De döda i fokus

Ett tema för veckan är döden, med både Halloween och alla helgons dag i slutet av veckan. Se våra filmklipp med zombieexpert Herman Geijer. Han ger dig såväl bok- och filmtips som tips på hur du överlever zombier.

Person utklädd till zombie. Foto: Beth Jusino, Flickr

Högtiden Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. I slutet av 1990-talet slog den igenom även i Sverige och i dag är det lika vanligt att barn ringer på för att fråga "bus eller godis" i slutet av oktober, som det är att de går påskkärring under påsken.

Person utklädd till zombie. Foto: Beth Jusino, Flickr
Halloween firas alltid den 31 oktober, och ligger ofta nära Allhelgonahelgen i Sverige. Båda högtiderna har med döden att göra, men på något olika sätt. Mycket av Halloween handlar om skräck och död, medan alla helgons dag är en dag då vi minns våra döda.

Döden och de döda är ett ständigt fascinerande tema, såväl kittlande som skrämmande. Många undrar var de döda tar vägen och om de kan komma tillbaka. Kanske är det därför även zombier intresserar så många. I dag finns en uppsjö av böcker, filmer och spel på ämnet.

Möte med zombieexperten

Mimi Forssblad och Herman Geijer. Foto: Anna Theorell
I samband med Halloween 2012 besökte zombieexpert Herman Geijer Stadsbiblioteket i Uppsala, för att berätta om zombier och hur vi överlever dem.

Herman Geijer driver bloggen Nej tack Zombies och är initiativtagare till en studiecirkel om hur man överlever en zombiekatastrof.

Få reda på mer om zombier, och vad som krävs för att överleva dem, i våra filmklipp där Mimi Forssblad intervjuar Herman Geijer. Han delar också med sig av bok- och filmtips på ämnet.

 

Hur blir man zombieexpert?

Hör Herman Geijer berätta om varför han kallas zombieexpert, hur hans kurser är upplagda och om han egentligen tror på zombier.

(5 minuter och 4 sekunder)

 

Vad är en zombie?

Få reda på mer om zombier, vad de är för några, hur de har sett ut och varit under olika tider och hur framtidens zombie kan se ut. Och hur uppstod egentligen zombie walks?

(13 minuter och 53 sekunder)

 

Hur överlever man en zombieattack?

Ta del av Herman Geijers praktiska råd om hur man överlever en zombieattack och hur man dödar en zombie.

(9 minuter och 17 sekunder)

 

Bok- och filmtips

Herman Geijer tipsar om böcker och filmer med zombie-, katastrof- och överlevnadstema.

(5 minuter och 32 sekunder)

 

Frågestund

När publiken har ordet dyker det bland annat upp frågor om personer som äter andra personer, voodookultur och svart magi, när zombier började äta hjärnor och om zombier i olika världsdelar.

(14 minuter och 15 sekunder)

 

Källor och mer läsning:

 

Text och film: Anna Theorell Bilder: Person utklädd till zombie. (Foto: Beth Jusino, Flickr, cc by-nc 2.0); Mimi Forssblad och Herman Geijer på Stadsbiblioteket i Uppsala 2012. (Foto: Anna Theorell)

 

 1. Hanteringen av odöda

  Av: Ajvide Lindqvist, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 27 oktober 2013