Chokladens dag 11 november

Böcker för oss som älskar choklad

Ordet kakao skrivet i kakao
Vem är det egentligen som hittar på alla dessa bemärkelsedagar, t.ex. Miniatyrrävens dag, Alla krossade hjärtans dag, De prestigelösas dag, Skumtomtens dag för att nämna några bland hundratals som sajten temadagar.se listar?

Ja, i vissa fall hittar vi en organisation, myndighet eller annan tydligt namngiven sammanslutning bakom, medan det i många fall tycks mera oklart.

 

I fråga om Chokladens dag den 11 november vet vi inte riktigt, men här uppmärksammar vi den i alla fall genom att tipsa om några böcker om choklad.

Det här är böcker som finns i Heby. Älvkarleby, Östhammar och Tierp. Finns titeln inte i din kommun, säg till så skickar vi.

 


Choklad av Elisabeth Johansson
Här presenteras ca etthundra chokladrecept, nya såväl som traditionella recept i ny tappning: kakor, tårtor, bakverk, desserter, glass, godis och drycker.

Ett avsnitt beskriver hur man tempererar choklad, gjuter plattor, kakor och praliner. Även om chokladens ursprung, framställning, smakkombinationer samt om råchoklad.

 

 

 

 

 


100 % choklad av Barbro Lönnegren 

Vad sägs om chokladpannacotta med hallongrädde eller vit chokladmousse med limemarinerad mango till dessert?

Kulor med nougatfyllning, knäckiga plattor, praliner med fyllning av mandelmassa och fikon, irish coffe-tryffel och chokladkola ...

Mjuka kakor och småkakor, tårtor och bakelser, drycker, chokladsåser och marmelad samt några annorlunda maträtter med choklad, som chilipanerad kycklingfilé.

 

 

 

 Jag vill ha choklad! av Trish Deseine

Nära 3/5 av utrymmet upptas av frestande och överdådiga färgbilder. Recepten är enkla och lättgjorda.

Det finns också beskrivning på många grundsåser, smör- och chokladkrämer, ganacher och mousser som tillsammans med slutkapitlet om Hantverkets hemligheter gör detta till en lämplig grundbok i chokladbakning.

De allra flesta recepten är på kakor, desserter, pajer, tårtor och bakelser. Ett kapitel har titeln Chokladterapi. Ett par drinkar med choklad hittar man också.

 

 

 

 

 

Choklad - en sann historia av Sophie Coe

Bok om chokladens historia. Den är skriven i kronologisk form och först behandlas chokladens tidiga historia i Latinamerika.

Nya rön om chokladframställning så tidigt som på 1800-1400-talet f.Kr. presenteras. Här  redogörs det för mayaindianernas och aztekernas användning av och närmast religiösa förhållande till chokladen och kakaon.

Historien förs sedan framåt till våra dagars kommersialisering och konnässörskap med mängder av roliga och intressanta detaljer och information man knappast hittar på annat håll.

 

 

 

 

Chokladpassion av Jan Hedh
 
Den innehållsrika boken inleds med en beskrivning av vad choklad är och en gedigen genomgång av hur man löser tekniska problem med att hantera den.

Knep för att av choklad skapa eleganta och dekorativa inslag på tårtor och glassbomber. Ett kapitel ägnas tillverkningen av chokladpraliner i en lång rad delikata former.

I andra kapitel får man lära sig allt om chokladsmåbröd, pajer och tårtor, glassbomber och glasstårtor, mousser och bavaroiser. Drinkrecept.


 

Den här listan kan göras mycket lång. Se katalogurvalet här nedan.

Gun Johansson

  1. Tre koppar choklad

    Av: Santos, Care
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
    Finns som: Bok
  2. Varm choklad och psykoterapi

    Undertitel: om Ericastiftelsen i Stockholm
    Av: Bergenheim, Åsa
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Psykiatriska behandlingsmetoder
    Finns som: Bok
  3. Blod & choklad

    Av: Klause, Annette Curtis
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  4. Kärlek, vänskap och choklad

    Av: McCall Smith, Alexander
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Ljudbok - CD
  5. Choklad

    Av: Tartt, Amanda
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: E-bok
  6. Choklad

    Undertitel: från brownies till praliner
    Av: Stanes, Sara Jayne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  7. Choklad

    Undertitel: de 100 bästa recepten
    Av: Doeser, Linda
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  8. En handbok choklad

    Av: Lindahl, Jerry
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: E-bok
  9. Alla tiders choklad

    Undertitel: [läckert och lättlagat steg för steg]
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  10. Choklad

    Av: Harris, Joanne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1998
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  11. Choklad

    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  12. Choklad, kola och karameller

    Undertitel: 140 recept på hemlagad konfekt
    Av: Walden, Hilary
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1987
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  13. Åh, choklad!

    Undertitel: Över 150 recept på mjuka kakor, småkakor, varma och kalla desserter
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  14. Choklad

    Av: Meyer Nielsen, Claus
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  15. Varför kvinnor behöver choklad

    Undertitel: Det nya sättet att må bra och bli smal
    Av: Waterhouse, Debra
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Dietik
    Finns som: Bok
  16. Sju sorters kakor

    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  17. I persikoträdets skugga

    Av: Harris, Joanne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  18. Mina efterrätter

    Av: Johansson, Elisabeth
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  19. Livets njutningar

    Undertitel: kuriosa, historik, fakta
    Av: Wåhlander, Nenne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Allmänna samlingsverk
    Finns som: Bok
  20. Fler kladdkakor

    Av: Öhrn, Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  21. Kladdiga kakor

    Av: Karlsson, Claes
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  22. Kladdkakor

    Undertitel: nya och gamla favoriter för den chokladälskande hemmabagaren
    Av: Öhrn, Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  23. Brownies

    Av: Wikholm, Ingrid
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  24. Chokladboken

    Av: Ny, Camilla
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  25. Schücks sunda söta

    Undertitel: efterrätter med lågt GI
    Av: Schück, Cathrine
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
    Finns som: Bok
  26. Karamellskorna

    Av: Harris, Joanne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Ljudbok - CD
  27. Syndigt gott!

    Undertitel: 54 frestande desserter med smak av frukt, bär, grädde, choklad och kryddor
    Av: Eriksson, Kristina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  28. Matkultur

    Undertitel: världens kök
    Av: Sjöö, Kristina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
    Finns som: Bok
  29. Slutet gott

    Undertitel: med härliga desserter från Allt om mat
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  30. Iskallt!

    Undertitel: från vaniljglass till semifreddo
    Av: Johansson, Elisabeth
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  31. Dessert, såklart!

    Undertitel: dessertbok för diabetiker och alla andra som vill äta gott och hälsosamt
    Av: Johansson, Magnus
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
    Finns som: Bok
  32. Efterrätter

    Av: Nilsson, Linda
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  33. Chokladpassion

    Av: Hedh, Jan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  34. Julgodis

    Undertitel: choklad, marsipankonfekt, knäck, karameller, mjuka kakor, marmelad - och mycket mera
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  35. Godis

    Av: Conradson, Birgitta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Mat och dryck
    Finns som: Bok
  36. Godisboken

    Av: Dietl, Ulla
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1995
    Klassifikation: Matlagning
    Finns som: Bok
  37. Chokladjakten

    Av: Björkelid, Anders
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Lättläst
  38. Under täcket

    Undertitel: om skor, hur man bor och plantor som gror
    Av: Keyes, Marian
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
Skrivet av: Gun Johansson den 7 november 2015