Augustpriset 2014

Kristina Sandberg, Lars Lerin, Jakob Wegelius och Matilde Villegas Bengtsson får Augustpriset och Lilla Augustpriset 2014. Bekanta dig med vinnarna och alla de nominerade böckerna.

Vinnarmedalj Augustpriset 2014. Källa: Augustprisets webbplats

Vinnarmedalj Augustpriset 2014. Källa: Augustprisets webbplats
På kvällen den 24 november tillkännagavs vinnarna av Augustpriset 2014 på Stockholms konserthus.

Vinnarna är...

Augustpriset delades som vanligt ut i tre kategorier, Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Även Lilla Augustpriset delades ut.

Årets skönlitterära bok 2014

Vinnare av Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok är Kristina Sandberg och boken Liv till varje pris (2014).

Juryns motivering: Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

Kristina Sandberg om vinsten

 

Årets svenska fackbok 2014

Vinnare av Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok är Lars Lerin och boken Naturlära (2014).

Juryns motivering: Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Lars Lerin om vinsten

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2014

Vinnare av Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok är Jakob Wegelius och boken Mördarens apa (2014).

Juryns motivering: Legenden om Sally Jones (2008) har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

Jakob Wegelius om vinsten

 

Lilla Augustpriset 2014

Vinnare av Lilla Augustpriset 2014 är Matilde Villegas Bengtsson och Orangeriet (2014).

Juryns motivering: I Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.

Matilde Villegas Bengtsson om vinsten

 

De nominerade var...

Sex romaner, sex fackböcker och sex barn- och ungdomsböcker var nominerade till Augustpriset 2014. En jury i varje kategori nominerar böckerna, som sedan läses av en elektorsförsamling bestående bibliotekarier, litteraturkritiker, bokhandlare med flera.

Här kan du bekanta dig med de nominerade böckerna.

 

Kategori: Årets skönlitterära bok

Omslagsbild till Ma.

Ma (2014)
av Ida Börjel

Juryns motivering:
Som barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt.

Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.

Omslagsbild till Alkemistens dotter.

Alkemistens dotter (2014)
av Carl-Michael Edenborg

Juryns motivering:
Alkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen.

Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism. Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.

Omslagsbild till Ett så starkt ljus.

Ett så starkt ljus (2014)
av Lyra Ekström Lindbäck

Juryns motivering:
Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.

Omslagsbild till Liv till varje pris.

Liv till varje pris (2014)
av Kristina Sandberg

Juryns motivering:
Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

Omslagsbild till De utvalda.

De utvalda (2014)
av Steve Sem-Sandberg

Juryns motivering:
I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där.

På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.

Omslagsbild till Beckomberga - ode till min familj.

Beckomberga: ode till min familj (2014)
av Sara Stridsberg

Juryns motivering:
I romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.

 

Kategori: Årets fackbok

Omslagsbild till Popmusik rimmar på politik.

Popmusik rimmar på politik (2014)
av Anna Charlotta Gunnarsson

Juryns motivering:
Att popmusik kan vara eldfängd och kontroversiell är ingen nyhet. Men i den här boken ges mängder av konkreta exempel på det från hela världen. Många musiker lever farligt i sina tonsatta protester mot rasism, diktatur och militarism. Både lättsamt och allvarligt tar författaren oss med på en musikalisk odyssé bland mer eller mindre kända låtar, alla med politisk udd. Det är lärt, omskakande och – riktigt roligt.

Omslagsbild till Vid tidens ände.

Vid tidens ände: om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand (2014)
av Håkan Håkansson

Juryns motivering:
En svart och tegelstenstung bok vars innehåll dock är betydligt lättare och mer tillgängligt än det yttre låter antyda. Möt en begåvad mångsysslare, bibliotekarie och kulturman i centrum av ett Sverige som stormakt. En förunderlig och unikt välskriven historia om ett till synes avlägset land, fullt av domedagssekter, ockultism, häxeri, svält och pest. Vid tidens ände möts vidskepelse och lärdom, skönhet och fasansfullt lidande.

Omslagsbild till Naturlära.

Naturlära (2014)
av Lars Lerin

Juryns motivering:
Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Omslagsbild till Plundrarna.

Plundrarna: hur nazisterna stal Europas konstskatter (2013)
av Anders Rydell

Juryns motivering:
Rafflande thriller med sataniska skildringar av nazisternas osannolikt omfattande konststölder och av de juridiska och moraliska striderna i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo.

Omslagsbild till Doktor Nasser har ingen bil.

Doktor Nasser har ingen bil: Kairo i omvälvningens tid (2014)
av Tina Thunander

Juryns motivering:
En gripande berättelse om den arabiska vårens alla faser. Författaren rör sig bland människor i utkanten av demonstrationerna på Tahrirtorget. Hennes vän och lärare i arabiska, Doktor Nasser, kämpar för att försörja sin familj och öppna en egen mottagning. Hon följer honom i hälarna och tar med oss läsare till de mest skiftande miljöer. Resultatet blir en oavlåtligt fascinerande och inträngande skildring av de egyptiska omvälvningarna, betraktade ur ett vardagsperspektiv.

Omslagsbild till Erik och Margot.

Erik och Margot: en kärlekshistoria (2014)
av Per Wästberg

Juryns motivering:
Ingen märkte något – eller? Författarens pappa och idol visade sig ha haft ett hemligt kärleksförhållande under sjutton år med sin svägerska. Avslöjandet ger upphov till en svindlande skön berättelse om femtiotalets Stockholm där författaren tvingas se allt i ny belysning. Etablerade minnen skrivs om och minsta detalj laddas med oväntade betydelser.

 

Kategori: Årets barn- och ungdomsbok

Omslagsbild till Jag blir en bubbla.

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn (2014)
av Malin Axelsson och Klara Persson

Juryns motivering:
Innan vi föddes var det nästan som att vara död. Och där fanns ingen tårta. I denna experimentella bilderbok kan allt hända: i textens "vi" ryms minst två "jag", och tillsammans leker de fram en barnets skapelseberättelse. Malin Axelssons poetiska och expressiva text visar möjligheterna i att uppfinna sin egen värld, där ljud blir till, där man kan bli en tant, en kanin eller, ja, en tårta. Förvandlingarna tar form mot härligt pastelliga fonder i Klara Perssons naivistiska och fantasifulla bilder.

Omslagsbild til lNu leker vi den fula ankungen.

Nu leker vi den fula ankungen (2014)
av Barbro Lindgren och Eva Lindström

Juryns motivering:
I barnens lek är allt möjligt. När Barbro Lindgren låter barn leka fram H. C. Andersens fula ankunge händer något. Den humoristiska, barnnära dialogen omskapar hela sagan. Sensmoralen förändras. Svanungen förvandlas, går från utstött till unik, men på nya villkor. Den gråtufsiga svanungens sköra uppenbarelse står ut i såväl myllret av ankbarn som på uppslag med stora, rena färgfält i dämpad färgskala. Eva Lindström fångar till fulländning den lilla fågelns utsatthet. Men också dess inre växande.

Omslagsbild till Vi är vänner.

Vi är vänner (2014)
av Eva Lindström

Juryns motivering:
En sommardag går Lilly ut i skogen och träffar Haren och Kopparormen. De tre vännerna gör just ingenting men lyckas ändå fylla en hel bilderbok med humoristiska vändningar, märkliga middagsbjudningar, sökande, oro och längtan. Som så ofta hos Eva Lindström vilar en behaglig osäkerhet över sakernas tillstånd. Naturen är obestämbar, bilddjupet upplöst, gemenskapen flyktig. Vi befinner oss i en värld full av gåtfullhet och mystik, en värld som öppnar sig mot sagan och drömmen.

Omslagsbild till Tilly som trodde att.

Tilly som trodde att… (2014)
av Eva Staaf och Emma Adbåge

Juryns motivering:
Varför har vissa ingen mat i kylskåpet, inga vinterskor när det är kalltkallt? Varför är vissa ledsna och andra aldrig hemma? I mötet med grannar, vänner och en hemlös tiggare reflekterar Tilly kring sin omgivning. Eva Staafs inlevande och eftertänksamma text låter Tilly och kompisen Tage lyfta blicken mot det samhälle som omger dem. Det blir en berättelse om klass och kultur, ömsint gestaltad av Emma Adbåge. Bildernas detaljer är minutiöst inprickade. Minsta sked ligger och bara syns.

Omslagsbild till Vi springer.

Vi springer (2014)
av Joar Tiberg och Sara Lundberg

Juryns motivering:
Två barn springer. De springer över berg och genom städer. Passerar Grönland och Grötland, Villa Villerkulla och Mumindalen. Bort från vardagen och trapphuset där hemma, ut i världen. Frihet och rörelse står i centrum i denna bilderbok, men här finns också ett mörkt och ödsligt stråk. Joar Tibergs poetiska text drivs av associationer och lekfullhet, Sara Lundbergs bilder av framåtrörelse och en ström av färgaccenter som framhäver det lustfyllda. Detta är en hyllning till glädjen i att finnas till.

Omslagsbild till Mördarens apa.

Mördarens apa (2014)
av Jakob Wegelius

Juryns motivering:
Legenden om Sally Jones (2008) har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

 

Lilla Augustpriset

510 texter hade skickats in till Lilla Augustpriset 2014 och sex stycken nominerades sedan av juryn.

 

Om Augustpriset och Lilla Augustpriset

Augustpriset är ett av de mest prestigefyllda litteraturpriserna i Sverige. Namnet har det naturligtvis fått efter August Strindberg och priset delas ut på Augustgalan varje år.

Priset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Bland pristagarna finns både debutanter och etablerade författare. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Dessutom får varje vinnare en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

För att uppmuntra unga mäniskors intresse för att läsa och skriva instiftades Lilla Augustpriset 1994 av Svenska Förläggareföreningen. Alla som är mellan 16 och 20 år kan delta.

Sex stycken finalister väljs ut av Lilla Augustprisets jury och sedan röstas en vinnare fram. Rösterna ges av juryn och i en publik omröstning. Vinnaren får 15 000 kronor.

 

Källa och mer läsning:

 

Bilder: Bildcollage av vinnarmedalj och skrivstil – puffbild. (Källa, båda bilderna: Augustprisets webbplats); Vinnarmedalj 2014 (källa: Augustprisets webbplats); Omslagsbilder

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 20 oktober 2014