Barnens Romanpris 2014

Boken "5768 visningar på youtube", av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson, vinner Barnens Romanpris 2014. Har du läst den?!

Källa: Sveriges Radio. Bilden får endast användas i redaktionellt material om Barnens romanpris 2014. Uppge fotograf och bildkälla i samband med publicering.
Juryn för Barnens Romanpris 2014 enades, efter
många diskussioner, om att årets bästa barnbok
är 5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

Superviktig bok tycker juryn

"I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok." Så säger juryn om boken och tycker att det är därför som den ska vinna Barnens Romanpris.

Omslagsbild till 5768 visningar på Youtube.
– Det är en väldigt stor heder när barnen erkänner en. Då är det stort, alltså! Det är vi jättetacksamma över, säger Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

Om Barnens Romanpris

Barnens Romanpris har delats ut sedan 2010. Varje år utses vinnaren med hjälp av en jury som är fem elever från mellanstadiet. I år kommer juryn från Frödingskolan och Herrhagsskolan i Karlstad.

Juryn läser och pratar om fem utvalda böcker under sommarlovet. Sedan bestämmer de vem som vinner och vinnaren presenteras i oktober. Böckerna som är med och tävlar är främst skrivna för barn i åldern 9-12 år.

De nominerade var...

Det här var årets fem utvalda böcker, som hade chans att vinna Barnens Romanpris 2014. Låna och läs dem gärna!

Omslagsbild till Dödsknäpp.

Dödsknäpp
av Håkan Jaensson

När Totte ser ett läkarprogram i tv tror han att han har just den lömska sjukdomen som doktorn pratar om. Än märks ingenting. Men snart kommer han att vara död. Vad ska han göra av det lilla liv han har kvar?

En sorglig och rolig bok om livet. Och om Totte som överraskar alla. Inte minst sig själv.

Omslagsbild till Barnhemmet.

Barnhemmet
av Cecilia Lidbeck

Det började med lille Kasper som spårlöst försvann. Sen var det Elvira som gick upp i rök. På "Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn" växer rädslan.

Snart inser Gilbert, Fransciska, Otto och de andra att något ohyggligt pågår innanför barnhemmets låsta grindar. Vem står näst på tur?

Omslagsbild till Augustinatt.

Augustinatt
av Maud Mangold

Det är en nästa magiskt varm sommar. Sedan tre dagar är familjens katt försvunnen. Nora har letat, ropat och satt upp lappar. Men ingen Felix.

Plötsligt en kväll hör hon ett konstigt ljud från trädgården. Under ett av äppelträden hittar hon ett bylte med ett spädbarn. Det är i alla fall vad Nora tror när hon bär in byltet i huset...

Omslagsbild till 5768 visningar på Youtube.

5768 visningar på youtube
av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Rosita är en svensk resandetjej som bor i en svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist.

Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna elaka får hon uppbackning från oväntat håll.

Omslagsbild till Kärlekspizzan.

Kärlekspizzan
av Johan Rundberg

Sommarlovet närmar sig och Movits är kär. Underbart, pirrande kär. På det hela taget borde hans liv vara toppen. Men så känns det inte.

Allt han ville var att Beata, den mystiska tjejen med det spretiga håret skulle lägga märke till honom. Men att han skulle bli en av landets mest kända femteklassare var definitivt inte med i planerna.

 

Källa och mer läsning:

 

Bilder: Barnens Romanpris 2014. Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson, för boken 5768 visningar på Youtube. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio); Omslagsbilder

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 8 oktober 2014