Brott och straff i Österundatrakten

Under 1800-talets första hälft avrättades fortfarande människor i Sverige. Till exempel bestraffades mord med halshuggning. Incest och tidelag ledde också till mycket stränga straff även om dödsstraff för detta sällan verkställdes vid den här tiden

Bokomslag till De fördömda åren av Dagmar Måntelius

Bokomslag till De fördömda åren av Dagmar Måntelius
Andra brottsrubriceringar kunde vara lönskaläge, det vill säga sexuell förbindelse mellan två som inte var gifta, enkelt hor, det vill säga den ena parten var gift, och dubbelt hor som innebar att båda parterna var gifta på annat håll.

 Hembränning och snatteri kunde ge böter, att bli fälld för stöld kunde innebära spöstraff eller fängelse. Så kallade horsbrott skulle pliktas i kyrkan, det vill säga de skyldiga skulle erkänna sin synd och stå på pliktpallen eller horpallen under gudstjänsten "allom till varnagel".

Alla dessa brott ägnade sig Stina Olsdotters familj åt. Hon föddes 1756 i Domta ett par mil norr om Enköping. Dagmar Måntelius har skrivit en berättelse om henne och hennes barn och barnbarn. Romanen bygger på domstols- och kyrkoarkiv och har därför dokumentär prägel. De här personerna har verkligen  funnits och varit kriminellt belastade på det sätt författaren beskriver.
 
Det blir sammantaget en mängd tingshusförhandlingar, domar, böter, piskrapp och ett stort antal fängelseår under svåra förhållanden för den stora släkten. Till och med en avrättning av Stinas dotterson Johan för mord, rån och mordbrand.
 

Vi rör oss i Österunda socken med omnejd och gör också avstickare till Sala, Uppsala, Vittinge, Västerås och slutligen Molnebo.
 
En fascinerande skildring av fattigdom, brottslighet och rättsväsende i 1800-talets Sverige!
 
Text: Gun Johansson

  1. De fördömda åren

    Undertitel: en berättelse från 1800-talets första hälft
    Av: Måntelius, Dagmar
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Gun Johansson den 5 februari 2015