5 frågor till Marja Östring

Äntligen är vår nya bibliotekswebb Bibli.se verklighet. Vi ställer fem frågor till Marja Östring, chef för biblioteken i Enköping kommun.

Marja Östring

Vad är det bästa med Bibli?

Marja Östring
Det fantastiska innehållet med en mängd lästips, artiklar, nyheter, evenemang, program, en självstudiekurs i sociala medier för den som ännu inte är så van och mycket annat! Man kan lätt söka, ladda ner och låna om. Lättillgängligt och inspirerande! Nu kan bibliotekets personal och besökare mötas både på webben och på biblioteket. Och så tycker jag att Bibli.se har en snygg ”outfit”!

Tillsammans har personalen i åtta kommuner i Uppsala län utvecklat Bibli. Vi på de åtta kommunbiblioteken har hjälpts åt och vi lärt oss mycket av varandra. Vi har fått nya kompetenser. Vi har lärt oss att skriva på webben, om webbverktyg, om teknik och att tillsammans hitta lösningar. Det har varit roligt, inspirerande och utvecklande att samarbeta.

Nu fortsätter vi tillsammans att hålla Bibli.se aktuellt och intressant! Det kan vi eftersom vi är många som delar på jobbet.

Bibli i framtiden, vilka förväntningar har du?
Jag hoppas att många ska hitta till Bibli.se och tycka att det är intressant, informativt, lätt och kul att besöka Bibli. Att vi ska möta många aktiva Bibli-vänner som vill kommunicera med oss på biblioteken.

Jag hoppas att Bibli ska utvecklas, förändras och förnyas. Att vi ska lyckas fylla den med ett innehåll, som känns relevant, aktuell och intressant för våra besökare och inbjuder till många besök. 
 
E-bok eller pappersbok?
Pappersbok. Det är en suverän ”uppfinning”. Lätt att bära med sig, man kan lätt stanna upp, läsa om ett stycke, läsa den i den takt man vill. I en bra bok möter man världar, människor, tankar, idéer som vidgar ens egen värld och egna erfarenheter. Ett fint typsnitt, en bra papperskvalitet, fina bilder och illustrationer kan göra böcker till stora estetiska upplevelser.

E-boken har också sin plats, men är än så länge inte lika lätthanterlig och flexibel. Men visst är det fantastiskt att man kan ta del av unika böcker, bära med sig ett helt litet bibliotek på en läsplatta, lyssna på böcker i bilen eller på promenaden osv. Det händer mycket på den fronten, än har vi bara sett början.
 
Skönlitteratur eller facklitteratur? 
 Skönlitteratur. Jag tycker om att läsa och har under senare år haft större möjligheter att följa bokutgivningen. Underbart med alla dessa möten i böckerna, med människor, miljöer, erfarenheter, landskap, frågeställningar, samhällen! Jag tror att jag på det sättet har lättare att förstå och få perspektiv på mitt eget liv och också att förstå och se andra människors liv och livsvillkor.

Senaste bok du läste?
Jag har just läst ut Frihet, en nyutkommen och mycket uppmärksammad bok av den amerikanske författaren Jonathan Franzen.


 

Skrivet av: Carin Carlsson den 31 oktober 2011