5 frågor till Gun Johansson
Äntligen är vår nya webb Bibli.se verklighet. Vi ställer fem frågor till Gun Johansson, bibliotekarie vid biblioteken i Heby.
Det finns så många bra saker med Bibli och jag nöjer mig med att nämna en i raden, en teknisk funktion som inte alls är ny men som kommer att vara jättebra för Biblis användare.
Det jag tänker på är RSS-funktionen som ger möjlighet för den enskilde att fortlöpande få information om länets samlade nytillskott av litteratur, musik och så vidare. som gäller just hans/hennes intresseområde.
Är man Hebybo, intresserad exempelvis av trettioåriga kriget eller en speciell författare, ja då får man reda på när Knivsta köper en ny bok i ämnet eller av denne författare. Man kan på så sätt hålla sig à jour med så gott som den totala bokutgivningen i landet och lämna sina önskemål till sitt hemmabibliotek.
Bibli i framtiden, vilka förväntningar har du?
På sikt ser jag en bred plattform skapad av våra användare och oss i samverkan, en plattform där människor med samma litteratur-och musikintressen hittar varandra, där uttryckssätten varierar, där vi enkelt kan presentera text, ljud och rörliga bilder, där mer och mer av vårt material, både gammalt och nyskapat finns i fulltext och dit det blir självklart att gå för till exempel hembygdsintresserade och skolungdom som vill veta eller dela med sig något om den egna orten.
E-bok eller pappersbok?
När det gäller böcker är jag intresserad av endast en sak – innehållet. Jag har ingen egen läsplatta än men så kommer det nog inte att förbli. Om en läsplatta är tekniskt sett tillförlitlig, om det inte tar tid att vända blad, om den inte riskerar att slockna mitt i läsningen, då ser jag fantastiska möjligheter med en sådan. När den smidiga, lätthanterliga, väl fungerande, kanske vik- eller ihoprullbara läsplattan finns på marknaden, då börjar nog den tryckta pappersbokens månghundraåriga historia gå mot sitt slut. Tankar, fantasi och kunskap kommer att leta sig fram på annat sätt och det är huvudsaken.
Skönlitteratur eller facklitteratur?
Nu hukar jag mig, drar ner mössan över ögonen, håller för öronen och väser genom mungipan: Jag tycker det ges ut för mycket skönlitteratur! Pärlorna drunknar ofta i den alltför ymniga floden av mediokra alster, inte minst av deckare och thrillers.
Egentligen väljer jag inte litteratur utifrån begreppen skön eller fack utan går efter vad jag hör från andra, vad jag läser om, vad en viss författare skrivit för övrigt och som fångar mitt intresse. Resultatet för min del blir uppskattningsvis hälften skön och hälften fack.
Senaste bok du läste?
Jag avslutade i morse
Gustavs grabb
av Leif GW Persson och jag har planer på att göra något mycket olikt mig; jag funderar på att skriva till författaren och tala om hur mycket jag gillar hans bok (och honom själv).