ALMA-priset till Barbro Lindgren

För språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom som förnyat bilderboken tilldelas Barbro Lindgren 2014 års ALMA-pris. Bland bibliotekspersonalen verkar juryns val ha fallit i god jord.

Barbro Lindgren. Foto: Rebecka Uhlin.
Den svenska författaren Barbro Lindgren tilldelas 2014 års Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Barbro Lindgren ses som en nyskapande och mångfacetterad författare.

Juryns motivering:

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

 

ALMA-priset instiftades 2002 till Astrid Lindgrens minne. Varje år i mars tillkännages årets pristagare. Till årets ALMA-pris var 238 kandidater från 68 länder är nominerade.

Priset överlämnas till författaren i samband med en ceremoni på Stockholms Konserthus den 2 juni 2014. Prissumman är 5 miljoner kronor.

Gick priset till rätt författare?

Vi ställde några snabba frågor till personal som jobbar med barn. Var det rätt vinnare? Vilken är den bästa boken? Och vem passar Barbro Lindgrens böcker?

Mimi Forssblad, Stadsbibliotek i Uppsala

Omslagsbild till Loranga, Mazarin och Dartanjang.
Rätt vinnare? Det är absolut rätt vinnare! Få författare är så ”breda” i sitt skrivande som Barbro Lindgren.

Bästa bok? Loranga, Masarin och Dartanjang.

Vem passar böckerna? ALLA! Hon skriver för alla människor och djur; Glädje, sorg, hopp, kärlek, död och det underbara livet.

 

Lisa Eriksson, Länsbibliotek Uppsala

Rätt vinnare? JAAAAA

Bästa bok? Loranga, Masarin och Dartanjang. Världens skönaste och knäppaste bok, som jag just läst högt för fyraåringen och sexåringen - de var lika förtjusta som jag!

Vem passar böckerna? Jag tycker att Barbro Lindgren passar för både stora och små.

 

Karin Hjelm, Stadsbiblioteket i Uppsala
Omslagsbild till Max potta.

Rätt vinnare? Underbart att en svensk barnboksförfattare får ALMA-priset och att det är Barbro Lindgren känns fantastiskt och helt rätt!

Hon har skrivit fantastiska böcker för alla åldrar allt ifrån småbarnsböckerna om Max, via bilderböcker tillsammans med flera stora svenska illustratörer, poesi för barn och de numera svenska klassiska böckerna Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner för lite äldre barn. För att inte tala om(1973) Loranga, Masarin och Dartanjang-böckerna! De tillhör nästan i en helt egen genre …

Bästa bok? Måste man välja?

Vem passar böckerna? Alla, små barn, stora barn

Omslagsbild till Jättehemligt.
och vuxna barn!

 

Anneli Lidström, Länsbibliotek Uppsala

Rätt vinnare? Barbro Lindgren är absolut värd priset!

Bästa bok? Bästa bok: svårt, det finns många, men kanske serien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. Nu blev det ju tre!

Vem passar böckerna? Hennes böcker passar för alla, från de minsta barnen med Max-böckerna till alla oss som kallar oss vuxna. Tänk bara på boken med den underbara titeln Vad lever man för?.

 

Om Barbro Lindgren

Författaren Barbro Lindgren är född 1937. Som författare debuterade hon 1965 med Mattias sommar. Hon har även konstnärlig utbildning och har illustrerat många av sina egna böcker. Hennes produktion omfattar bilderböcker, ungdomsböcker, lyrik och teaterpjäser.

Barbro Lindgrens böcker finns översatta till cirka 30 språk.

Hennes böcker är ofta humoristiska och vänder sig direkt till barnen. För de yngsta barnen har hon haft stora framgångar med sina böcker om Max. De första var Max bil, Max kaka och Max nalle som utkom alla 1981

För äldre läsare har hon bland annat skrivit den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973).

2013 utkom Vi leker att vi är pippifåglar med illustrationer av Camilla Engman. Barbro Lindgren har även skrivit böckerför vuxna.

En av Bibliotek Uppsalas biblioteksbussar är döpt till Barbro efter just Barbro Lindgren. Den andra bussen heter Astrid och ja, det är efter Astrid Lindgren.

 

För källor och mer läsning mer:

 

Bilder: Barbro Lindgren (Foto: Rebecka Uhlin) ; Bokomslag

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 25 mars 2014