)
Dirie är den vackra fotomodellen och författaren från nomadfamiljen i Somalia som inte riktigt vet när hon föddes, som hade 11 syskon, som könsstympades vid 5 år ålder och som rymde då hon som 13-åring skulle giftas bort med en gammal man. Hon kom så småningom till en farbror i London för att arbeta som tjänsteflicka och det var där hon upptäcktes av en fotograf som hjälpte henne till en modellkarriär. Om sitt märkliga liv hr hon berättat i bl.a. En blomma i afrikas öken. Hon har också engagerat sig i kampen mot könsstympning.
Våra böcker av henne

Sydafrika 

Sydafrikas flagga Magona, Sindiwe Ndebele, Njabulo S.

Sindiwe Magona (1943 -) 
Magona är uppväxt i olika kåkstäder utanför Kapstaden och jobbade hårt för att skaffa sig en utbildning. Som ung ensamstående mor hade hon två heltidsarbeten, dessutom studerade hon vidare per korrespondens. Mödrar emellan bygger på en verklig händelse i Sydafrika. En ung amerikanska studentskan mördas 1993 av ett pojkgäng dagen före hemresan till USA efter att som frivillig ha hjälpt till vid de fria demokratiska valen i Sydafrika. Magona var nära vän med några av pojkarnas mamma. Boken är en stark skildring av hur rashat, orättvisor och fattigdom kan leda fram till en sådan händelse.
Våra böcker av henne

Njabulo S. Ndebele (1948 -)
Ndebele är rektor vid universitetet i Kapstaden, en intellektuell kritiker av politiska förhållanden i Sydafrika. I Winnie Mandelas klagan låter han fyra kvinnor komma till tals, kvinnor som likt Winnie Mandela väntade på sina män som antingen jobbade politiskt mot apartheidsystemet eller på grund av detta befann sig utomlands och fick chansen till studier. I boken samlas en grupp kvinnor som i en lek berättar sina historier och diskuterar med en inte närvarande Winnie Mandela. Väntan tedde sig ofta svår, otrohet med förödande konsekvenser förekom, fattigdomen var svåruthärdlig och på vem, på vad varför väntade man egentligen?
Våra böcker av honom

Bilder: Alex författarlexikon

Gun Johansson

Taggar:

Skrivet av: Gun Johansson den 15 april 2016