Den blomstertid nu kommer..

...med lust och fägring stor... De raderna slår an strängar hos oss som gått i svensk skola. Nu är det dags för skolavslutning och sommarlov igen.

Trafikskylt för skola.
Olika människor upplever eller minns skolan på de mest skiftande sätt. Den har på gott och ont varit och är betydelsefull för oss alla.

Litteraturen beskriver skolan från olika utgångspunkter – som något lustfyllt och roligt, som något förhatligt och tråkigt, som eftersträvansvärt men svåruppnåeligt, som en möjlighet, som ett hinder. Lättast tycks det vara att hitta ångestladdade och skrämmande skildringar. Inte minst gäller detta internatskolor.

Här ger vi några exempel på skönlitteratur och biografier på temat skolgång. Böckerna kan reserveras längst ner på sidan.

 

Ingångsbild: Flickr / Anders Sporring

Svensk skolmiljö

Bokomslag till Ondskan

Ondskan av Jan Guillou

Erik är van vid fysiskt våld från hemmet med en grym och aggressiv pappa. Skolan i 50-talets Sverige är inte heller fri från förtryck. Han relegeras från den kommunala skolan och börjar på Stjärnsbergs internatskola.
Det blir som att komma ur askan i elden. På Stjärnsberg har de äldre eleverna den självpåtagna rollen att ”uppfostra” de yngre med brutala metoder och tyranni. Erik blir speciellt hårt ansatt eftersom han inte kan stukas till underkastelse så lätt.

Bokomslag till Ränderna går aldrig ur

Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström

Elin från Gimo börjar på Sigtunaskolans internat i mitten av 90-talet. Hon vill bort från det lilla samhällets inskränkthet och snäva perspektiv. Hon tilltalas av den miljö och den samhällsklass hennes mamma egentligen kommer från och som hennes mormor fortfarande representerar. Men det som från början ter sig mysigt och attraktivt på skolan visar sig rätt snart ha en baksida. Elin känner inledningsvis samhörighet med de nya vännerna men upptäcker snart hur hård och okamratlig konkurrensen är, hur intolerans och snobberi genomsyrar samvaron.
För Elin blir det en fråga om att välja klasstillhörighet.

Bokomslag till Komma bort

Komma bort av Lennart Hagerfors

Andra boken (den första heter Längta hem) om tillvaron som missionärsbarn med allt vad det innebar av ständig flytt, av kulturkrockar och rotlöshet. I den här delen fortsätter Hagerfors att berätta om hur det var att utan föräldrarna flytta till Sverige och börja på Svenska Missionsföreningens internat Drott.
Det är en gripande berättelse om svårigheterna att anpassa sig till tillvaron på en svensk internatskola efter friheten i uppväxtårens Kongo.

 

Omslagsbild till Bakläxor: skolminnen

Bakläxor : skolminnen

17 kända svenska författare och journalister berättar skolminnen. Den äldsta, Herta Wirén, föddes 1899 och den yngsta, Jonas Gardell, 1963.
Det är omväxlande skolmiljöer som skildras, byskolor, skolor utomlands, internatskolor. Vissa medverkande känner stark avsky inför sin skolgång, andra har mer festliga minnesbilder. En del kommer ihåg enstaka lärare som haft livsavgörande inverkan på dem.

Bokomslag till Pintorpahäxans elev

Pintorparhäxans elev av Barbro Bäcklund

Under svältåren i slutet på 1920-talet och början på 1930-talet tvingades barn som hade allt för lång väg till skolan i Arjeplog att bo i Arbetsstugan. När Sverker Burman var tio år, 1926, skickades han dit för att gå i skolan i fyra år och även arbeta hårt med vedhuggning och vattenhämtning. Föreståndaren var sträng och orättvis och kallades för Pintorparhäxan. Hemlängtan blev svår och vantrivseln stor liksom den ständiga hungern.
Boken är en dokumentär skildring av en nära släktings vistelse i Arbetsstugan i Arjeplog.

Bokomslag till Lady Midnight

Lady Midnight av Bengt Järnblad

Boken handlar om en pojkes uppväxt i Malmö under slutet av 60-talet. Hans föräldrar vill inte acceptera hans dåliga grundskolebetyg och sätter honom därför i internatskola. Teman som både kamratskap och förtryck och översitteri känns igen från andra internatskildringar. Här beskrivs också en kärlekshistorias känslomässiga berg-och dalbana. Finstämd berättelse om mognad och uppvaknande.

Bokomslag till Låtsaskungen

Låtsaskungen av Torgny Karnstedt

Magdalena jobbar som lärare på ett internat för så kallade missanpassade ungdomar. Ur hennes perspektiv får vi ta del av livet på skolan med allt vad det innebär av svårigheter med såväl elever som kollegor. Hon försöker undan för undan bygga upp positiva relationer till eleverna genom att visa dem respekt. Det är ingen lätt uppgift men Magdalernas tålamod bär ändå viss frukt.

Bokomslag till Mogen för skrubben

Mogen för skrubben av Solja Krapu

Högstadieläraren Eva-Lena Eliasson åker tillbaka till skolan och kopieringsrummet på fredagskvällen för att kopiera en skrivning. Dörren går i baklås och hon tvingas tillbringa de kommande dygnen i det trånga utrymmet utan mobiltelefon och utan någons vetskap om vart hon skulle. Hennes reflexioner under fångenskapen ger oss en reviderad bild av en personlighet vi först uppfattar som pedantisk, kontrollerad, förutsägbar och en aning trist. Att kissa och bajsa i papperskorgen och dricka grädde har en renande effekt som gör att behärskningen rämnar och vi får syn på människan bakom fasaden. Vi får också goda inblickar i skolvärlden

Skolminnen i andra länder

Bokomslag till Järngräshoppan

Järngräshoppan a Salim Barakat

Salim Barakat säger att "Vi var barn, som stannade uppe sent på nätterna i gatlyktornas sken, barn som inte tänkte på annat än att stjäla, röva och slå sönder, barn som hatade skolan, som hatade skrivböckerna och lärarna. Vi var alltid rädda, rädda för våra föräldrar, för skolan och för polisen."

Denna självbiografiska roman skildrar en kurdisk pojkes uppväxt i en fattig by i norra Syrien vid gränsen mot Turkiet i början av 1960-talet. Det är en oerhört stark skildring av hur barn formas till hänsynslösa och grymma våldsverkare i ett samhälle där de vuxnas våld är ett dominant inslag.

Bokomslag till De kanske lämpade
De kanske lämpade  av Peter Høeg

 Peter är föräldralös och förflyttas i yngre tonåren från barnhemmet han bott på tidigare till en fasansfull  internatskola. Här mäts och bedöms barnens prestationer och deras personligheter hela tiden, här regleras allt i minsta detalj, här är barnen utsatta för vuxenvärldens okänsliga och strikta kontroll, disciplineringsåtgärder och minutiösa dokumentation i journaler och utvecklingsplaner.
Peter tar dock tillsammans med kamrater upp kampen mot skolans strikta ordning.
Omslagsbild till Rotlös
Rotlös av Tsitsi Dangarembga

Tambu är en 13-årig flicka som växer upp på 1960-talet i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Då var det fortfarande en brittisk koloni. Hennes största längtan är att få gå i skolan, vilket hon får möjlighet till med hjälp av en farbror, men först när hennes bror dör.
Tambu försöker förena den traditionella afrikanska livsstilen i storfamiljen, där släkt och familj betyder allt, med den anglosaxiska missionsskolans utbildning och det västerländska inflytandet, vilket är allt annat ä lätt.
En stark skildring av framför allt kvinnors villkor.
Bokomslag till Crazy
Crazy av Benjamin Lebert

Benjamin är 16 år och går på en internatskola i Bayern. Innan terminen är till ända blir han relegerad och stämplad som ”oduglig”. Boken är en naken och självutlämnande självbiografisk skildring av en olycklig och känslig ung människas tankar och känslor. En gripande och fängslande bok för ungdomar och vuxna. Den har också filmats.
Bokomslag till Den unge Törless förvillelser
Den unge Törless förvillelser av Robert Musil

Skildring från 1906 av en kadettskola, ett militärinternat i Österrike där författaren var elev. Här går ett antal överklassynglingar och här frodas kamratförtryck, översitteri, pennalism och sexuell frustration. En berättelse som än idag är giltig som en illustration till hur en sådan miljö deformerar.
Bokomslag till Händelser vid Kirkston Abbey
Händelser vid Kirkston Abbey av Patrick Redmond

” 'Det här är boken Stephen King skulle skrivit om han gått på engelsk internatskola'' enligt tidskriften Magazine Café. Hårresande, ståpäls, infernalisk, olidligt spännande, perfekt konstruerad är uttryck andra recensenter använt för att beskriva denna psykologiska thriller om pojkar på en internatskola i 50-talets England. Huvudpersonen deltar i en litteraturtävling, men hans bidrag påminner lite väl mycket om en redan publicerad text, vilket får ödesdigra konsekvenser för honom.
Bokomslag till I en klass för sig
I en klass för sig av Curtis Sittenfeld

13-åriga Lee Fiora går på den snobbiga internatskolan på den amerikanska östkusten. Det finns en social rangordning på skolan och på den skalan hamnar Lee, i sin egenskap av stipendiat, mycket långt ner. Hon blir en outsider som under de fyra år hon går på skolan ägnar mycket tid åt att lära sig hur koder och sociala uttryck ska tolkas. Lee får utstå utanförskap och kränkningar, och dessutom uppleva förälskelse som slutar i förödmjukelse.
Bokomslag till True Murder

True murder av Yaba Badoe

Ajubas papa har lämnat sin 11-åriga dotter på en internatskola i England efter skilsmässan från hennes psykiskt sjuka mamma. Familjen kommer från Ghana. Ajuba är ensam, förvirrad och deprimerad men tillvaron underlättas av vänskapen med en klasskamrat och hennes glamorösa men dysfunktionella familj.

Flickorna gör fantasifulla tankeutflykter tillsammans inspirerade av den amerikanska publikationen True Murder. Deras lekar leder dem till ett verkligt mysterium, en mörk verklighet, på nära håll. Kusligt och sorgligt.

 

Bokomslag till Tuktans ljuva år
Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy

En liten tunn bok på hundratalet sidor om en sträng och kall flickpension i Schweiz där honnörsorden är ordning och reda. Flickorna ska vara renskrubbade och kläderna prydligt hopvikta i skåpen. Barnen är inte särskilt hyggliga mot varandra, inte de vuxna heller. Alla längtar efter att få sluta på skolan och börja sina liv men internatlivet fortsätter att påverka dem även efter att skolporten slagits igen bakom dem.
Bokomslag till Den svarta tjärnen
Den svarta tjärnen av Thomas H Cook

Kriminalroman som belönats med Edgar Award och utnämnts till årets bästa översatta deckare av Svenska deckarakademien. En gift lärare på en internatskola på den amerikanska östkusten och en ung lärarinna inleder ett förhållande som leder till, inte bara skandal utan till tragedi för alla inblandade. Händelserna utspelar sig på 1920-talet. Vi får ta del av dem genom den gamle man som är berättare och som minns sin egen skuld i att det gick som det gick, en skuld han tyngts av sen barndomen.
Bokomslag till Lögnare
Lögnare av Stephen Fry

Typiska ingredienser från brittisk internatskolemiljö finns i denna satiriska och komiska skildring – grabbighet, homosexualitet, konkurrens, briljans och excentricitet. Adrian Healey är en notorisk lögnare som ljuger om allt om det bara kan underlätta att få bra betyg, åtråvärda kärlekspartners och andra förmåner.
Det är en dråplig, grovkornig och mycket rolig berättelse där spirituella skämt blandas med lägsta dränghumor.
Bokomslag till Till minnet av Edward
Till minnet av Edward av Elizabeth George

En av författarinnans tidigare deckare med polisparet adelsmannen Thomas Lynley och arbetarklassens Barbara Havers. En trettonårig pojke hittas död och torterad på en engelsk internatskola. Även på denna internatskola är pennalismen utbredd och även här hittar vi en pedofil bland lärarna.
Bokomslag till Staden och hundarna
Staden och hundarna av Mario Vargas Llosa

Staden är Perus huvudstad Lima, och hundarna är eleverna på militärläroverket. Dit skickar författarens far honom som 14-åring för att det ska ”bli karl av honom”. ”Hundarna” ingår i ett hierarkiskt system där ledarrollerna är givna och där underkastelse krävs av andra. Machokulturen präglar skolan liksom hela samhället: våldsförhärligande, disciplin, homofobi, sadism.
Läroverket brände demonstrativt ett stort antal exemplar av boken på bål då den kom ut 1962. Och författaren fick sedermera Nobelpriset i litteratur!

Sammanställt av
Gun Johansson
 1. Ondskan

  Av: Guillou, Jan
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Komma bort

  Av: Hagerfors, Lennart
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 3. Bakläxor : skolminnen

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Pintorparhäxans elev

  Av: Bäcklund, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Lady Midnight

  Av: Järnblad, Bengt
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Låtsaskungen

  Undertitel: roman
  Av: Karnstedt, Torgny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Mogen för skrubben

  Undertitel: roman
  Av: Krapu, Solja
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Järngräshoppan

  Av: Barakat, Salim
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från semitiska språk
  Finns som: Bok
 9. De kanske lämpade

  Av: Høeg, Peter
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 10. Rotlös

  Undertitel: roman om en svart flickas uppväxt i Afrika
  Av: Dangarembga, Tsitsi
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 11. Crazy

  Undertitel: roman
  Av: Lebert, Benjamin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 12. Händelser vid Kirkston Abbey

  Undertitel: psykologisk thriller
  Av: Redmond, Patrick
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 13. I en klass för sig

  Av: Sittenfeld, Curtis
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 14. True murder

  Av: Badoe, Yaba
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 15. Tuktans ljuva år

  Av: Jaeggy, Fleur
  Språk:
  Flerspråkigt verk
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från italienska
  Finns som: Bok
 16. Den svarta tjärnen

  Av: Cook, Thomas H
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 17. Lögnaren

  Av: Fry, Stephen
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 18. Till minnet av Edward

  Av: George, Elizabeth
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 19. Staden och hundarna

  Av: Vargas Llosa, Mario
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1966
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
Skrivet av: Gun Johansson den 26 maj 2015