Behövs kvinnodagen?

Den 8 mars infaller internationella kvinnodagen. Varför finns en sådan dag – och behövs den fortfarande? Vi har kollat lite i historieböckerna, och så tipsar vi förstås om lite läsning på temat.

Elin Wägner
Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen – då för att uppmärksamma bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor.

1977 antogs en FN-resolution som rekommenderar allmänt firande av dagen.

I vissa länder har dagen alltmer blivit en dag då man uppvaktar kvinnor – ungefär som alla hjärtans dag eller Mors dag, medan den i andra länder fortfarande är ett tillfälle att uppmärksamma kvinnors kamp för lika rättigheter.

Behövs en kvinnodag?

Behöver vi fortfarande en kvinnodag, då? Vore det inte bättre att arbeta för att varje dag ska vara en dag för både kvinnor och män? Kanske det, i den bästa av världar, men så länge som världens makt och resurser fortsätter att vara så ojämnt fördelade mellan män och kvinnor så kanske det ändå är en poäng med att ha en särskild dag som uppmärksammar frågor om allas lika rätt och värde.

På Uppsala universitet anordnas den 8 mars en halvdag med ”speedföreläsningar” på temat Vad är genusforskning egentligen?.

Elva forskare presenterar kort sin forskning (varje presentation är max tio minuter lång) och dessutom bjuds det på teaterinslag och diskussioner, allt under ledning av moderator Ulrika Knutsson. Mer information hittar du på: Vad är genusforskning egentligen?

På gränsen till genombrott

Samma Ulrika Knutsson är också författare till Kvinnor på gränsen till genombrott: grupporträtt av tidevarvets kvinnor. Det är en oerhört spännande bok om några av det tidiga nittonhundratalets mest inflytelserika svenska kvinnor, bland dem Elin Wägner, Klara Johanson, Honorine Hermelin och Hagar Olsson.

Gång på gång under läsningen kommer jag på mig själv med att undra varför jag inte fick läsa något om eller av dessa kreativa, moderna och modiga kvinnor när jag gick i skolan. Varför fick jag inget veta om hur de tänkte och debatterade, hur de gjorde allt som stod i deras makt – och lite till också ibland – för att kommande generationer kvinnor skulle ha större möjligheter att forma sina liv. Läs den du med!

När du slukat Kvinnor på gränsen till genombrott blir du kanske också nyfiken på att läsa, eller läsa om, böcker av dessa ”Tidevarvets kvinnor”. Varför inte börja med Elin Wägner. Hennes tidiga romaner, som Norrtullsligan (1908) och Pennskaftet (1910) behandlar frågor som kvinnors villkor på arbetsmarknaden, och rösträttsfrågan. Men framför allt slås jag av att det är så moderna romaner, så roliga och ironiska – och på många sätt så väldigt nutida, trots att över hundra år gått sedan de skrevs.

Dagen till ära invigs den digitala versionen av Nordisk kvinnolitteraturhistoria den 8 mars 2012. En praktverk som rymmer 250 artiklar om 850 nordiska författare. Här kan du bland annat läsa om Edith Södergran, Selma Lagerlöf och Karen Blixen.

 

Vad tycker du?

Behövs en särskild kvinnodag? Har du någon kvinnlig förebild? Vilken kvinnlig romankaraktär skulle du vilja vara? Bibli har ställt dessa tre frågor till några besökare

Maziar Dehghanian, Uppsala

Maziar Dehghanian, besökare på Stadsbiblioteket i Uppsala.
Behövs en internationell kvinnodag? 
Ja, kvinnor är så utsatta i så många områden och det krävs att man uppmärksammar det.

Din kvinnliga förebild? 
En författarinna. Det kräver vissa starka egenskaper när man är författare och det är egenskaper som jag tycker är viktiga att ha som kvinna. Till exempel att nå ut med sitt budskap.

Vilken kvinnlig romankaraktär skulle du vilja vara? 
Jag vill hellre vara en författare än en romankaraktär. Jag skulle vilja vara J.K. Rowling. Hon når ut till folk och gör sin röst hörd.

Barbro Rohlin, Uppsala

Barbro Rohlin, besökare på Stadsbiblioteket i Uppsala.
Behövs en internationell kvinnodag?
Det behövs! Samhället är tyvärr inte jämlikt och det måste uppmärksammas. En sån här dag kan olika kvinnoföreningar göra extra insamlingar, hjälpa till och uppmärksamma orättvisor mot kvinnor.

Din kvinnliga förebild? 
Ingen speciell. Jag har alltid levt i en mansdominerad värld och jag uppmuntrar och tycker det är rätt att flickor bryter sig in i manliga strukturer för att motverka de delar i samhället som inte är jämlika och oftast mansdominerade som till exempel löner och så vidare.

Vilken kvinnlig romankaraktär skulle du vilja vara? 
Jag är med i en internationell kvinnoförening, Zonta, där jag själv varit med och startat en av föreningens två klubbar i Stockholm. Vi har flygaren Amelia Earhart som förebild.

Vi samlar in pengar och ger till en flicka eller kvinna som vill ut i ”flygbranschen” oavsett område inom flyg. Vi uppmuntrar till kvinnliga förebilder och att unga kvinnor ser upp till kvinnor som agerar och hjälper till när det behövs och inte står helt handfallna utan stöttar när det krävs.

Amanda Myhrberg, Uppsala

Amanda Myhrberg, besökare på Stadsbiblioteketi Uppsala
Behövs en internationell kvinnodag?
Ja, det är klart! Det är viktigt med en kvinnodag eftersom kvinnor är en viktig del av samhället. Utan kvinnor- inga barn!

Din kvinnliga förebild?
Nej, jag har nog inte någon. Inte som jag har tänkt på i alla fall. Kommer säkert komma på någon ikväll!

Vilken kvinnlig romankaraktär skulle du vilja vara?
Ingen som jag kommer på. Men de egenskaper jag tycker är viktiga hos starka kvinnor är viljan att synas och göra sig hörd.

Gunnel Ehrstedt, Tärnsjö

Gunnel Ehrstedt, besökare på Tärnsjö bibliotek.
Behövs en internationell kvinnodag?
Ja absolut. Kvinnor världen över är förbisedda och även i Sverige förekommer ofta dödsmisshandel av kvinnor. Kvinnor borde lära sig att slå tillbaka och sätta sig i respekt.
 
Din kvinnliga förebild?
De kvinnliga arbetarförfattarna som skriver om sina liv, till exempel Moa Martinsson
 
Vilken kvinnliga romankaraktär skulle du vilja vara?
Jag vet inte om jag skulle vilja vara Elina i Väinö Linnas bok precis, men jag kommer ihåg att Linna ger ett väldigt bra porträtt av henne i  Söner av ett folk.

Maria Stigsdotter, Tärnsjö

Maria Stigsdotter, besökare på Tärnsjö bibliotek.
Behövs en internationell kvinnodag?
Ja, många kvinnor i världen har det svårt. Det är bra att belysa frågorna så att man tänker efter lite extra
 
Din kvinnliga förebild?
Min mormor för att hon var en älskvärd och omtyckt person som lärde mig mycket
 
Vilken kvinnliga romankaraktär skulle du vilja vara?
Pippi Långstrump. Hon står upp för vad hon tror på utan att bry sig om vad andra tycker. Hon är snäll och hjälpsam men kan också säga ifrån när det behövs. Dessutom är hon ju rolig.

 

Vi vill gärna veta vad du tycker. Svara gärna på de tre frågorna - Vad tycker du?

Text: Lisa Eriksson Bild: Elin Wägner (bild 1), Laven Fathi (bild 2, 3, 4) och Gun Johansson (bild 5, 6)

 

  1. Kvinnor på gränsen till genombrott

    Undertitel: grupporträtt av tidevarvets kvinnor
    Av: Knutson, Ulrika
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Könsrollsfrågor
    Finns som: Bok
  2. Pennskaftet

    Av: Wägner, Elin
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1969
    Finns som: Bok
  3. K. J

    Undertitel: en biografi över Klara Johanson
    Av: Burman, Carina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 6 mars 2012