Bibblan svarar - ställ en fråga

Hur bakar man en riktigt smarrig Karlsbaderbulle? Varför sitter propellern fram på flygplan men bak på båtar?

Logotyp för frågetjänsten Bibblan svarar.
Bibblan Svarar är en gratis svarstjänst som lanserades på Bok & bibliotek 2011 och som snabbt har blivit en populär frågetjänst. Bibblan svarar hittar du via www.bibblansvarar.se, Facebook eller Twitter. Här kan du fråga vad du vill på flera olika språk och få svar via e-post senast nästa arbetsdag.

Vi som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige. Bibblan svarar administreras av Informations- och lånecentralerna i Umeå, Stockholm och Malmö samt av Internationella Biblioteket.

Ställ din fråga

På webbsidan kan du ställa en allmän fråga eller ställa frågan direkt till en operatör som har ett kompetensområde som passar din frågeställning. De flesta svaren publiceras sedan på Bibblan svarars webb. Svaren blir sökbarar i ett stort arkiv som allmänheten kan ta del av.

På Facebook och Twitter går det också bra att ställa frågor och där hittar man även ett urval av frågor som har publicerats på bibblansvarar.se. En gång i månaden kan du även hitta månadens operatör som presenterar sig lite extra utöver det som redan står på bibblansvarar.se

Bibblan svarars sociala specialstyrka

Facebook och Twitter bemannas av Bibblan svarars sociala specialstyrka. Specialstyrkan består av ett 15-tal bibliotekarier runtom i Sverige, som har hög kompetens inom sociala medier och då framförallt Facebook och Twitter. Förutom detta har de inte någon särskild bakgrund, utan är som alla bibliotekarier vana vid referensarbete och att hjälpa till med människors problem. De här bibliotekarierna hjälps enligt ett schema åt med att marknadsföra Bibblan svarar via Facebook och att arbeta uppsökande via Twitter.

Möt två medarbetare i Bibblan svarar

Anna Rydén och Mikael Weiss, vid Uppsala stadsbibliotek, är två bibliotekarier som är med att besvarar frågor som folk ställer till Bibblan svarar. Hur är det egentligen att vara med och svara på frågor som kommer till Bibblan svarar?

Hur ofta är du med och svarar i Bibblan svarar?

Anna Rydén, bibliotekarie vid Uppsala stadsbibliotek
Jag är med och svarar en dag var sjätte vecka ungefär. Det är jättekul och ibland också mycket svårt.

Är det många människor som använder Bibblan svarar?
Det är många som ställer frågor till Bibblan svarar, det kan vara upp till 30 frågor på en dag. Jag svarar inte ensam, vi är 4-6 bibliotekarier som har jour varje dag. Det är bra för då kan vi diskutera med varandra och hjälpa varandra.

Är det svåra eller lätta frågor?
En del frågor är väldigt lätta att svara på som till exempel finns den här boken på något bibliotek. Det är en lätt fråga för en bibliotekarie. Sen finns det svårare frågor som -  Hur försvarar jag mig bäst mot hajangrepp? Men naturligtvis är det så, att en svår fråga för mig kan vara lätt för någon annan och tvärtom.

Det finns frågor som inte har ETT svar och då rekommenderar jag litteratur och websidor där frågeställaren själv kan läsa på och ta reda på vad han/hon tycker är ett bra svar. Det är nog det viktigaste med Bibblan svarar – att man visar på HUR man tar reda på olika saker.

Vad är den märkligaste fråga du har fått?
Den märkligaste fråga jag fått var  ”Hur startar man ett land?”. Den var riktigt svår. 

Har du själv använt Bibblan svarar?
Jag har inte använt Bibblan svarar ännu, men kommer säkert göra det.

 

Hur ofta är du med och svarar i Bibblan svarar?

Mikael Weiss, bibliotekarie vid Uppsala stadsbibliotek
Jag svarar på frågor i Bibblan en dag var sjätte vecka i den ordinarie bemanningen. Dessutom ingår jag i Bibblan svarars specialstyrka som ansvarar för Facebook och Twitter. Här bemannar jag var sjätte vecka. Bemanningstiden här är en vecka.

Är det många människor som använder Bibblan svarar?
Det är många som använder Bibblan svarar. Framför allt har Bibblan svarar ökat mycket på Twitter, där vi framför allt jobbar uppsökande.

Är det svåra eller lätta frågor?
Det är en blandning mellan högt och lågt. Första gången jag bemannade hade jag frågor som tog upp cirka en timme till frågor som jag kunde svara på direkt.

Vad är den märkligaste fråga du har fått?
Ingen fråga egentligen, men en person hade skrivit ”Rårakor”. Jag svarade snällt hur man gjorde goda rårakor på bästa sätt.

Har du själv använt Bibblan svarar?
Nej.Mer information om Bibblan svarar:

 

Text: Mikael Weiss

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mikael Weiss den 21 november 2011