Barnens Romanpris 2013

Nu har vinnaren av Barnens Romanpris utsetts för fjärde gången. Fem spännande böcker var nominerade och vinnare blev "Glasbarnen" av Kristina Ohlsson. Passa på att låna den och de andra nominerade böckerna på biblioteket!

Kristina Ohlsson. Foto: Thron Ullberg
Vinnare av Barnens Romanpris 2013 är Glasbarnen (2013) av Kristina Ohlsson. Vinnaren presenterades i Sveriges Radio den 30 oktober och det var en mycket glad författare som juryn ringde upp och gratulerade.

Juryn i Barnens Romanpris består av sex barn i åldern 11-12 år, som under sommarlovet läst fem nominerade böcker. Jurymedlemmarna kommer i år från Lilla Sätraskolan och Ulvsätersskolan i Gävle.

Böckerna som var med och tävlade om Barnens Romanpris är skrivna under hösten 2012 eller våren 2013. Och de är skrivna för barn i åldern 9-12 år.

 

Omslagsbild till Glasbarnen.
De nominerade var...

Låna och läs gärna alla de nominerade böckerna.

Glasbarnen
av Kristina Ohlsson

Billie är tolv år och hennes pappa har dött. För att börja om flyttar hon och hennes mamma till ett nytt hus. Helst vill Billie inte flytta.

I huset som de flyttar till händer det märkliga saker. Den förra familjens möbler står kvar, det knackar i väggar och
saker flyttas oförklarligt. Mamma försöker att bortförklara saker, men Billie måste lösa gåtan. Och det gör hon tillsammans med sin nya kompis Aladdin.

En thriller med mystiska och gåtfulla händelser.

Omslagsbild till Den första flicka skogen möter.

Den första flickan skogen möter 
av Moa Eriksson Sandberg 

Hanna är tolv år och det är sommarlov. Till hösten ska hon börja i sexan. Det ska bli det bästa sommarlovet.

Men Hanna och hennes kompisar är oroliga. Linda Palm, skolans coolaste tjej är försvunnen. Varför är Linda borta? Vad har hänt? Det ryktas om att hon blivit mördad.

Det här är en spännande och kuslig bok, men den innehåller också kärlek och vänskap.

 

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie
av Thomas Halling 

Den här boken innehåller två böcker. Den ena halvan handlar om Elsa och den andra om Eddie.

Omslagsbild til lEddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie.

Tolvåriga Elsa tycker att livet är skit. Henens föräldrar har skilt sig och hon har flyttat med sin mamma. Hon och saknar sina vänner och pappa. Dessutom har hon blivit rånad på sin mobil. I den nya stökiga klassen går värstingen Eddie. 

Hemma hos Eddie är det jobbigt. Föräldrarna bråkar och pappan dricker. Och inte trivs Eddie i skolan heller. Genom en äldre kompis får han tag i en ny mobil. Men för att betala den måste han göra olika tjänster. Eddie vill inte riktigt, men han kan inte ta sig ur det.

 

Yummy
av Eva Susso

Tolvåriga Mia har en trasslig familj. Varken hennes mamma eller pappa har något jobb. Och så dricker de. Eftersom familjen har blivit vräkta har de bott i en

Omslagbsild till Yummy.
husvagn i skogen ett tag. 

Livet börjar bli lite bättre för Mia. När boken börjar har de just fått en lägenhet, som de flyttar in i. Mia är tuff och stark, men ändå hon känner sig lite ensam. Hon längtar efter vänner. Och ibland tycker hon att livet ändå kändes lättare i husvagnen i skogen.

 

Jag är en pojke med tur
av Monica Zak

Den här boken som bygger på verkligheten handlar om den afghanske pojken Esmat. Hans liv har varit tufft och svårt. När Esmat var sex år tvingades han, hans mamma och syster att fly på grund av kriget. Under flykten tappar han bort mamman och han blir ensam i den stora staden Kabul.

I Kabul träffar han snart ett gäng med gatubarn.

Omslagsbild till Jag är en pojke med tur.
Han får jobba hårt och går ofta hungrig. Efter sju år får han hjälp att fly från Afghanistan och han hamnar till slut i Sverige.de böcker som tävlar mot varandra.

 

Läs mer:

 

 

 

Bilder: Kristina Ohlsson (foto: Thron Ullberg); Omslagsbilder

 

 

 1. Glasbarnen

  Av: Ohlsson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 21 augusti 2013