Bob Dylan får Nobelpriset!
Han tillhör oss - vi som var med när det begav sig på 60- och 70-talen. (Han kan få tillhöra andra också)
Och nu har han gått och fått Nobelpriset i litteratur! Fatta det den som kan. Det är ju riktigt roligt!
Men att just Bob Dylan utsågs till pristagare i år tycks redan vara kontroversiellt. Halvdöd vit man, gamal gubbe, inte en riktig författare..., är kommentarer man kan hitta i olika publikationer.
Ja, ja .. han är i alla fall bäst! Grattis Bob Dylan!
Förutom hans musik, som finns väl representerad på våra bibliotek, har vi en del böcker av och om Bob Dylan. Här ett smakprov. Klicka på böckerna om du vill reservera.
Här hittar vi en analyserande och kronologisk genomgång av Bob Dylans produktion utifrån ett 40-tal album. Skivornas låtmaterial, influenser, personliga händelser, livskriser och Dylans turnerande.
Bob Dylan klippbok innehåller en box med dels en CD-skiva med intervjuer och framträdanden, dels en bok med ett trettiotal faksimiler av Dylanmaterial som handskrivna texter till några av hans sånger, en pop-upbild med en gitarrspelande Dylan, dikter m.m.
I Bob Dylan lexikon beskriver Karsten Jørgensen Dylan som "vår tids störste och mest betydande trubadur". I detta lexikon har han velat få med alla personer, händelser, platser, filmer, böcker och sånger som påverkat Dylan, såväl som Dylans hela karriär och produktion av utgivet och outgivet material.
Här går författarna igenom Bob Dylans samlade produktion, album för album, från debuten vid 20 års ålder fram till 1997. Det blir en resa genom den nyare amerikanska musiken. Samtidigt blir det en spegling av samhällets och ungdomskulturens utveckling.
I mitten ovan har vi en bilderbok med textrader från hans sånger.
Bob Dylans Memoarer är i första hand en berättelse om olika faser i hans konstnärliga utveckling och tar upp de influenser - framför allt amerikansk folkmusik - som format honom som författare och musiker. Huvudsakligen om den första tiden i New York, men även om uppväxten i Hibbing i norra Minnesota på fyrtio- och femtiotalet.
Tarantula är Dylans enda roman och skrevs 1965. Det kan sägas vara ett surrealistiskt prosapoem med långa associationsrika monologer utan punkt som följer efter varandra i ett enda ordflöde. Inte helt lättillgänglig.
En reportage- och intervjubok som kretsar kring Bob Dylan. Författaren Håkan Lager reser runt i Dylans fotspår, minns konserter, analyserar låttexter och relaterar Dylan till sitt eget liv och sin uppväxt. Han intervjuar musiker som Ola Magnell, Anders F. Rönnblom och Nikke Ström, samtalar med författaren Gunnar Harding och besöker Jörgen Lindström som vikt sitt liv åt Dylan.
Ett porträtt av rockikonen Bob Dylan. Författaren har i arbetet med boken intervjuat många av dem som står Bob Dylan närmast - familj, vänner och medarbetare. Bland dessa finns bl.a. Joan Baez, Keith Richards och Kris Kristofferson.
Roman om Bob Dylans, det vill säga Robert Zimmermans, liv från uppväxten i Hibbing och tonårstiden i Minneapolis till det stora genombrottet i början av 1960-talet. Berättelsen följer hans väg från ikon inom den radikala musikrörelsen till uppmärksammad rockstjärna.
Här förtecknar vi det vi har av och med Bob Dylan - litteratur såväl som musik.