April 2021

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Skolbiblioteksverksamheten

Den senaste månaden har jag bokpratat digitalt för många klasser i Östervåla, Harbo och Tärnsjö. Är det fler som är intresserade av digitala bokprat får ni gärna kontakta mig så bokar vi in en tid.

Många lärare har hört av sig med önskemål om böcker till enskilda elever eller till teman inom undervisningen, vilket är jätteroligt. Tveka inte att ta kontakt om ni har frågor om läsning eller behöver litteratur till något skolämne.

På påsklovet åkte jag och min kollega ut till några av skolbiblioteken och ställde iordning i hyllorna och återlämnade böcker. Vi kommer fortsätta göra det under loven.

 

Världsbokdagen

Den 23 april firas Världsbokdagen. Ta gärna tillfället i akt och uppmärksamma böcker och läsning lite extra i anknytning till dagen. Här kommer förslag på några roliga saker att göra:

Trerätters bokmiddag. Till förrätt, varmrätt och efterrätt får eleverna ”provsmaka” nya böcker, dvs. läsa 5-10 min ur en bok. Efteråt får de fylla i ett kort utlåtande om boken, om de vill fortsätta läsa den eller om de kan rekommendera boken till en kompis. Därefter byter de bok till nästa rätt.

Titta på boktips eller boktrailers på nätet. Gör egna trailers eller filmade boktips.

Bokpoesi. Låt eleverna göra poesi av boktitlar genom att kombinera titlarna på olika böcker.

Memory. Skriv ut bokomslag, laminera dessa och spela memory med ”korten”.

Gör egna bokomslag och baksidestexter. 

Spela litteraturspelet. Spelet går att låna från skolbiblioteksavdelningen. Det går att spela med enbart allmänna litteraturfrågor. Man kan också läsa boken Den försvunna staden av Jo Salmson (det medföljer 5 ex av boken) och sedan svara på frågor om just den boken. Rekommenderad ålder 9-13 år.

Fler tips på aktiviteter kring böcker och läsning

Nya böcker

Håll utkik i ert skolbliotek

Åk F-6

Åk 7-9

Fakta