Cecilia Sidenbladh
Verksam som dramatiker och barnboksförfattare, skriver om det förflutna i nutiden.
Knivstatrakten
Familj
Man och tre barn
Tre böcker ur min hylla
Saras mödrar (1995), Niklas sotarpojken (1998) och Rättegången mot Almqvist (2008)
Platser i uppland där jag hämtar inspiration
Vid Kyrkviken som är en liten vik av Ekoln.
Vem är jag?
Jag skulle vilja svara att jag lever i hög grad genom mitt skrivande, i ett gränsland mellan fantasi och verklighet. Min största glädje och tillfredsställelse finns i skrivandet, i att sitta i mitt arbetsrum framför min dator, fångad i en process där jag letar mig fram i den historia som jag utarbetar. Och mitt arbetsrum finns i det hus vid Mälarens strand där jag bor.
En historia, just det – jag är som författare i hög grad en berättare, antingen jag skriver en roman, barnbok eller ett pjäsmanus. Vilket inte innebär att jag låter språk och form komma i andra hand i mitt skrivande. Vad är det då jag vill berätta med mina historier? Jag tror att avsikten med dem är att förmedla liv – gång på gång på gång. Jag skriver om liv som är större eller svårade eller i vart fall annorlunda än mitt eget – och som överraskar mig.
Det är alltså själva skrivprocessen som är det lustfyllda för mig – och det är kanske lite farligt, för det gör mig möjligen mindre inriktad på att få avsättning för det jag skriver. Dessutom har jag alltid jobbat bäst i motvind, när skrivandet skett för dess egen skull. Det är alltså inte tillfredsställelsen att få en bok publicerad eller en pjäs uppsatt som är min egentliga drivkraft – däremot älskar, ja just älskar, jag att lämna över min text till bra skådespelare och se den förvandlas och få liv. Den är nästan det häftigaste som jag kan tänka mig.
Nu ska man vara på det klara med att det ofta är frustrerande att skriva för teater, det är nämligen ungefär trettio gånger svårare att få en pjäs uppsatt än att få en roman publicerad – det säger till och med Eva Bonnier. Men mina ambitioner är höga. Som World Trade Center, brukade jag säga. Före 2001.
Det jag skriver om kan beskrivas på olika sätt. Ett är ambitionen att placera skeenden i det förflutna rakt in i nuet. Exempelvis genom att skildra Gustav Vasa i Dalarna som om han vore en serbisk eller afghansk upprorsledare på flykt. Eller förvandla häxanklagade på 1600-talet till invandrare av utomeuropeiskt ursprung i nutid – eller romer. Eller att visa att det mediadrev mot Almqvist och hans chefredaktör Hierta utsattes för – den viktigaste konsekvensen av Almqvisträttegången - har direkta paralleller i nutidens offentliga debatt.
Ett annat är lusten och ambitionen att gestalta kvinnor i det förflutna - skärvor av dem kan alla kvinnor spegla sig i. Exempelvis Victoria Benedictssons självdestruktion. Magdalena Rudenskiölds utsatthet som kvinna. Wendela Hebbes situation som yrkeskvinna och ensamstående mamma. Jenny Lind, Signe Hebbe och Christina Nilsson och deras utsatthet som kvinnliga scenartister.
Ett tredje är lusten att mytologisera min egen livshistoria genom att transformera den till annan tid. Exempelvis i romanen och filmmanuset Saras mödrar.
På detta sätt kan jag för mig själv reda ut mitt liv som författare – låt oss kalla det för det stora livet. Det finns förstås också det lilla livet, det privata, som pågår parallellt med det stora. I det finns min man och mina tre barn och tre barnbarn. Och vänner. Och min hund. Och hästar. Jag älskar hästar!
/ Cecilia Sidenbladh
Litet CV
Utbildning
FK 1973 i litteratur, konst & filmvetenskap + teatervetenskap.
Dramatikerutbildning på deltid under 1983-85, Dramatiska Institutet, Stockholm.
FD i litteraturvetenskap 1987. Avhandling om den svenske romantiske författaren
Carl Jonas Love Almqvist och bildkonstens betydelse för hans texter.
Två kortare filmmanuskurser 1989-91 vid DI, Stockholm.
På gång just nu
För de tre begåvade operasångerskorna Lena Hoel, Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson har jag under 2010 skrivit Näktergalarna, som handlar om en dramatisk konsertrepetition i Stockholm 1868 med den tidens superstjärnor Jenny Lind, Signe Hebbe och Christina Nilsson. Premiär augusti 2011. Regi: Anna Novovic.
Pjäsen
Black Othello som handlar om den svarte stjärnskådespelaren Ira Aldridge och hans svenska ”hustru” Amanda ”von” Brandt som kommer till Stockholm 1857 för att spela Othello har översatts till engelska och kommer att sättas upp på Actors studio i New York våren 2011.
Läs mer om Black Othello
Våren 2011 kommer också kapitelbarnböckerna Vittne till Stockholms blodbadoch Upprorstid ut på Opals förlag. De är del 1 och 2 av en berättelse om Svante Ulfsson Trana, en 12-åring som hamnar i händelsernas centrum under de dramatiska åren 1520-21. Jag arbetar med barnboken Badin som handlar om den lille svarte pojken vid Lovisa Ulrikas och Gustav III:s hov.
Uppsatta pjäser
Skyldig/icke skyldig som handlar om kriminalhistorien Love Almqvist framfördes som en iscensatt läsning ett antal gånger under november 2008 på Dramatens scen Tornrummet. Regi: Staffan Roos.
Midsommarafton på Snäckviken, en pjäs om Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist Wendela Hebbe och hennes tre döttrar. Spelades juli-augusti 2008 vid Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Regi: Eva Gröndahl.
Djävulens advokat, om den heliga Birgittas liv&visioner, Riddarholmskyrkan, Uppsala domkyrka, Skederids kyrka, 2003.
The Ice Maiden, om Victoria Benedictsson, Strindbergsmuséet, 2002.
Love & Wendela, Almqvist & Hebbe, Stockholms stadsmuseum, 2001, Wendela Hebbes hus 2002.
Metamorfoser, om Emmanuel Swedenborg, Confidencen, Stockholm 1998.
Strängnäs-New York, om Love Almqvist, Strängnäs 1996.
Isjungfrun, soppteaterversion med sånger, Klara Soppteater, Stockholms stadsteater 1995.
Med smak av arsenik, om Love Almqvist, Klara soppteater, Stockholms stadsteater 1993.
Häxorna på Söder, om häxprocesserna i Stockholm på 1670-talet, Stockholm 1992.
Publicerat
Romaner
Saras mödrar, W&W 1995
Amanda & Ira, Wiken 1990
Drömmarnas tid är förbi, Trevi&BraBöcker 1978
Apotekare Brandts sista år, Trevi& BraBöcker 1976, vinnare av BraBöckers berättarpris 1976
Fakta
Rättegången mot Almqvist, ellerströms 2008
Barnböcker
Tintomara i storskogen, Opal 2009
Min pappa Blomsterkungen, R&S 2007
En midsommarnattsdröm R&S 2003
Birgitta, Birgitta, R&S 2003
Slottet brinner, Opal 2001
Trollflöjten, R&S 2001
Niklas sotarpojken, Opal 1998