Dinosauriens fjädrar

Deckare i akademisk miljö, eller akademisk vardag med deckarinslag

Den här boken måste jag berätta om i två avdelningar: som ett deckartips och som en liten introduktion till vetenskapsteori. Deckargåtan och vetenskapsteorin är sammanvävda genom boken, men är ändå två tydliga trådar.

Deckaren är en ganska vanlig historia. Ett professor inom paleontologi (dinosaurier!) har hittats död på sitt tjänsterum. Obduktionen visar att hans död förberetts för flera månader sedan. Det innebär att en stor mängd människor kan ha utfört brottet; det går inte att avgöra exakt tid för den dödande handlingen. Professorn var illa omtyckt av många, men dyrkad av andra. Utredningen kompliceras av att polisen Søren Marhauge inleder en relation med den mördade professorns student. Och både han och hon har något att dölja…

Som introduktion till vetenskapsteori är den här boken lysande! Med en stadig hand guidar Sissel-Jo Gazan läsaren in i eller förbi frågor om vad som är vetenskap och hur forskaren bör arbeta för att nå kunskap. Som läsare kan jag välja att komma ihåg alla detaljer, eller bara låta dem passera; författaren klarar av att guida för både den insatta och den ointresserade. Vetenskapsteorin som jag får lära mig gör att själva berättelsen växer. Forskarna på institutionen blir mänskligare när jag förstår deras akademiska motiv bättre.

Det här är alltså en bok om vetenskapsteori, akademiska hårklyverier och maktspel. Men det är ju även en vanlig deckare. Kombinationen är inte helt vanlig, men spännande! Om du har läst vid ett universitet eller högskola, om du har jobbat på en arbetsplats med krympande resurser, eller om du vill läsa en ganska traditionell deckarintrig så är det här intressant för dig!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristina Apelqvist den 4 oktober 2011