Bra och säkra internetsajter

Internet har allt! Här finns en oändlig mängd fakta, filmer, nyheter, rapporter, privata hemsidor men också extremt mycket skräp. Här följer tre, i mitt tycke, bra sajter för ditt barn. Sajter som är roliga att surfa runt i på fritiden och sidor som är bra att ha när läxor och faktainsamling står på schemat.

Lotta Tiderman
Idag finns allt på internet, vi kan shoppa mat och få det hemskickat till dörren, göra bankärenden, boka resor, ja till och med hitta en partner. Skolundervisningen är heller inget undantag; idag är det lika självklart att inhämta information från webben som att slå i tryckta medier.

Men vi vet att internet är som ett enda svart hål som man lätt kan sugas in i och där det sedan är svårt att ta sig ut med adekvat information. Det är helt enkelt för mycket med information.

Jag minns min tid som skobibliotekarie på S:t Ilians skolan 1996, då internet var ett relativt nytt begrepp. I den nya datasalen (som låg i skolbiblioteket) fanns tio datorer, inställningen då var, ju fler datorer desto bättre. Vi var på intet sätt förberedda från skolans håll med internetregler eller ett källkritiskt förhållningssätt utan det blev en enda stor masstart med internethungriga elever.

Självklart stötte vi på problem då alla dörrar stod öppna, det var allt från Flashback till grova, kränkande porrsajter till personliga hemsidor med direkta sakfel.
Idag, med facit på hand, har vi vuxna ett mer distanserat förhållningssätt till internet. Många av oss använder det dagligen men vi har begränsat de sidor som vi besöker och som vi har nytta av och vi använder det kritiska ögat när vi sedan scrollar bland träffarna.
Men hur är det i skolan? Om jag bara ser till mina egna barn så har de inga problem med att hitta på nätet – däremot har de inte lärt sig att kritiskt granska sidorna.

Tre tips som fungerar

Sedan flera år tillbaka håller vi bibliotekarier ett seminarie för blivande lärare. Under den drygt två timmar långa föreläsningen, där vi bland annat informerar om nya böcker, tipsar vi också om några bra internetsajter. I utvärderingar, som vi har gjort, är just dessa få sidor ett tacksamt inslag.

Här följer därför tre tips som fungerar, dels i skolan, dels på fritiden för både barn, föräldrar och lärare. Det är tre tips som jag tycker tillfredställer de stadier som barnet går igenom och som han/hon kommer att behöva:  det lustfyllda, det frågevisa och det undersökande stadiet.
 

Pojke vid dator.
Barnens bibliotek (www.barnensbibliotek.se)
Barnens bibliotek är det virtuella barnbiblioteket som är öppet 24 timmar om dygnet där målgruppen är barn och unga upp till 14 år. Barnens bibliotek finansieras av Statens Kulturråd och administreras av Kultur i väst Regionbiblioteket.
Uppdraget kan sammanfattas med ett ord; lässtimulans!

På Barnens bibliotek kan barnen själva vara aktiva genom att lämna boktips eller skicka in noveller men här finns också intervjuer med barnboksförfattare, frågesajten Fråga barnens bibliotek, Bokjuryn och mycket mer.

Länkskafferiet (lankskafferiet.skolverket.se )
Länkskafferiet är en nationell söktjänst som har varit under Skolverkets regi från 1995 men som under 2011 kommer att övertas av Umeå universitet. Länskafferiet riktar sig till barn,  främst från förskola och grundskola men även för gymnasieelever.

Det som är ovärderligt i Länskafferiet är det faktum att det arbetar ett antal lärare och bibliotekarier med Länskafferiets bestånd. De letar upp nya, bra sajter som är granskade, de underhåller Länkskafferiets bestånd med att rensa bort sidor som av olika skäl inte finns. 
Idag finns ca 4500 sajter och de är alla ”kollade”. På så vis slipper barnet hamna på sidor som är olämpliga, kränkande, som är fria från reklam och som har en tydlig avsändare.

I dagens samhälle, när ett källkritiskt förhållningssätt är a och o, är Länskafferiet en fredad zon – hit kan vi som vuxna lotsa barnen och vara säkra på att de har stor chans att få rätt svar.

Unga fakta – en sajt för nyfikna (www.ungafakta.se)
Unga fakta är en sajt med 14 ämnen, som presenteras på ett lekfullt sätt. Samlingen består av ca 3000 sidor under ämnen som ung ekonomi, däggdjur, grekisk mytologi till pyssel och sagor och ramsor. Ett populärt inslag är Panelen svarar där barn kan skicka in frågor till experter inom områden som reptiler, vikingar till astronomi och ekonomi.

Unga fakta består av en redaktion som jobbar enbart med just Unga fakta. Skolverket har kvalitetsgranskat innehållet och sidan har fått flera utmärkelser.

Om du som förälder har funderingar på skolundervisning och IT har Skoverket en bra sida som heter IT i skolan. Där hittar du information om bland annat källkritik.

Text: Lotta Tiderman

Bild: Pojke vid dator,  macattck

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Charlotte Tiderman den 27 september 2011