Anna Fogelbergs bästa skrivtips
Anna skriver för barn men också vuxna kan läsas hennes böcker. Vi ställde några frågor till Anna för att få veta mer om henne.
Författare, bibliotekarie och sagohäxa
Alla Annas böcker är barnböcker, men hon har även många vuxna läsare som gillar dem.
När hon inte skriver böcker arbetar hon som barnbibliotekarie på biblioteket i Knivsta. Hon tycker också mycket om att vara sagohäxa som berättar sagor, eller vandra i någon nationalpark eller pyssla tillsammans med mina barn.
Tips till blivande författare
Varför blev Anna Fogelberg författare? Hur får hon idéer? Har hon några bra tips till den som vill skriva böcker? För att få svar ställde vi några frågor till Anna.
Hur kom du på att du ville bli författare?
Jag bestämde mig redan som femåring för att jag skulle skriva böcker när jag blev stor, så jag har alltid velat bli författare.
Hur jag kom på det då vet jag inte, men berättandets magi, fantasin och leken har alltid varit viktiga för mig. Jag tror inte heller att jag har tappat så mycket av det på vägen från barn till ungdom till vuxen som många andra och därför har jag lätt att sätta mig in i mina huvudpersoners liv och har lätt att skriva böcker som barn och unga gillar.
Varifrån får du idéerna till dina böcker?
Det vet jag egentligen inte. Men det som inspirerar mig mest till att skriva är att läsa andras böcker, att leka med mina barn och att uppleva naturen på olika sätt.
En viktig sak är också att man har tid till att tänka, då kan man ibland få nya idéer som överraskar.
Hur ser vägen från idé till färdig bok ut för dig?
När jag har fått en idé går jag länge och funderar över den, ibland i flera år. Sen är det oftast någonting som får mig att sätta igång och skriva. Det kan till exempel vara att jag hittar det perfekta namnet på huvudpersonen i boken.
När jag väl skriver går det ganska fort att skriva boken från början till slut första gången. Men sedan börjar ett långt arbete med att få manuset färdigredigerat och fritt från stavfel. Jag lägger gärna undan mitt manus några månader för jag jobbar bättre med det när jag inte läst det på länge. Så tiden från idé till färdig bok kan ta flera år.
Eftersom jag är min egen bokförläggare och driver mitt eget förlag kan jag själv bestämma att ge ut boken när jag känner att den är klar.
Vad är roligast med att vara författare? Vad är svårast?
Två saker är roligast, det första är när man är mitt uppe i skrivandet och får uppleva en massa spännande händelser ihop med sin huvudperson, det andra är när jag får träffa mina läsare.
Svårast är att det kräver så mycket disciplin, det är många saker som är enklare i livet än att skriva böcker, men det gäller att välja bort dem annars blir det inget skrivet.
Har du några bra tips till den som vill bli författare?
Skriv så mycket du kan, läs så mycket du kan och var envis! Se texter som aldrig blir färdiga som övningar som hela tiden gör dig till en bättre skribent.
Det är trist när det inte blir något av det man slitit med, men utan dem skulle du aldrig utvecklas.
Läs mer om Anna:
Text: Carin Carlsson
Bild: Anna Fogelberg (foto: privat)