Augustnominerade böcker 2012
Årets Augustnomineringar är här. Den 26 november avslöjas vinnarna för 2012. Har du några favoriter bland böckerna? Tyck till här på Bibli.se!
Årets skönlitterära bok
av Johannes Anyuru
Juryns motivering: Han vill flyga, inte kriga i Uganda. Ändå hamnar huvudpersonen i Johannes Anyurus En storm kom från paradiset i omständigheter som blir ödesdigra: rättslös fånge, hemlös flykting. Historiens vind sveper honom med sig från den östafrikanska turbulensen till varvsarbetet på Hisingen. På svindlande vacker prosa har Johannes Anyuru skrivit en roman, en sorgesång, om sin fars liv.
Ingenbarnsland
(2012)
av Eija Hetekivi Olsson
Juryns motivering:
Miiras eld kan vara den största i Sverige, när lågan från hennes trimmade cigarrettändare svärtar miljonprogrammets innertak. Hur går det egentligen till när barnen överlever barndomen? Elden är ett svar, som ges i Eija Hetekivi Olssons Ingenbarnsland. Det är en roman om eldarna som brinner i storstadens utkanter, och om elden som kan brinna inuti ett flickebarn. Eija Hetekivi Olsson skriver den
moderna
ursinne och betvingande lust.
Sång till den storm som ska komma
(2012)
av Peter Idling Fröberg
Juryns motivering: Några septemberveckor i Phnom Penh år 1955 utgör ett skälvande preludium till en kommande katastrof. Triangeldramat mellan den unge Pol Pot, hans politiska huvudmotståndare Sam Sary och den vackra Somaly, är en raffinerad orkestrering av begärets komplexitet; av maktens dynamik, erotikens politik och slumpens metodik. Honungsljus, jasminte, ett dammkorns knastrande i grammofonen – Peter Fröberg Idlings Sång till den storm som ska komma besjunger fiktionens förmåga att komma sanningen in på livet.
Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz
(2012)
av Göran Rosenberg
Juryns motivering:
Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa,
berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.
Springa med åror
(2012)
av Cilla Naumann
Juryns motivering: Sommargästernas intåg i det halländska kustlandskapet och mötet mellan bonddottern och stadsflickan i en vild vänskap bortom föräldrakontroll och klassgränser är det minne kring vilket Cilla Naumanns roman Springa med åror cirklar. Med åren bleknar sommardrömmen och sanningen om klassamhället framträder. Kvar blir en ensam mor med ett annorlunda barn och en sträv verklighet att hantera. Springa med åror är en psykologiskt insiktsfull och skickligt komponerad roman som växlar mellan då och nu i en rörelse som driver mot sitt oundvikliga slut.
Medealand och andra pjäser
(2012)
av Sara Stridsberg
Vilken är din favorit?
Årets fackbok
av Katrine Kielos
Juryns motivering: I Det enda könet går Katrine Kielos i clinch med ”Homo economicus”, föreställningen om att samhället befolkas av obevekligt rationella manliga individer. Med skenbart enkla exempel och feministiska verktyg klär hon av den ekonomiske mannen hans anspråk på allmängiltighet, och utmanar till diskussion om samhälle, marknad, ekonomi och kön.
Ur regnskogens skugga
(2012)
av James Dobreff, Arne Jönsson och Helene Schmitz
Juryns motivering: En fascinerande berättelse i ord och bild om Linnélärjungen Daniel Rolanders strapatsrika resa till Surinam. Rolanders resedagbok, nu för första gången i översättning från latin till svensk språkdräkt, ger en unik inblick i tidens naturalhistoria samtidigt som en färgstark bild tecknas av Surinams städer och landsbygd. Beskrivningar av folkliv, väderfenomen och farsoter bildar relief till Rolanders vetenskapliga upptäckter, som kompletteras med Schmitz fotografier och en kunskapsrik inledning.
"Det står ett rum här och väntar på dig"
(2012)
Av Ingrid Carlberg
Jag är Zlatan
(2012)
av David Lagercrantz
Juryns motivering:
En känslig och sträv skildring som tar med läsaren från läktaren ned på planen och runt i Zlatans värld. Varsamt och bestämt visas en både oborstad och putsad vardag då dörrar öppnas till såväl kök i Rosengård som omklädningsrum i Milano. En till synes oretuscherad rundtur som även lockar den som inte så ofta vandrar på litterära vägar. Träffsäkert berättande
som ger ett bestående avtryck.
Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt
(2012)
Juryns motivering: Monica Lauritzen skriver med stor lyskraft och djup kunskap om Anne Charlotte Leffler, en av 1800-talets stjärnor inom europeiskt kulturliv. Leffler verkade i en period då samtidens miljöer och människor sattes i fokus. Men också i en tid då kvinnor bröt ny mark och tog mer och mer plats i offentligheten. Anne Charlotte Leffler var en av dessa begåvade, kreativa och framgångsrika kvinnor. Men hennes framgång hade ett pris.
Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid (2012)
av Martin Gelin
Juryns motivering:
Martin Gelins reportagebok om den amerikanska högern ger kunskap om det som många svenskar har svårt att förstå: Hur kan så många amerikaner attraheras av den kristna högern, Tea
rörelsen, abortmotståndet etcetera? Gelin speglar frågans komplexitet efter imponerande research och en mängd intervjuer. Han gör det på ett rappt och säkert språk som också innehåller en av den goda fackbokens viktiga ingredienser: Lite oväntad humor.
Läs mer:
Vilken är din favorit?
Årets barn- och ungdomsbok
av Emmy Abrahamson
Juryns motivering:
Med humorn som vapen och överlevnadsstrategi beger sig Filippa till London
för att förverkliga sina drömmar. I denna samtida äventyrsroman lär hon sig bemästra storstadsdjungeln och företar en yttre och inre resa som överraskar - både henne själv och läsaren.
Jag blundar och önskar mig något
(2012)
av Moa-Lina Croall
Juryns motivering: Måste man snatta för att bli accepterad? När Lisa möter ungdomarna i klubben Näbbet är tonen rå, men inte särskilt hjärtlig. Med skarp blick och språklig elegans skildrar Moa-Lina Croall det svåra gränslandet mellan barn och tonår. I genuin lojalitet med sina karaktärer växer en berättelse fram om vänskap, trofasthet och förmågan att själv ta ställning.
av Pija Lindenbaum
Juryns motivering: Världen i en sandlåda, som en sandlåda. På några få minuter utspelas ett tidlöst och klassiskt triangeldrama i både bild och text. Pija Lindenbaum är perspektivens och de små uttryckens mästare när stora känslor hos små barn gestaltas i leken.
Elin under havet
(2012)
av Sofia Malmberg
Juryns motivering: En ensam flicka utsätts för stor grymhet. För att hantera verkligheten öppnar sig under havets botten en fantasivärld i vilken hennes djupaste känslor förs upp till ytan. Utan att väja för ett svårt ämne skapas en utvecklingsroman där Sofia Malmberg visar stor begåvning i serien som konstart. Av de få uttalade orden är varje stavelse mitt i prick.
Jag är världen
(2012)
av Mårten Melin
ABC å allt om D
(2012)
av Nina Ulmaja
Juryns motivering: En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.
Läs mer:
Vilken är din favorit?
Läs mer:
- Om Augustpriset
- Årets nominerade för skönlitterär bok
- Årets nominerade för fackbok
- Årets nominerade för barn- och ungdomsbok
Bild: Augustnominerade författare 2012 (foto: Sören Andersson)