Augustprisets vinnare utsedda

Bland de 18 nominerade till Augustpriset 2013 var det Eva Lindström, Ellen Karlsson, Bea Uusma och Lena Andersson som tog hem segern. Och Lilla Augustprisets vinnare blev Nicole Accord. Vi berättar mer om både vinnarböcker och de nominerade.

Nominerade till Augustpriset 2013. Fr. vä Katarina Frostenson, Eva Lindström, Klara Persson, Tore Janson, Dan Josefsson, Lena Andersson, Sara Kadefors, Lena Sundström, Athena Farrokhzad, Ellen Karlsson, Kjell Westö, Bea Uusma, PO Enquist, Frida Nilsson, Marie Mandelmann, Lena Sjöberg och Sven Olov Karlsson. Foto: Sören Andersson
 

Efter Nobelpriset i litteratur är Augustpriset ett av de mest prestigefyllda litteraturpriserna i Sverige. I år firar dessutom Augustpriset 25 år och Lilla Augustpriset 20 år. Namnet har priset naturligtvis fått efter August Strindberg.

Vinnarna är...

Bakelse med Augustprisets logotyp för 25-årsjubileum.
Augustpriset 2013 för Årets svenska skönlitterära bok går till Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek (2013) av Lena Andersson. Priset för Årets svenska fackbok går till Expeditionen. Min kärlekshistoria (2013) av Bea Uusma. Och priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok går till Snöret, fågeln och jag (2013) av Ellen Karlsson och Eva Lindström. Lilla Augustpriset går till Då skulle världen vara en vacker plats av Nicole Accord.

Vinnarna avslöjades under Augustgalan, som hölls i Stockholms konserthus den 25 november. En som följde Augustgalan på plats var Lisa Eriksson. Till vardags arbetar hon som konsulent på Länsbibliotek Uppsala, men i måndags tog hon på sig festblåsan och for till Stockholm. Läs mer om Lisas kväll på galan.

De nominerade var...

I år hade 18 böcker nominerats i de tre klasserna – Årets skönlitterära bok, Årets fackbok och Årets barn- och ungdomsbok. Läs mer om böckerna här nedan. Du kan också lyssna på när årets Augustnominerade författare läser varandras böcker, i Augustpodden.

Lilla Augustpriset hade sex finalister.

Årets skönlitterära bok

Omslagsbild till Egenmäktigt förfarande.

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek (2013)
av Lena Andersson

Juryns motivering:

Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen ”Egenmäktigt förfarande” är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.

 

Omslagsbild till Liknelseboken.

Liknelseboken – en kärleksroman (2013)
av Per Olov Enquist

Juryns motivering:

I nio ”liknelser”, magiskt knutna till de nio utrivna sidorna i faderns notesblock leder oss Enquist tillbaka till uppväxtens Granholmen, till den djupt troende modern och den molande faderlösheten. Med värme och återhållen uppsluppenhet berättar han om kvinnan i Larssonsgården, om sexualiteten och befrielsen. På ett sällsamt språk har Enquist vävt ihop det arkaiska med det biografiska och skrivit den kärleksroman som egentligen aldrig skulle ha blivit. Man baxnar!

 

Omslagsbild till Vitsvit.

Vitsvit (2013)
av Athena Farrokhzad

Juryns motivering:

Ibland behöver vi vända på perspektiv och bryta invanda mönster. Hur detta går till, visar Athena Farrokhzad med sin omsorgsfullt komponerade diktbok ”Vitsvit”. Hennes banbrytande uppväxtskildring får oss att redan på boksidan se världen vitsvart och begripa estetikens och politikens förmåga att föra oss samman. Angelägen litteratur kan åstadkomma hisnande känslor hos sina läsare. ”Vitsvit” är full av dessa häpnadsväckande ögonblick.

 

Omslagsbild till Tre vägar.

Tre vägar (2013)
av Katarina Frostenson

Juryns motivering:

I Katarina Frostensons händer kan poesin vara både lekfull och cerebral, röra sig från barnkammarramsan till Hölderlin. ”Tre vägar” är en rik poetik, som förenar det omedelbara intryckets klanger med eftertanken. Den förnyar och utmanar våra föreställningar om hur dikt ska se ut och låta. Här inbjuds vi att gå de tre vägarnas upptäcktsfärd in i ett dynamiskt författarskap som överraskar och som retas.

Omslagsbild till Porslinsfasaderna.

Porslinsfasaderna (2013)
av Sven-Olov Karlsson

Juryns motivering:

I romanen ”Porslinsfasaderna” tar Sven-Olov Karlsson oss åter till den fiktiva byn Eriksfors i det verkliga Västmanland. Familjen Silver överlever bruksortens död genom att helt enkelt sälja av den på auktion: dess kökssoffor, dess finrumsbord, dess jordfräsar. På gården Löftet odlar man svek, synskhet och kärleksbrist som räcker i flera generationer. Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven-Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.

 

Omslagsbild till Hägring 38.

Hägring 38 (2013)
av Kjell Westö

Juryns motivering:

Helsingfors 1938. Ett världskrig ska snart bryta ut. Ännu kan du köpa lantpaté och italienska oliver i saluhallen men i din port kan du misshandlas av okända, välklädda män. Med thrillerns grepp visar Westö hur våldet och rädslan kryper närmare och att såren från det finska inbördeskriget 1918 långt ifrån är läkta. Blodspåren finns kvar och ingenting är förlåtet. Westö är en av de stora Helsingforsskildrarna. Här för han in ett nytt element i sin vackra berättarkonst: den hotfulla spänningen.

 

 

Årets fackbok

Omslagsbild till Germanerna.

Germanerna – myten, historien, språken (2013)
av Tore Janson

Juryns motivering:

Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia - på gott och på ont.

 

Omslagsbild till Mannen som slutade ljuga.

Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick (2013)
av Dan Josefsson

Juryns motivering:

Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergvall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla.

 

Omslagsbild till Självhushållning på Djupadal.

Självhushållning på Djupadal (2013)
av Marie & Gustav Mandelmann

Juryns motivering:

Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv.

 

Omslagsbild till Spår.

Spår (2013)
av Lena Sundström

Juryns motivering:

Lena Sundström har skrivit en gastkramande dokumentär berättelse om hur tre svenska journalister avslöjade hur amerikanska CIA-agenter tilläts hämta två egyptier i Sverige och föra dem till Egypten, där de torterades. Med ett fenomenalt sinne för detaljer och på ett medryckande sätt skildras bakgrunden, slitet, turerna och målmedvetenheten hos de tre som till sist kunde göra avslöjandet. Trots att fallet nu är 12 år gammalt så känns skildringen högaktuell.

 

Omslagsbild till Expeditionen - min kärlekshistoria.

Expeditionen - min kärlekshistoria (2013)
av Bea Uusma

Juryns motivering:

Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.

 

Omslagsbild till 438 dagar.

438 dagar (2013)
av Martin Schibbye och Johan Persson

Juryns motivering:

Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut.

 

 

 

Årets barn- och ungdomsbok

Omslagsbild till Lex bok.

Lex bok (2013)
av Sara Kadefors

Juryns motivering:

Lex är en outsider. Hon väljer att ställa sig utanför. Hon börjar blogga och snart har bloggen blivit större än hennes eget liv. Sara Kadefors har skrivit en skruvad, stilistiskt driven och psykologiskt komplex roman. Med genomskådande blick kommenterar hon sin samtid och den individcentrerade bloggenerationen

 

Omslagsbild till Snoret, fågeln och jag.

Snöret, fågeln och jag (2013)
av Ellen Karlsson och Eva Lindström

Juryns motivering:

En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.

 

Omslagsbild til Jagger, Jagger.

Jagger, Jagger (2013)
av Frida Nilsson

Juryns motivering:

Bengt är åtta år och mobbad. Mötet med uteliggarhunden Jagger, som bor i en container, förändrar Bengts liv. Med suggestiv kraft och subtil humor skildrar Frida Nilsson barns utsatthet och en självupptagen vuxenvärld. Detta är en stark berättelse om utanförskap och upprättelse.

 

Omslagsbild till Maximilian och Minimilian.

Maximilian och Minimilian (2013)
av Klara Persson

Juryns motivering:

Vad är fördelarna med att vara liten respektive stor? Och kan Maximilian som är så stor verkligen få plats i en så liten bok? Med en träffsäker ton, en kolorit med kraftig verkan och en linjering som dansar över sidorna undersöker Klara Persson språkets och bilderbokens möjligheter på ett hejdlöst roligt sätt.

 

Omslagsbild till Cirkusloppor på luffen.

Cirkusloppor på luffen (2013)
av Lena Sjöberg

Juryns motivering:

Två små vagabonder kommer till Madrid i denna melodiskt rimmande äventyrshistoria. Med detaljrika bilder där perspektiven skiftar och färgerna harmonierar med stämningslägena, berättar Lena Sjöberg om tryggheten i att vara två i den stora, vida världen, och om att aldrig tappa hoppet, även om man är en liten loppa.

 

Omslagsbild till Om detta talar man endast med kaniner.

Om detta talar man endast med kaniner (2013)
av Anna Höglund

Juryns motivering:

”Jag kom till världen en vårdag för tretton år sedan. Jag ångrade mig nästan genast.” Så inleds Anna Höglunds vackra och melankoliska allåldersbilderbok. Med en blandning av kollage, fotografi och måleri, en mörk färgskala och åtskilliga konsthistoriska referenser, har hon skapat en ny och alldeles egen bildvärld.

 

 

 

Lilla Augustpriset

För att uppmuntra unga mäniskors intresse för att läsa och skriva instiftade Svenska Förläggareföreningen 1994 Lilla Augustpriset. Alla mellan 16 och 20 år kan delta. Ett antal finalister plockas ut och sedan röstas vinnare fram. Vinnaren får 15 000 kronor. Läs gärna finalisternas texter.

 

Läs mer:

 

Bilder: Augustprisets vinnare 2013. (Foto: Sören Andersson); Nominerade till Augustpriset 2013. (Foto: Sören Andersson) ; Augustprisbakelse (foto: Lisa Eriksson); Omslagsbilder; Vinnarmedalj Augustpriset 2013 (Källa: Augustprisets webbplats)

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 22 oktober 2013