Bästa boken!

Kan man tävla i böcker? Nja, kanske inte. Men det är alltid kul med bra böcker. En som fått pris för sin faktabok om blommor är Stefan Casta. En bok som du kan använda på många sätt.

Stefan Casta. Foto: Maline Casta.
Härom dagen delades Nobelpriset i litteratur ut till den kanadensiska författaren Alice Munro. Går det egentligen att bestämma att vissa böcker är bättre än andra?

Kanske inte. Men ändå finns det massor av bokpriser. Förra veckan delades det ut priser till de bästa barn och ungdomsböckerna - Carl von Linné-plaketten och Elsa Beskow-plaketten.

Carl von Linné-plaketten går till den bästa faktaboken för barn och unga. I år fick Stefan Casta och Maj Fagerberg priset för sin fina bok Humlans herbarium (2012). Stefan Casta har skrivit texten och Maj Fagerberg har gjort de fina bilderna. Priset är en glasplakett och 25 000 kronor.

Stefan Casta har skrivit många faktaböcker om naturen, växter och djur. Längre ner på sidan hittar du hans faktaböcker. Han har också skrivt bilderböcker för små barn och ungdomsromaner.

Pressa blommor i boken

Omslagsbild till Humlans herbarium.
Boken Humlans herbarium riktar sig till åldern 7-14 år, men egentligen passar den alla som vill lära sig om blommor. Den innehåller arton av våra svenska vår- och sommarblommor. Till exempel Snödroppe, Tussilago, Tusensköna, Maskros, Prästkrage och Gulmåra.

Det är inte en helt vanlig bok. Varje blomma har fyra sidor. På de tre första kan du läsa om blomman. På den fjärde sidan finns plats att pressa en egen blomma, som du har plockat. Du kan också skriva när du har plockat den och var. Längst bak i boken kan du också läsa om hur du gör när du ska pressa blommor.

Herbarium betyder "en samling av pressade växter". Så därför passar det bra att samla sina egna växter i boken. Boken är alltså både en flora, ett herbarium och en växtpress.

En som samlade växter för sitt herbarium var Carl von Linné. Och i Humlans herbarium finns också ett avsnitt om Carl von Linné - botanikens fader. Här kan du läsa mer om Linné: Vem var Linné?

Just nu finns det inte så många blommor att plocka, men till våren kan du ta med dig boken ut. Till dess kan du låna boken och läsa, och så kan du se en film om hur du kan använda boken.

 

Text: Carin Carlsson Bilder: Stefan Casta (Foto: Maline Casta); Omslagsbilder.

 

Läs mer

 

  1. Stora musboken

    Av: Casta, Stefan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 15 oktober 2013