Det här lånade ni mest 2015

Ja, vilka böcker var det som fångade ert intresse?

Topplistorna ser ut så här:

Skönlitteratur för vuxna Facklitteratur för vuxna
Att föda ett barn
Första delen i en planerad trilogi. 1938 är Maj 21 år, mot sin vilja gravid och nygift med Tomas som hon knappt känner. Hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne och med att bli en klanderfri maka, mor och värdinna.
Kjelle Berka från Högdalen
Skådespelaren Kjell Bergqvist berättar här om sitt liv. Han växte upp i en arbetarklassfamilj i Stockholmsförorten Högdalen. Teatern kom in i hans liv sedan han blivit relegerad från gymnasiet. Om alla kollegor, från Sif Ruud till Tommy Körberg, som påverkat honom i hans yrke och om alla kvinnor.
Att inte vilja se Det stora århundradet, del fyra. Andra världskriget håller på att inte bara slita sönder Europa, utan även familjen Lauritzen i Saltsjöbaden. Familjens största tillgångar finns i Tyskland. Brödernas hemland Norge är ockuperat av tyskarna.
En näve grus
En bok om vad det innebär att leva med en kronisk sjukdom, men också en kärleksförklaring till familjen och musiken. Artisten Louise Hoffsten fick diagnosen MS för tjugo år sedan. Trots den kroniska sjukdomen är hon fortfarande aktiv som sångerska, låtskrivare och föredragshållare
En mörkare himmel
Första boken av flera planerade som utspelar sig på Gran Canaria. I gryningen hittas en död kvinna på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Polisen får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg och den norske f.d. polisen Kristian Wede.
Dö inte nyfiken
En bok där skådespelaren Johannes Brost berättar om sitt liv, sin karriär och sitt förhållande till diverse kända personer
Akutbjällran
Systrarna Elsa och Julia Nilsson bor i Smedstorp. När systrarna oväntat ärver en stor summa pengar förändras mycket.
Jakten på Kapten Klänning Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen. Han ledde spaningarna som satte fast Kapten Klänning, dvs. Göran Lindberg, rektor på polishögskolan och ledare för polisens jämställdhets- och genusarbete. Här skildras polisens arbete, förhör, åtal och domar men också offren.
Bombmakaren och hans kvinna Den operativa chefen på Säkerhetspolisen, Lisa Mattei, blir uppringd av sin chef. Samtalet förändrar allt och nationen sätts i förhöjd beredskap. Så inleds jakten på en familj i en svensk småstad som befaras planera ett självmordsattentat på Skansen under nationaldagsfirandet.
Dalälven: från fjäll till fjärd
Praktverk med bilder och informativ text om den 54 mil långa Dalälven och livet längs den. Den börjar vid källorna i de norska fjällen.
En man som heter Ove 
Ove, 59 år, kallas bitter och grannarnas skräck. Varje morgon går han sin inspektionsrunda i kvarteret, trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma.
Naturlära
Här har akvarellmålaren Lars Lerin samlat akvareller där han skildrar den natur som omger honom, fr.a. i hans värmländska hemtrakter. Målningarna kompletteras med egna texter och citat ur kända och okända verk av författare som August Strindberg, Werner Aspenström Eva-Stina Byggmästar och Harry Martinson.
Glödens färger Den femte boken om Bricken på Svartvik sågverk utanför Sundsvall. Våren 1909 har det gått trettio år sedan Sundsvallsstrejken. Ingen behöver längre gå och lägga sig hungrig. Bricken är tacksam, men hon saknar Natan. Och så misstänker hon att den äldste sonen Nikanor har anslutit sig till Hinkeanerna.
Denna dagen, ett liv
Biografi över Astrid Lindgren som bygger på brev, många tidigare okända och ej publicerade, dagböcker och fotografier samt samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.
Lotus blues
Den första av två planerade böcker. En dag kommer en desperat man till advokat Martin Benners kontor. Mannens syster erkände fem mord innan hon begick självmord. Nu vill brodern ge henne upprättelse och återfinna hennes försvunne son Mio.
Vi bara lyder
Doktorn i sociologi Roland Paulsen skriver in sig på Arbetsförmedlingen. Omgående blir han oense med sin handläggare om åtgärdernas meningslöshet. Han återvänder till arbetsförmedlingskontoret i den mellanstora svenska staden för att genomföra en sociologisk studie om "funktionell dumhet"
Sista brevet från din älskade
Journalisten Ellie hittar ett brev från 1960 i arkivet på sin arbetsplats. Hon dras in i en intrig av en gammal kärleksaffär där en man ber sin älskarinna att lämna sin make. Också Ellie har ett förhållande med en gift man.
Varför har du ritat siffror på din arm farmor?
När Rolf Tardell, redaktör på SVT, är 33 år berättar hans mamma om sin uppväxt i Frankrike under andra världskriget. Först nu får han veta vad som hände när hon tvingades ut ur den tillbommade boskapsvagnen tillsammans med sina föräldrar i Auschwitz i slutet av maj 1944.
Lejontämjaren
Nionde boken med Patrik Hedström vid Tanumhedes poliskår. En hästflicka som varit försvunnen i tre månader hittas mördad. Samtidigt håller Erica Falck på att gräva i ett gammalt fall, en familjetragedi då en man mördades inför ögonen på sin lille son. Hans fru dömdes för brottet, men Erica känner på sig att något inte stämmer.
Nödrop
Lottie Knutson är informationsdirektör på Fritidsresegruppen i Norden. Här ger hon sin personliga bild av vad som hände under tsunamikatastrofen 2004 men också vid andra kriser. Hon möter människor, drar lärdomar och ger verktyg inför den dag läsaren hamnar i en kritisk situation.
Skrivet av: Gun Johansson den 7 januari 2016