Al Hidjra - islamiskt nyår

På lördag 26 november startar Al Hidjra och kommer att pågå under 29 dagar fram till lördag 24 december.

Människor som firar Muharram in Jaipur i Indien.
Islamisk tideräkning börjar den 15 juli 622 enligt den svenska tideräkningen, den dag Mohammed utvandrade från staden Mecka till staden Medina (profetens stad). Den islamiska nyårsdagen, Al Hidjra, infaller den första dagen i månaden Muharram. Muharram betyder resa och utvandring.

Al Hidjra

Nyåret är en viktig fest och dagen firas vanligtvis med berättelser om händelser i profeten Mohammeds liv. Bland muslimer i Sverige är det en vanlig tradition att skicka nyårskort till varandra. Nyåret Al Hidjra firas inte i lika hög grad som Ramadan och fastemånadens slutfest Eid-Al Fitr då festen pågår i tre dagar men under nyåret ska man tänka på en djupare mening med Hidjra, flykten.

Enligt koranen står ordet Hidjra för att förflytta sig från ett dåligt ställe eller en dålig situation till en bra. Därför ses nyåret som en bra chans till en ny start och en chans att lämna allt dåligt bakom sig. För Shiiterna förknippas nyåret med flera händelser. Då skapades till exempel Adam och Mohammed utsåg Ali till sin efterträdare.

Muharram är enligt många muslimer den bästa månaden för att fasta. Även om den obligatoriska fastan infaller under månaden Ramadan så belönas varje fastedag under månaden Muharram.

Den islamiska kalendern

En islamisk månad består av 29 eller 30 dagar. Det islamiska året är 11 dagar kortare än det svenska året, det vill säga 354 eller 355 dagar totalt under ett år. Till skillnad mot den gregorianska kalendern (solår) så bygger den islamiska kalendern på månår, där varje ny månad börjar vid nymåne. En månad motsvarar alltså ett månvarv. Eftersom nymånen blir synlig vid olika tidpunkter på olika platser börjar en och samma månad inte på samma dag överallt.

Martyren Husayns död

De tio första dagarna i månaden Muharram kallas för Ashura, ”den tionde” är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Den tionde Muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Alis son Al-Husayn göra uppror mot det Umayadiska väldet och kalifen Yazid I. Slaget slutade med Husayns död och händelsen har blivit en symbol för martyrskapet.

Enligt shiiterna är denna händelse den största i världshistorien. Sorgen över Husayns död manifesteras årligen i ett passionsspel. Det är de tio första dagarna i månaden Muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e. Enligt sunnitisk uppfattning är dagen en av flera frivilliga fastedagar. Enligt sunnitisk teologisk uppfattning skapades Adam och Eva på Ashura och dessutom lämnade Noa arken på den dagen. Denna dag ska man göra goda gärningar och göra inre bot, till exempel genom att donera blod. 

Det islamiska årets tolv månader:

 1. Muharram
 2. Safar 
 3. Rabi Al-Awwal 
 4. Rabi Al-Thani 
 5. Jumada Al-ula 
 6. Jumada Al-Thani 
 7. Rajab 
 8. Shában 
 9. Ramadan 
 10. Shawwal 
 11. Dhu Al-Qáda 
 12. Dhu Al-Hijjah

 

Text: Laven Fathi Bild: Patrick Colgan

 1. Muhammed

  Undertitel: hans liv och hans tro
  Av: Andræ, Tor
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Islam
  Finns som: Bok
 2. Islam

  Av: Armstrong, Karen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Islam
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Laven Fathi den 16 november 2011