Daniel Sjölin på Författarfredag

Daniel Sjölin besökte Författarfredag på Stadsbiblioteket i januari 2012. Du som inte hade möjlighet att vara på plats kan se flera filmklipp från kvällen.

Daniel Sjölin är förmodligen en av de mest uppskattade programledarna på SVT. Han har med litteraturprogrammet Babel haft stora framgångar. Men nu är tiden med Babel över och många saknar honom i rutan.

I samtal med Lena Redin (P4 Radio Uppland) blev det en hel del prat om Babel. Daniel Sjölin, som bjöd på flera anekdoter från programmen, lockade till många skratt. Han berättade även om sitt eget skrivande.

Du som inte var på plats då Daniel Sjölin besökte Stadsbiblioteket i Uppsala kan se flera filmklipp från kvällen här på Bibli.

Om uppväxten och studietiden

Daniel Sjölin har en viss koppling till Uppsala och Uppland. Han föddes på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Familjen boddde nämligen under en kort period i Bålsta. Flytten gick sedan till Stockholm och förorten Sollentuna.

Han återvände sedan till Uppsala för att studera vid universitetet. Det var också här han mötte sin fru.

Hör Daniel Sjölin berätta om uppväxten och studietiden.

En melodram

Lena Redin minns sin första intervju med Daniel Sjölin. Det var en radiointervju  i samband med romanen Personliga pronomen, som kom 2004. En roman som Daniel Sjölin valde att kalla den en melodram istället för roman.

Hör Daniel Sjölin berätta om romanen.

Historien om Babel

Att Daniel Sjölin skulle bli en framgångsrik programledare på SVT var inget han hade tänkt sig. Och att det skulle bli så många säsonger med Babel kunde han aldrig tro. En säsong, tänkte han då han klev på.

Hör Daniel Sjölin berätta om hur det hela började.

Den trevlige programledaren

Daniel Sjölin berättar om utvecklingen av Babel som program och om stressen att ständigt skriva nytt manus. Och hur var det egentligen att alltid höra talas om sig själv som den leende, trevlige och smarte programledaren?

Hör Daniel Sjölin berätta om sin roll som programledare.

En mindre lyckad intervju

Så här i backpsegeln kan Daniel Sjölin se tillbaka och minnas många författare som han intervjuat. Minns han någon författare som det inte gick så bra med?

Hör Daniel Sjölin berätta om en av de mindre lyckade stunderna i Babel.

Avskedet till Babel

Efter flera säsonger av Babel och stora framgångar beslutade sig Daniel Sjölin för att sluta som programledare. Längtan att åter få tid att se världen omkring sig blev starkare och starkare.

Hör Daniel Sjölin berätta om beslutet att lämna Babel.

Tiden på Biskops Arnö

Daniel Sjölin tillbringade ett år på Biskops Arnös folkhögskola för att helt ägna sig åt skrivandet. En tid då han vände och vred på varje litet ord.

Hör Daniel Sjölin berätta om Biskops Arnö.

 

 1. Oron bror

  Av: Sjölin, Daniel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Världens sista roman

  Av: Sjölin, Daniel
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 14 februari 2012