Augusti 2021

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Skolbiblioteksverksamheten
Hoppas ni alla haft en bra sommar. Vi ser fram emot ett nytt läsår tillsammans med er och eleverna. Under sommaren har jag och min kollega Ann Haglund varit ute i de flesta av skolbiblioteken och återlämnat böcker, ställt iordning i hyllorna och gallrat inaktuella böcker. Nu inväntar vi klasslistor för att kunna påbörja arbetet med nya lånekort i Morgongåva, Heby och Östervåla som har datoriserade bibliotek.

Det är roligt att många av er redan kontaktat oss om lån av klassuppsättningar, högläsningstips och böcker till enskilda elever. Fortsätt höra av er. Vi hjälper också gärna till att samla ihop böcker till undervisningen och olika projekt.

Nedan ser ni en del av den verksamhet vi erbjuder. Mer info och våra kontaktuppgifter hittar ni på vår skolbibliotekssida.

Bokprat
Hör av er om ni vill boka in bokprat så gör vi upp om vi ska ta det digitalt eller fysiskt.

Klassuppsättningar
Intresset för lån av klassuppsättningar har varit stort under föregående läsår vilket är kul. På sidan Lån av klassuppsättningar kan ni se vilka klassuppsättningar vi har. Det finns lärarhandledningar till en del av böckerna.

Talböcker för elever med läsnedsättning
Elever med någon form av läsnedsättning, t.ex. dyslexi, adhd eller synnedsättning, har rätt till gratis talböcker (inlästa böcker). Hör av er om ni vill att vi ska skapa konto på Legimus åt eleverna så de själva kan ladda ner och lyssna på talböcker på surfplatta, mobil eller dator.

Ugglo
Skolan har nu tecknat abonnemang på e-bokstjänsten Ugglo. För att skapa ett konto till dig som skolpersonal gå in på ugglo.se. Ett tips är att när du ska uppge vad du jobbar inom ange att du jobbar inom flera av områdena oavsett vilket stadium du arbetar i. Då får du tillgång till allt material i Ugglo. När du gjort ett konto kan du sedan lägga till dina elever så de också får konton. Hör av er om ni vill att jag håller en visning av Ugglo. Det går även att få kostnadsfri visning direkt från Ugglo om ni kontaktar dem.

Skapande skola 20/21
Två projekt från förra läsåret ska genomföras i höst: drama i åk 6 i Heby och drama och besök på Uppsala Stadsteater för åk 9 i Östervåla. Jag och lärarna går nu igenom det sista kring upplägg och budget tillsammans med kulturaktörerna.

Skapande skola 21/22
Det kommer att arbetas med många olika konst- och kulturformer inom skapande skola det här läsåret:

Skrivande tillsammans med författaren Maria Frensborg – Vittinge åk 2, Morgongåva åk 5 och Heby åk 5

Dans och stopmotion med dansgruppen Kalabalindy– Harbo åk 5

Slöjd tillsammans med slöjdkonsulenter från Upplandsmuseet – Harbo åk 2 och Tärnsjö åk 1-2

Konstskola med Bror Hjorths hus – Östervåla åk 2, Särskolan och Tärnsjö åk 5-6

Foto tillsammans med Anders Ryman – Östervåla åk 5

Drama tillsammans med Dramatoriet – Tärnsjö åk F, 3 och 4

Spoken word tillsammans med Matiss Silins – Heby åk 8

Drama och besök på Stadsteatern i Uppsala – Östervåla åk 8

Sång och musik tillsammans med Gåspennan – Morgongåva åk 2

Jag har varit i kontakt med alla kulturaktörer. Några har vi bokat datum med, andra kommer återkomma i höst med förslag på tider.

Nya böcker

Åk F-6

Åk 7-9

Fakta