Bokautomat i Hållnäs

Den första bokautomaten i Region Uppsala placeras i Edvalla i Tierps kommun. Bokautomaten invigs digitalt den 23 mars klockan 9.30 som ett led i kommunens satsning på att öka tillgängligheten till biblioteksverksamheten.

Bokautomat, ibland också kallad bokomat eller bibliomat, är en automat som gör det möjligt att låna böcker också utanför biblioteken. Låntagare använder sitt vanliga bibliotekslånekort för att öppna automaten med cirka 200 böcker som kan lånas. I samarbete med Svenska kyrkan i Tierp placerar Kultur och fritid, Tierps kommun nu en bokautomat församlingshemmet i Edvalla, Hållnäs.

-  Just Edvalla i Hållnäs är en av de orter i kommunen som har längst till närmsta folkbibliotek, säger Carl Bergström, enhetschef för kultur, konst och bibliotek i Tierps kommun. Därför valde vi att placera vår första bokautomat i församlingshemmet i Edvalla. Vi letar ständigt nya sätt för att så många som möjlighet ska kunna ta del av biblioteksverksamheten och vi ser fram emot vilka resultat detta testprojekt ska ge.

Biblioteket i Tierps kommun kommer att fylla bokautomaten med böcker och byta ut bokbeståndet regelbundet. I början av projektet anpassas öppettiderna till församlingshemmets verksamhet och bokautomaten är tillgänglig för allmänheten på vardagar mellan klockan 7-16 (kvällsöppet på tisdagar och torsdagar mellan kl 16-19). Ambitionen är att så småningom utöka öppettiderna.

Den 23 mars invigs bokautomaten digitalt. På plats medverkar Carl Bergström och Lotta Carlberg, ordförande i utskottet för barn och unga, samt Kristin Elf, kyrkoherde, Tierps pastorat. Invigningen kommer att sändas live på Facebooksidan Biblioteken i Tierps kommun.

Bokautomaten är en del av en större satsning som syftar till att bredda tillgången till bibliotekstjänster för kommuninvånarna. I satsningen ingår meröppet på biblioteken i Örbyhus, Karlholm, Söderfors och Skärplinge, kapprumsbibliotek på förskolor i Edvalla och Mehedeby, samt Boken kommer. Satsningen finansieras genom Kulturrådets bidrag Stärkta bibliotek.

Läs mer om bokautomat och hur du kan använda den.

Målgrupp:

Taggar:

den 11 mars 2021