Bästa boken och novellen 2014

Jakob Wegelius fick Augustpris för boken "Mördarens apa". Matilde Villegas Bengtsson fick Lilla Augustpriset för sin novell "Orangeriet". Gillar du också att skriva? Kanske är Lilla Augustpriset 2015 något för dig.

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2014

Vinnare av Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Jakob Wegelius och boken Mördarens apa (2014). Boken är en fristående fortsättning på Legenden om Sally Jones (2008), som också fick Augustpriset.

Juryns motivering:

Legenden om Sally Jones (2008) har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

Jakob Wegelius om vinsten:

Om boken Mördarens apa: 

Manus och bild: Jakob Wegelius. Animation: Dockhus/Mikael Lindbom. Ljud: Mats Blomberg.
Röst: Harald Leander

 

Lilla Augustpriset 2014

Vinnare av Lilla Augustpriset 2014 blev 20-åriga Matilde Villegas Bengtsson och novellen Orangeriet (2014).

Juryns motivering:

I Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.

Matilde Villegas Bengtsson om vinsten:

 

Skriver du också?

Alla som är i åldern 16−20 år kan skicka in bidrag till Lilla Augustpriset. Idén med priset är att uppmuntra ungas skrivande. Priset är 15 000 kronor.

Från mars 2015 kan du skicka in din text för att vara med och tävla om Lilla Augustpriset 2015.

 

Läs mer:

 

Puffbild: Omslagsbild för Mördarens apa mot bakgrund av skrivtstil (Pressbild: Augustpriset)

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 26 november 2014