Birgitta Stenberg 1932-2014
Vissa författare tar man särskilt till sitt hjärta. Deras ord blir viktigare än andras. För mig var Birgitta Stenberg en sådan författare.
Varför de valde just hennes självbiografiska bok, som rak och självutlämnande inte väjer för några gränser, vet jag inte. Men den var mitt i prick! Det var så mycket som jag kände igen mig i.
Birgitta Stenberg (1932-1914) väjde aldrig för några ämnen. För henne fanns inga tabun. Hennes uppväxt var brokig och kantad av mörka stråk. Där fanns den ingifte morbrodern, gode mannen, som ständigt smög sig på henne. Så fort han bara kunde. För att slippa trassla med gummi gav han ett pessar i present.
Hon var ung och lämnade Stockholm för att ge sig ut i Europa. Med enkel biljett och utan pengar. I Kärlek i Europa skriver hon osminkat om sina upplevelser av världen. Hon ger sig ut på drift. Vägar korsas av bohemer, alkoholister och missbrukare. Bögar och flator. Konstnärer och poeten Paul Andersson. En gränslös tillvaro som kantas av synd, erotik och droger.
Debuterade 1956
Men det är framförallt med de självbiografiska böcker som hon har blivit känd för de flesta läsare − Kärlek i Europa, Apelsinmannen (1983) och Spanska trappan (1987).
2004 återvände Birgitta Stenberg till 1950-talet i sitt skrivande. Alla vilda utspelar bland vännerna och det vilda livet på Mallorca. Och till slut Eldar och is (2010) som avslutar hennes självbiografiska böcker.
Redan i unga år vågade Birgitta Stenberg skriva om tabubelagda ämnen, sådant som inte kvinnor förväntades ägna sig åt. Sexualitet, droger eller vad det nu var. Hon höjde sin röst. Förmodligen är det därför som hon blev en av de där viktiga författarna för mig. Och för så många andra.
Den söte pojken Billy
Och tänk så visar det sig att Birgitta Stenberg i unga tonår var klasskamrat med min svärmor. Men Birgitta brydde sig inte riktigt om svärmor och de andra flickorna i klassen. Hon var sin egen. Sminkade sig, var bystig och betydligt mer försigkommen. Jag kan tänka mig att det tisslades och tasslades.
Men Birgitta var rådig på sitt sätt, säger svärmor och minns gången då en person drabbades av ett epileptiskt anfall. Den enda med handlingskraft var Birgitta. Och det är precis så jag kommer att minnas henne.
Av:
Carin Carlsson
Bilder: Uppslagen bok (Foto: Carin Carlsson); Birgitta Stenberg (Källa:
wikimedia commons); Omslagsbild