Boktips

Här samlar vi alla boktips som publicerades på biblinord.se hittills.

Erik Lindman Mata - Liten lek

När Erik Lindman Mata släppte PUR belönades han både med Borås tidnings debutantpris, rosades av tidningarna och fick visst erkännande av den poesiläsande publiken. Det är en samling dikter om att förlora någon. Om hur en flickvän försvinner och sedan visar sig vara död i en obegriplig våldshandling.

I höstas kom Lindman Mata tillbaka med en ny samling: Liten lek, som rör sig i samma landskap. Där PUR handlade om att ta in händelsen, ta emot den och försöka förstå och begripa så handlar Liten lek om efterspelet. Hur är det egentligen att leva utan en annan människa? Vad gör man med det som är kvar efter en person som så våldsamt och obönhörligt ryckts ifrån en?
Författaren hittar nya ord, sätt och stäv för att handskas med denna smärta och för att hitta nya uttryck.

(Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Karl Ove Knausgård - Morgonstjärnan 

I Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård får vi träffa flera olika personer som alla har ett gemensamt. En väntan på något de inte vet vad det är. En dag finns morgonstjärnan där på himlen, varför? Frågor om vad ovissheten gör med oss uppstår. Måste vi förstå allt? Vill eller kan vi ens förstå allt?

Bokens stil och genre skiljer sig till viss del från tidigare verk av författaren. Morgonstjärnan drar åt fantastikens håll. Du kan läsa mer om Karl Ove Knausgård och hans tidigare verk i databasen ALEX som nås på www.alex.se (Evelina Udenius, bibliotekarie)

Elsa Grave – Bortförklaring

Elsa Grave skulle 2018 ha fyllt 100 år. Idag håller hon tyvärr inte samma ställning som många andra författare av hennes generation och tid, såsom Karin Boye, Erik Lindegren eller Gunnar Ekelöf. Likväl borde hon göra det. Elsa Grave skriver nämligen om teman som är aktuella för vår tid idag. Om miljön, skogen och inte minst om djuren. Att läsa henne är som att trivas bland hästar, att känna vinden i ansiktet eller skogens dofter. Hon levandegör namn, djur och ting på ett sätt som inte alls känns ohämmat. Snarare livfullt och lyriskt. Hon är en tillgänglig poet som lockar till merläsning. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

P.O. Enquist – Kapten Nemos bibliotek

Två barn förväxlas under tidigt nittonhundratal. När det kommer fram uppstår förvirring och man fastslår att familjerna har rätt att byta tillbaka barnen. Men vad händer med de barn som hastigt måste byta hem och familj? En kärlek till en annan? Och vad händer med föräldrarna till barnen som helt nyligen var vänner? Nu ska barnets vän bli deras barn. Samtidigt är det här en berättelse om så mycket annat. Om vuxenblivandet, om relationer mellan vänner och föräldrar och att hitta sin plats i livet. Och om Kapten nemos bibliotek, förstås. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Marguerite Yourcenar – En okänd man

När vi ser tillbaka i tiden så är det ofta de stora berättelserna som berättas. De om stora män och kvinnor som åstadkommit saker som levt kvar för eftervärlden. Romaner har sedan tagit avstamp i dessa personers liv, fiktionaliserat dem för oss och gjort dem till berättelser. Den belgiska författaren Marguerite Yourcenar funderade över hur det skulle vara om man la handlingen till en helt okänd persons liv. Så långt grundtesen för boken En okänd man. Det är en mycket vacker berättelse, bildskönt berättad. Nathanael flyr Storbritannien i tron om att han mördat en äldre man som antastat hans älskade. Han hamnar i nya världen, reser runt, bosätter sig, för att sedan åter hamna i Europa och så småningom på de frisiska öarna. Det är en summering av livet, men också av vad det kan vara. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Ett par år in i framtiden sker ett brutalt terrordåd i Göteborg. Terrorister från IS ligger bakom. Men någonting händer som inte går att sätta fingret på i den seriebutik där dådet utförs. Författaren, den namnlöse berättaren, försöker gå till botten med vad som hände den kvällen men försöker också förstå vad som händer med hans land. Varför har det blivit så främmande? Så fientligt? Parallellt berättas en berättelse ännu längre in i framtiden. Där förorter blivit getton på fria marknaden, din närmsta granne din angivare och ett land där det är farligt att se annorlunda ut. Vara annorlunda. Anyuru berättar en historia om ett land vi inte vill vara i. En hårresande dystopi som ändå känns förvånansvärt möjlig. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

 

Målgrupp:

Taggar:

den 19 maj 2021