Böcker för seniorer

Böcker för seniorer, ska det verkligen behövas särskilda böcker för de äldre? Nja, inte som regel, men visst finns det en rad frågor som inte blir riktigt angelägna förrän man nått en viss ålder.

Äldre man och kvinna promenerar
De flesta av oss ser väl inte direkt fram emot ålderdomen med glädje, men alternativet till att uppnå hög ålder ter sig inte heller så lockande.

"Ålderdomen är omgiven av en tystnadens konspiration" säger den franska filosofen och författaren Simone de Beauvoir i boken Ålderdomen och frågar sig hur det kommer sig att det förekommer så nedlåtande attityder gentemot gamla människor, då ingenting är säkrare än att vi alla åldras, om vi inte dör i förtid.

Och så är det nog - gamla människor känner sig ibland marginaliserade, icke behövda, som en belastning för anhöriga och för samhället. Andra återigen ser ålderdomen som en välsignelse, som en tid då de äntligen får ägna sig åt det de vill.

En sak man kan ägna sig åt är förstås att läsa böcker. Här listar vi titlar som på ett eller annat sätt har med åldrande att göra.

 
 

Ålderdomen kom ut på svenska 1976 och ger en översikt av åldringens ställning i olika samhällen under olika tider, hur de skildras i litteraturen och hur samhällets attityd sett ut genom historien. Beauvoirs slutsatser är nedslående; gamla människor tycks i de flesta kulturer åsidosättas och ringaktas om de inte är förmögna och kan köpa sig en samhällsposition med pengar.

Marianne Rundström frågar sig i boken Passé varför en fullt frisk och pigg människa, som vill fortsätta arbeta, ska tvingas gå i pension. Hon menar att Sverige är åldersnojigt och att alla som vill och har förmågan borde få fortsätta jobba efter 67 när nu ändå pensionspengarna ser ut att tryta framöver.

Arne Jernelöv gör en genomgång av olika möjligheter för ett meningsfullt liv efter förvärvsarbetet. Han talar om att läsa, ägna sig åt barnbarn, resa, odla någon hobby och så vidare. Tyvärr utgår han från antagandet att dagens pensionärer har så goda resurser, men kan man bortse från den generaliserande felaktigheten finns här många användbara tips för ett rikare liv.

 

Bertil Marklund är läkare och professor vid Göteborgs universitet. Han hävdar att vi genom vår livsstil kan påverka vår hälsa och vår livslängd mer än vi tror. Det är du som styr, inte dina gener. Marklund ger oss råd att följa, råd som, om de följs, ska göra att vi skjuter upp det biologiska åldrandet.

I denna bok funderar Bodil Jönsson kring tidsbegreppet och hur "jag" utvecklats över tid. Ålderdomen, menar Jönsson, innebär så mycket mer av utveckling nu när många lever så länge. Författaren blandar personliga erfarenheter med vetenskaplig forskning. Boken är skriven utifrån ett pensionärsperspektiv, men vänder sig lika mycket till yngre med funderingar kring det meningsfulla i livet och vad det är som gör att vi känner att vi så ofta har "ont om tid".

I Ålderdomens frestelser hävdar författaren att vi har åldersdiskriminering i Sverige och att äldre människor minsann inte behöver vara passiva mottagare av vård och omsorg utan att detta snarare är omgivningens förväntningar på dem. Författaren, som också är präst, menar att det gäller att ha roligt medan man ännu går här på jorden och att man ska fokusera på glädje och humor. Dessutom underlättar religiösa insikter.

 
 

Poeten, psykologen och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson har skrivit essän Glömskans bibliotek där han försöker förstå demensens innersta natur. Blir man en ny minnessvagare, tröttare och mer förvirrad version av sig själv när man drabbas av demens, eller blir man en annan? Säregna och fascinerande funderingar. Har den demente förlorat sitt minne eller är det tvärtom så att minnet, biblioteket, har blivit överfullt där minnena tränger ut varandra och går sönder?

Idag vet jag inte vem jag är är en bilderbok för både barn och vuxna om en morfar och hans barnbarn. Morfar vet inte vem han är och känner inte igen sig i spegeln. Barnbarnet tar med honom runt till tidigare kända miljöer och visar och förklarar, upprepar och tröstar tålmodigt  och kärleksfullt. En varm och ömsint berättelse som innehåller både allvar och humor.

Ju äldre vi blir desto fler kriser och sorger får vi vara med om. Boken Förluster - om sorg och livsomställning handlar om förluster som vi drabbas av vid skilsmässor, dödsfall, då hälsan sviker och livskvaliteten sjunker. Författaren beskriver vad som händer med känslolivet och hur vi kan hjälpa varandra. 

 
 

Merete Mazzarella tillhör de så kallade fyrtitalisterna och är nu i 70-årsåldern. Boken beskriver den lugna och lite händelsefattiga vardagen men gör också utblickar mot en orolig omvärld. Som så många andra författare upplever Mazzarella att yngre personer ofta har förutfattade meningar om de äldre och att åldrandet kan upplevas vemodigt och tungt. 

Man vet idag att hjärnan är enormt föränderlig. Allt vi gör förändrar hjärnan lite grann. Här visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri, vilka mekanismer i hjärnan som omvandlar promenaden eller löprundan till en mental "uppgradering". Man får lära dig vad det beror på och får konkreta tips på hur man ska röra på sig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. Alla, oavsett ålder, som rör på sig får de här fördelarna.

Läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg har skrivit en bok tillsammans om den senaste forskningen om träning och fysisk aktivitet - ett område där mycket hänt de senaste åren. Hur vi får bäst effekt av träning och hur vi kan bromsa åldrandet med träning? Det är en populärvetenskaplig, läsvärd och lättläst bok.

Några skönlitterära titlar

 
 

Roman där huvudperson Olga njuter av att som pensionär kunna tillvarata vardagens små glädjeämnen och att ha fått tid över från alla måsten. Hon har "svurit på att inte spilla den tid hon har kvar på saker hon absolut inte vill göra". Olga läser mycket på sin balkong och reflekterar över tiden som gått och livets "skur av verkliga örfilar". En ljus bok om en behaglig ålderdom med gott om levnadsvisdom.

Samling av sex berättelser om äldre människor. Bl.a. om farfadern som tappar bort barnbarnen på Skansen och en 80-årig mor som vill ge sin sextioåriga, sjuksängsbundna dotter de skridskor hon aldrig fick som barn i födelsedagspresent. Tragik i uppsluppen och satirisk form.

Seriealbum med Lilla Fruntimret som uppnått åldern 60+. "Man är inte äldre än man känner sig" tänker hon och tycks ta livet med en klackspark. Humoristiskt, ironiskt och stilsäkert album som träffar mitt i prick.

  
 

Lawrence och Joanna har varit gifta i nära 40 år och nu närmar sig pensionärslivet. Äntligen ska de få tid att göra allt det där de talat så länge om. Joanna tycker att Lawrence verkat osedvanligt disträ på sista tiden. Efter avtackningen på universitetet släpper Lawrence bomben: han har förälskat sig i sin yngre kollega Arkadij. Att börja leva singelliv i sextioårsåldern är inte det lättaste, men Johanna upptäcker att det också har sina fördelar.

Berättelse om två kvinnoliv. Ömsom berättar mamma Marianne och ömsom dottern Karin. Båda är änkor men Karin kan inte släppa taget om sin förolyckade man, medan Marianne vid 75 års ålder har en ny relation. Med Mariannes nya livsstil kommer Karins och de båda brödernas planer på att flytta mamman till en lägenhet och överta den gamla skånelängan på skam. 

Tre damer i sjuttioårsåldern skrapar var sin reselott under syjuntan hemma i Brantevik. En av dem vinner en julmarknadsresa till Tyskland och man bestämmer sig för att resa tillsammans.  Svea, som är nyinflyttad och världsvan, får också följa med. I Brantevik går deras män och oroar sig och väntar. Tokrolig och underhållande dråpligheter med hög igenkänningsfaktor.

 

 1. Det åldrande minnet

  Undertitel: nycklar till att bevara hjärnans resurser
  Av: Nyberg, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Kognitiv psykologi
  Finns som: Bok
 2. Åldrandets gåta

  Undertitel: vetenskapen som förlänger ditt liv
  Av: Ennart, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Geriatrik
  Finns som: Bok
 3. Det goda åldrandet

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Geriatrik
  Finns som: Bok
 4. Konsten att bli gammal

  Av: Schmid, Wilhelm
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 5. Leva livet hela livet

  Av: Jönsson, Bodil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Geriatrik
  Finns som: Bok
 6. Att vara dödlig

  Undertitel: [livet, läkekonsten och den sista resan]
  Av: Gawande, Atul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Palliativ vård
  Finns som: Bok
 7. Berör mig inte, berör mig

  Av: Alfvén, Inger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Tänkebok för glada gubbar

  Undertitel: 109 trösterika tankar för den fortsatta färden
  Av: Ahlander, Dag Sebastian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 9. Spjärna mot udden

  Undertitel: roman
  Av: Falkenland, Christine
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Den mogna människan

  Undertitel: kraften i den åldrande hjärnan
  Av: Cohen, Gene D
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 11. Min bästa tid

  Undertitel: om kärlek, hälsa, sex, vänskap och andlighet
  Av: Fonda, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Ljudbok - CD
 12. Den befriande åldern

  Undertitel: tankar om att vara gammal
  Av: Miller, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 13. 60+ än sen då!

  Av: Appelgren, Ann-Christin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 14. När horisonten flyttar sig

  Undertitel: att bli gammal i en ny tid
  Av: Jönsson, Bodil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Ljudbok - CD
 15. Leva hela livet

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 16. Att vara äldre

  Undertitel: man har ju sina krämpor
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok
 17. Resa med rabatt

  Undertitel: om konsten att vara pensionär
  Av: Mazzarella, Merete
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 18. Åldersupproret

  Av: Rasmusson, Ludvig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Sociala strukturer
  Finns som: Ljudbok - CD
 19. Minnesträna din hjärna

  Undertitel: upptäck, fördröj och hindra minnesförluster - innan det är för sent
  Av: Tan, Zaldy S
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Kognitiv psykologi
  Finns som: Bok
 20. Äldre utan att åldras

  Av: Rössner, Stephan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Samhällsmedicin och socialmedicin
  Finns som: Bok
 21. Vad varje fyrtiotalist bör veta!

  Undertitel: hälsa, ekonomi, pension, boende, livets goda
  Av: Lindgren, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 22. Den tredje åldern

  Av: Tudor-Sandahl, Patricia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Vuxenpsykologi
  Finns som: Ljudbok - CD
 23. Tidlös till kropp och själ

  Undertitel: hur man motverkar åldrandet och förblir frisk
  Av: Chopra, Deepak
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Geriatrik
  Finns som: Bok
 24. Skönare liv efter 60

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
 25. Vital hela livet

  Av: Gore, Irene
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Åldrandets psykologi
  Finns som: Bok
Skrivet av: Gun Johansson den 18 november 2016