8 april firar romer nationaldag

Den 8 april firar romerna sin nationaldag. Vi tipsar om böcker som av romska författare eller som handlar om romer.

Romernas historia

Romernas flagga-
Romerna är et folkslag som inte har något eget land. Det finns ungefär 20 miljoner romer i världen och de flesta bor i Europa. Många bor i Östeuropa. I Sverige finns ungefär 30 000 människor som har romskt ursprung.

Från början kom romerna från Indien. På 1000-talet invaderades Indien av ett muslimskt folk och det folk som man tror att romerna härstammar från var tvungna att flytta. De drog sig västerut och kom först kom de till Turkiet. På 1300-talet spred de sig i Europa och framför allt till Ungern, Rumäninen och Slovakien.

Den blå färger i romernas flagga symboliserar himmel. Den gröna färgen jorden. Hjulet, som även finns på Indiens flagga, visar romernas indiska ursprung.

I Sverige har romerna funnits i 500 år. Sedan år 2000 tillhör romerna en av de nationella minoriteterna. Samma år erkändes även romernas språk romani som ett av de fem minoritetsspråken i Sverige. Det innebär att romer har rätt att tala sitt språk och att få undervisning på det. De fyra andra minoritetsspråken är finska, jiddisch, samiska och meänkiele.

Några ord i svenskan som kommer från romani är tjej (flicka), jycke (hund) och lattjo (rolig).

Böckerna om Katitzi

Omslagsbild till E Katitzi.
Romernas liv är ofta svårt. I många länder har de inte samma rättigheter som andra. En författare som har skrivit om hur det var att växa upp som rom i Sverige är författaren Katarina Taikon. Hon föddes 1932 i ett tältläger utanför Örebro. När hon var liten hade romerna inte rätt att gå i skola eller att ha fast bostad. Ofta var de därför tvungna att flytta från ställe till ställe.

Först när Katarina Taikon var vuxen lärde hon sig att läsa och skriva. Hon skrev flera böcker om den romska flickan Katitzi, som handlar om hennes eget liv och uppväxt. På biblioteket kan du låna böckerna om Katitzi. Och en av dem finns även att läsa på romani E Katitzi.

Tyvärr finns det inte så många böcker av romska författare. Romerna har en tradition av muntligt berättande och alla berättelser blir inte böcker. Men om du är nyfiken att läsa romska berättelser finns en ny bok med romska sagor - Det var det som inte fanns.

 

Källa: NE.se

 

 1. Katitzi på flykt

  Av: Taikon, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 8 april 2013