Augustvinnare 2011

För tjugotredje gången har Sveriges största bokpris delats ut.

Under en cermoni på Konserthuset i Stockholm tillkännagavs på måndagskvällen vinnarna av Augustpriset 2011.

Samtliga pristagare, för årets skönlitterära bok, årets fackbok och årets barn- och ungdomsbok, får 100 000 kronor vardera och en Strindbergs-statyett, som är gjord av konstnären Mikael Fare. I samband med cermonin delades även Lilla Augustpriset ut.

Och vinnarna är...

Bästa skönlitterära bok

Augustpriset för bästa roman tilldelades debutanten Tomas Bannerhed för boken Korparna. Boken har beskrivits som en modern statarroman.

Juryns motiverig:

Författaren Tomas bannerhed
På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.

Bästa fackbok

Augustprisvinnare i fackboksklassen tilldelades Elisabeth Åsbrink för Och i Wienerwald står träden kvar. En bok som baseras på 500 brev, skrivna till en liten pojke som flydde till Sverige undan nazisterna. Inte minst har boken skapat debatt då den tar upp familjen Kamprads förhållande till nazismen.

Juryns motivering:

Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör.

Förfatatren Jessica Schifauer
Bästa barn- och ungdomsbok

Augustpriset i barn- och ungdomsklassen tilldelade Jessica Schiefauer för boken Pojkarna. Det är författarens andra bok och den handlar om flickorna och vännerna Bella, Kim och Momo, som alla kommer från samma radhusområde.

Juryns motivering:

Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

Lilla Augustpriset

År 1994 instiftades Lilla Augustpriset instiftades. Detta pris vänder sig till gymnasieungdomar mellan 16-20 år. 600 bidrag har skickat in av ungdomar. Vinnaren har utsetts av en jury tillsammans med en omröstning på www.posten.se/lillaaugustpriset. Juryns och omröstningens röster väger lika tungt.

Lilla Augustpriset delades också ut under måndasgkvällen och det gick till Cathrine Bengtsson för Kärlekssvetten, som handlar om en mammas cancer och hur en bästa väns svek kan drabba en ung människa.

Juryns motivering:

Kärlekssvetten är en känslomässig jordbävning för läsaren. Med den här kraften kan en bästa väns svek drabba en ung människa – så hårt att det präglar hela den fortsatta uppväxten och kanske resten av livet. Den bakomliggande orsaken till huvudpersonens agerande – mammans cancer – antyds skickligt, med små medel. Den försonande vändpunkten i slutet – närheten till lillebrors femåriga kropp – är överraskande, sinnligt fångad, övertygande och lika stark som skildringen av jagberättarens djupa ensamhet.

 

Bilder: Sara Mac Key och Stefan Tell

 

 1. Korparna

  Undertitel: roman
  Av: Bannerhed, Tomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Pojkarna

  Av: Schiefauer, Jessica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 22 november 2011