Böcker till minne av förintelsens offer

Den 27 januari 1945 var den dag som lägerfångarna i Auschwitz befriades. Det vill säga de få som lyckades överleva detta grymma dödsläger. Därför har denna dag valts som minnesdag för förintelsens offer.

En som inte överlevde förintelsen var den unga Anne Frank (1929-1945). Från den 6 juli 1942 till den 4 augusti 1944 levde hon och hennes familj gömda. 

Omslagsbild tillAnne Franks dagbok.
När Anne Frank fyllde tretton år fick hon en dagbok och i den skrev hon under hela sin tid i gömstället. Efter hennes död gavs dagboken ut, Anne Franks dagbok. Denna dagbok, som förmodligen är en av världens mest berömda dagböcker, ger oss en bild av en ung flickas liv, tankar och drömmar. 

Boken Berättelser från gårdshuset bygger också på Anne Franks kvarlämnade texter. I den är anteckningar samlade, som minnen från skolan och episoder från gårdshuset. Men även korta sagor och början på en roman. 

En annan som själv har upplevt andra världskrigets koncentrationsläger är Sioma Zubicky. I sin bok Med förintelsen i bagaget berättar han om sina upplevelser. 

Sioma och hans judiska cirkusfamilj lämnade Tyskland för Paris. Men även i Frankrike spreds antisemitismen och inga judar gick säkra. När Sioma är sjutton år grips han tillsammans med sin mamma och lillebror. De hamnar i Auschwitz, där mamman och hans bror dödas. Själv överlever han och hamnar så småningom i Sverige.

Jag var barn till överlevande från Förintelsen av Bernice Eisenstein handlar om författarens egen familj. Hennes föräldrarna var polska judar som hamnade Auschwits. Det var där de två träffades i slutet av kriget. Efter att de befriats ur lägret gifte de sig och de hamnade sedan i Kanada.

Håll minnet levande

Örjan Perssons lätlästa bok Davidsstjärnan utspelar sig i nutid och handlar om Maria och Adam som går på högstadiet och som är förälskade i varandra. Marias familj är judisk. En dag har någon målat en Davidstjärna på familjens dörr och det blir början på en tid med våld och nynazism. Tankarna förs tillbaka till andra världskriget och judeförföljesen. Inte minst då Adams morfar var med och räddade judar under kriget.

Jag var där av Gudrun Pausewang innehåller flera tankeväckande noveller, alla med handlingen förlagd till nazitiden och Hitlers styre. Hur reagerade människor? Vad gjorde de? En novell handlar om en mamma som roffade åt sig allt hon kom över i ett hus som övergetts av en judisk famlij. En annan handlar om en ung kille som tvingas skjuta en rysk krigsfånge, och en tredje om en gammal kvinna som vägrar att minnas något från denna tid.


 
 

Text: Carin Carlsson
Bilder: Taggtrådstängsel Auschwitz-Birkenau (foto: Anna Lundqvist, cc by-nc 2.0).Omslagsbilder.

 

 1. Strimmor av hopp

  Av: Sepetys, Ruta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 21 januari 2013