Berbiskt nyår

Det 12 januari firar berber nyår. Under den här perioden på året pågår olivskörden i Algeriet, ett av de länder där berberna lever. Nyåret välkomnas oftast med en picknick i bergen. För att uppmärksamma det berbiska nyåret har Bibli boktips om berber och tips på musiker med berbiskt ursprung.

Berber

Två berberflickor tittar mot horisonten
Berber är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika som består av cirka 19-20 miljoner människor.

De är främst bosatta i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Sahara. Liksom berberna är uppdelade i flera etniska grupper, är även språken uppdelade i cirka trettio olika språk som tillhör den afroasiatiska språkgrenen.

Huvuddelen av berberna bor idag i Marocko och i Algeriet. Många finns även i Libyen och Tunisien.

En stor berbisk grupp utgör kabylerna i norra Algeriet som består av cirka fyra miljoner och har i hög grad bevarat sin kultur och sitt språk.
Andra betydande grupper är chleuh i södra Marocko, rifberberna i Rifbergen i norra Marocko, chaouia och mozabite i Algeriet och tuaregerna i Sahara.

En del av befolkningen på Kanarieöarna härstammar från ögruppens utdöda urbefolkning guancherna som antas ha varit berber.

De politiska motsättningar mellan berbiska grupper och de nordafrikanska regeringarna har under de senaste decennierna ökat. I Marocko samt i Algeriet var det länge förbjudet att ge sina barn berbiska namn. Khaddafiregimen förbjöd till exempel att man talade eller sjöng på amazi (berbiska). Att ge ut böcker eller skriva på amazi var också förbjudet.

 

Hindi Zahra sjunger
Hindi Zahra- en berbisk sångerska i Europa

Hindi Zahra är en fransk-marockansk berbisk sångerska som även besökte Uppsala Konsert & Kongress i oktober år 2010.

Den självlärda sångerskan har gjort succé med sin vackra röst och sånger på franska, engelska och berbiska och en unik blandning av flera olika musikstilar.

Kombinationen av Hindi Zahras röst och och den rofyllda musiken för en till 60-talets romantiska jazzbar i Paris. Eller kanske för hon tankarna till rock'n'roll i Saharaöknen?
Musikspråk har inga gränser. För att älska Hindi Zahra, behöver man inte kunna franska, berbiska eller engelska.

Låna Hindi Zahras musikskiva Handmade på ditt bibliotek, så förstår du nog snart varför det är lätt att älska hennes musik!

Text: Laven Fathi Bilder: Guillaume Laurent (puffbild), Cromacom (Bild 1), Simon Bonaventure (Bild 2).


Se Hindi Zahras musikvideo "Beautiful Tango":

Se filmklipp från Hindi Zahras uppträdande på Uppsala Konsert & Kongress i oktober 2010:

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Laven Fathi den 12 januari 2012