Bilderböcker för de minsta

Att sova, att bli sjuk, att vara kompis - det finns bilderböcker om det mesta. Karin Hjelm, på Stadsbibliotekets barnavdelning, tipsar om roliga, spännande och lite tokiga bilderböcker för de minsta.

Ett rött paket med rött snöre.

av Annika Thore och Maria Nilsson Thore

Det här paret har skrivit en serie mycket charmiga småbarnsböcker om Sami, Joje, Hille, Vira med flera. Med barnperspektivet i fokus skildras vardagliga händelser med stor igenkänningsfaktor. Det handlar till exempel om att somna, vakna, äta och hjälpa till, allt lite småbusigt berättat med varma och glada illustrationer. Fler böcker: Joje hjälper, Vira vaknar och Hille hungrig. (Passar från 1 år.)

 

Vem är sjuk av Stina Wirsén

Tänk att bli så sjuk att man måste åka till sjukhuset och

Omslagsbild till Lenis Olle.
opereras! Det är vad som händer Nallen när han får så ont i magen att han inte kan äta – inte ens sin älsklingsrätt.

Vardagsdramatik som på ett enkelt men konkret sätt berättar om vad som händer när man blir opererad. Allt från hur man blir sövd, hur doktorn skär i magen och tar bort den onda blindtarmen till hur man efteråt har ett coolt ärr att visa för vännerna. (Passar från 2 år.)

 

Lenis Olle av Emma Adbåge

Idag ska Leni leka med Olle och det ska bli så roligt! Hon skuttar upp för trapporna i glad förväntan men i Olles hall står ett par okända skor – rosa och glittriga! Den

Omslagsbild till Bockarna Bruse på badhuset.
här dagen här har Olle en till kompis på besök, Kiran. Allt det glada försvinner med ens för Leni. Ingenting kan få henne på gott humör så länge Kiran är där – det är ju hennes Olle! Det blir till slut Lenis slajmklump som bryter isen och kanske Kiran inte är så tokig att leka med egentligen…

En bok om vänskap och svartsjuka för barn från 3 år.

 

Bockarna Bruse på badhuset av Björn Rörvik

Bockarna Bruse är trötta på att vara rädda för det gamla trollet som alltid ligger under bron när de skall gå till sätern och äta. När de i år ser en skylt om att badhuset ligger i närheten så

Omslagsbild till Björnarnas dagis.
frågar mellanbocken om de inte kan gå och bada istället. ”Please!” Säger lilla bocken…

De kommer till ett  härligt äventyrsbad och nu ska de ha roligt! Men vem kommer till badhuset samma dag om inte trollet! Han gömmer sig under rutschkanan och ställer till med besvär, precis som vanligt.

Tokigt och galet med roliga och lite fulsnygga illustrationer. Redan en favorit för många! (Passar från cirka 4 år.)

 

Björnarnas dagis av Katarina Strömgård

På dagarna är det fullt med barn på dagis. Men barn går ju alltid hem till sig när dagen är slut. Vad händer egentligen på dagis på natten – är det alldeles tomt?

Nej, på natten är det björnarnas dagis! Om man är riktigt observant kan man se lamporna tändas igen sent på kvällen skuggor som rör sig innanför fönstren. Det är björnbarnen som leker, äter blåbär och sjunger björnsånger - men väldigt tyst så att inte grannarna störs. Och när det blir morgon är det dags att gå hem för snart kommer ju barnen igen… (Passar från 3 år)

 

Tips av: Karin Hjelm

 

Bild: Present (foto: Claudio Maciel, stock.xchng). Omslagsbilder.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Karin Hjelm den 14 december 2012