ALMA-priset till Meg Rosoff

Det här är barnlitteraturens Nobel-pris, världens största internationella pris för läsfrämjare

Astrid Lindgren omking 1960. Bildkälla: Wikimedia Commons
Då Astrid Lindgren avled 2002 bestämde Sveriges regering sig för att instifta ett litterärt pris för att hedra henne. Det kom att heta ALMA-priset. (Astrid Lindgren Memorial Award)

Priset ska uppmärksamma författare, illustratörer och berättare i hela världen och är avsett att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur.

 

Författaren Meg Rosoff
 I år går priset tll den amerikanska författaren Meg Rosoff.

 

 

Här är våra böcker av henne.

David är en 15-åring som plötsligt upptäcker att livet är en enda stor risk - vad som helst kan hända när som helst, och han har ingen kontroll över det. Hans känslor av förvirring, nedstämdhet, uppror och förhoppningar skildras.

Det här är en berättelse om en livskris, och om en en rad lite udda, mycket mänskliga och definitivt intressanta personer av båda könen i en vanlig engelsk småstad.

 

 

 

 

1962 börjar en sextonårig pojke på en internatskola. Han är omplacerad för tredje gången. Skolan har stränga regler och stämningen mellan pojkarna på skolan präglas av mobbning och översitteri.

Han längtar efter friheten och lämnar skolan på egen hand. Vid ett sådant tillfälle han möter Finn, en ung föräldralös kille som bor ensam i ett litet hus längs stranden.

 

 

 

 

Om den nittonårige Bob som är den som har skapat världen. Bobs mamma vann jobbet som Gud i ett pokerspel. Bob är en trött och självupptagen ung man. De sex dagar som det tog honom att skapa världen gjorde honom så utmattad att han var tvungen att vila den sjunde dagen.

Nu är han förälskad i Lucy. Hans starka känslor skapar, tsunamis, orkaner och översvämningar. Lucy känner de starka laddningarna ifrån Bob, men förstår inte vad det står för. Själv tycker Bob att Lucy är ett under av skönhet och det märkligaste av allt är att han själv skapat henne.

 

 
I en nära framtid skickas femtonåriga Daisy till England för att tillbringa sommaren med sina kusiner som bor i ett stort hus på landet. Det är oro i världen och krig är inte uteslutet. Sommaren blir fantastisk, en speciell känsla uppstår mellan Daisy och Edmond. Men allt får ett abrupt slut när verkligheten hinner ikapp

 

 

 

 

 

Bok på engelska om en tonårsgraviditet där babyn visar sig vara en älgkalv!

Historien berättas av den nyblivna 17-åriga mamman, Jess, och den är full av humor och halsbrytande överraskningar. Den lilla kalven växer till, börjar i förskola och uppnår tonåren i snabb takt. Hans situation blir ohållbar och med sorg i hjärtat beslutar de unga föräldrarna att sätta ut honom i de kanadensiska skogarna.

 

 

 

 

Samma bok som ovan men på svenska

 

 

 

 

  

Bok på engelska. På morgonen efter sin bröllopsdag smyger Pell Ridley upp ur sängen i mörkret, kysser sina systrar farväl och flyr, fast besluten att undkomma den framtid som inte har något att erbjuda annat än hårt arbete och sorg.

Vägen framför henne rymmer stor längtan, tystnad och hemligheter men varje möte för henne närmare hennes eget dunkla förflutna.

Kommer den mystiske jägaren, som hon träffar, och vars öde tycks märkligt sammankopplat med hennes eget, kommer han att kunna hjälpa henne att finna det hon söker? Eller måste hon fortsätta sin vandring på jorden sökandes efter kärlek och det som gått förlorat?

 

Skrivet av: Gun Johansson den 7 april 2016