Augusti 2020

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Nytt läsår
Härligt att vara tillbaka! Hoppas ni alla haft en bra sommar trots rådande omständigheter. Det är roligt att så många av er redan hört av er med önskemål om böcker och annat. Den senaste veckan har jag skickat ut klass- och gruppuppsättningar, böcker med tunga men viktiga ämnen som psykisk ohälsa och missbruk, böcker som också finns som ljudbok på Inläsningstjänst till elev som behöver träna svenska - bara för att nämna några. Fortsätt höra av er! 

Jag har varit i kontakt med rektorerna och diskuterat hur vi ska lägga upp höstens skolbiblioteksverksamhet. Utifrån de rekommendationer som finns beslutades att jag ska vara fortsatt restriktiv med att vara på skolorna och träffa klasser. Vi följer utvecklingen av covid-19 och anpassar verksamheten efter smittläget. Folkbiblioteken kommer inte ta emot klasser den första månaden. Den 14 september kommer de ha möte och utifrån smittläget besluta hur de ska göra fortsättningsvis. 

Skolbiblioteksverksamheten under covid-19
Mycket av vår verksamhet pågår som vanligt. Jag köper in nya böcker till skolbiblioteken som tidigare. Hör av er om ni har önskemål. Så fort vi fått alla klasslistor kommer vi göra skollånekort till de elever som saknar. De skolor som har datoriserade skolbibliotek är Heby, Östervåla och Morgongåva. Kom ihåg att både lärare och elever ska låna sina böcker med lånekort via datorn. Om det är någon lärare som saknar lånekort hör av er till mig så ordnar jag det.

Annan verksamhet vi kan erbjuda just nu är:
Böcker till teman/projekt
Talböcker till elever med läsnedsättning
Klassuppsättningar
Högläsningstips
Läs mer på vår skolbibliotekssida

Filmutrustning att låna
Om ni vill filma tillsammans med era elever har vi ipads med tillhörande stativ till utlån på skolbiblioteksavdelningen. 

Skapande skola läsåret 20/21
Det önskades många olika konst/kulturformer inom skapande skola det här läsåret. Östervåla åk 2 och Morgongåva åk 2 ska arbeta med sång och dans tillsammans med musikgruppen Gåspennan. Vittinge åk 2, Morgongåva åk 5, Harbo åk 2 och 5, Heby åk 8 och Östervåla åk 5 ska få författarbesök och arbeta med skrivande. Heby åk 2 ska delta i Bror Hjorths konstskola. Heby åk 5 ska arbeta med drama tillsammans med Dramatoriet och Östervåla åk 8 kommer ha drama och ev besöka Stadsteatern i Uppsala i vår. Tärnsjö åk F-4 ska prova på animation och Tärnsjö åk 5-6 ska arbeta med foto tillsammans med fotografen och författaren Anders Ryman. Jag har varit i kontakt med alla kulturaktörerna som ska besöka klasser det här läsåret och stämt av med dem och med kontaktpersonerna ute på skolorna om det fungerar med besök. Hittills har alla tagit beslutet att det går att genomföra projekten och vi har då bokat datum. Efter det är det er lärares uppgift att hålla i kontakten med kulturaktörerna och göra upp om plats och upplägg.

Visste du att det var tre astronauter vid månlandningen 1969, men att bara två fick landa? Hur kändes det att vara den tredje? 

MÅNADENS BOK

Boken finns som klassuppsättning