Drömmar om författarskap
Fredrika 17 år älskar att skriva. Hennes mål är att bli författare. Vi träffade henne för att prata om skrivande.
Fredrika Englund bor i Uppsala och har skrivit så länge hon kan minnas.
Texterna från barndomen har hon kvar. När hon läser dem nu tycker hon att en del är lite osammanhängande och konstiga. Men redan då skrev hon skräck och fantasy. Att det har blivit skräck och fantasy beror på att det är ämnen som intresserar henne. Det var med det hon växte upp.
Fredrikas mål är fortfarande att bli författare. Hon har tankar på skrivarlinje på Biskops Arnö eller kanske Wik.
Postapokalyptisk text på gång
Just nu skriver hon på en postapokalyptisk text. Hon är med i den internationella skrivaktiviteten NaNoWriMo, som är en slags tävling där deltagarna under 30 dagar i november ska skriva en roman på 50 000 ord. NaNoWriMo står för National Novel Writing Month.
Men Fredrika publicerar inget. Hennes mål är att få sin postapokalyptiska berättelse utgiven som roman. Men hon berättar att handlingen utspelar sig i Uppsala 300 år fram i tiden. Det är en blandning av skräck och äventyr.
− Det är roligt att skriva om det, men det kan också vara svårt. Staden ser rätt annorlunda ut.
I hennes berättelse har bussar ersatts av eltåg. Byggnaderna utgörs av glasbyggnader. På grund av ett solutbrott råder det brist på el. För att hitta inspiration och stämning går hon runt i Uppsala och fotograferar platser. Hon tar ofta omvägar till och från skolan.
− Jag måste gå tillbaka till nuet för att se var allt är placerat, men också tillbaka till tiden då det inte fanns el. Vår besatthet av el är en viktig punkt i min berättelse, säger Fredrika.
Karaktärer bara dyker upp
I den postapokalyptiska berättelsen är en av karaktärerna en person som har upplevt mycket och som blev övergiven som 10-åring. En annan gillar inte alls el.
− Karaktärer som var med från början kan förändras under skrivandet för att bli bättre. Karaktärerna får ett eget liv, säger Fredrika.
Inte sällan hämtar hon idéer från sin egen uppväxt. Hon kommer på något som hon varit med om och så gör hon om det så att det blir till det bättre och förstärker karaktärerna. Hon berättar att hon under sin barndom hade det jobbigt både i skolan och hemma. Det är händelser som hon nu kan använda i sitt skrivande.
− Det blir lite som en självterapi, säger hon och ler.
Kaffe och musik
När hon skriver lyssnar hon på musik. Hon kan sitta länge. Härom dagen satt hon från 7 på morgonen till 23, berättar hon.
När hon börjar skriva en berättelse vet hon oftast hur den ska börja och så har hon ett slut som förmodligen ska vara med.
Gillar att läsa skräck
Fredrika berättar att hon alltid har läst väldigt mycket. En favoritförfattare är Johan Theorin. Hon tycker att han i sina böcker lyckas fånga läsaren redan på första sidan. Den bästa boken är Sankta Psyko, tycker hon.
− Han skriver på ett speciellt sätt. Det är lite som deckare men även skräck. Jag skulle vilja skriva som honom, säger Fredrika.
Hon berättar att hon vid ett tillfälle träffade honom på UNT. En stor stund för Fredrika. Då fick hon möjlighet att prata med honom och berätta om sitt skrivande. Och han önskade henne lycka till.
En annan författare som hon gillar är Johan Ring. Med honom har hon också haft kontakt.
− Han skriver skräcknoveller som har getts ut av Mix förlag. De finns bara som e-böcker, men han är på gång med att ge ut en bok i mars 2015, berättar Fredrika.
Hon tipsar främst om novellen Kärleken, som fångade henne direkt. Fredrika berättar att hon och Johan Ring har lite samma intressen och så har han gett henne en del bra feedback.
En annan bok som hon gillar är Kråkflickan, som är den första delen i Jerker Erikssons kriminaltrilogi.
För att få det extra läskigt läser Fredrika helst på natten när det är som mörkast.
Dela och diskutera med andra
Nu för tiden får andra läsa hennes texter. Hon har publicerat texter på Kapitel1.se.
− Där kan vem som helst läsa texterna. För att sätta betyg på texter måste man vara registrerad, berättar hon.
På den webbplatsen har hon publicerat en text om Auschwitz. Någon gång har hon fått respons. Fredrika gillar att få kritik, både positiv och negativ. På det sättet kan man bli bättre. Hennes mamma och morfar brukar få läsa de texter hon skriver.
− Morfar är den som tror mest på mig. Han brukar alltid säga 'Hur går det med författarskapet' och så, skrattar Fredrika.
Ibland händer det att man får idéer av skrivkompisar. Framförallt har hon en kompis som ger henne idéer när hon fastnat. Idéer som hon sedan twistar till, berättar hon.
I samband med texten till NaNoWriMo har hon också börjat gå på writings på caféer i Uppsala. På onsdagar brukar de träffas på Café Linné.
Skrivtävlingar
Nyligen har hon skickat in ett bidrag till en novelltävling på Melker förlag med julkalendertema. Den texten känner hon sig särskilt nöjd med, berättar hon.
− Det blev mycket skräck och så hittade jag en twist som jag var jättenöjd med. En överraskande twist, säger hon med ett leende.
Tidigare har hon också varit med i Slutet på historien här på bibliotekets webbplats. Det går ut på att författare skriver en början, som man sedan ska skriva slutet på. Fredrika har skrivit slutet på tre historier: Magnus Nordins Huset på kullen, Åsa Anderberg Strollos Du är inte rädd va? och Sara Ohlssons Polisen i kyrkan.
Länkar:
- NaNoWriMos officiella webbsida (engelska)
- Följ NaNoWriMo på Twitter: @NaNoWriMo
- Fredrika E. Författarsida
- Fredrika Englund sida på Kapitel1.se
- @Basiliisk (Följ Fredrika på Twitter)
- Huset på kullen (Slutet på historien)
- Du är inte rädd va? (Slutet på historien)
- Polisen i kyrkan (Slutet på historien)
Gillar du också att skriva? Hör gärna av dig till oss för att berätta om ditt skrivande − redaktionen@bibliotekuppsala.se.
Text: Carin Carlsson och Anna Theorell
Bilder: Fredrika Englund (Foto: Carin Carlsson); Logotyp för NaNoWriMo; Kaffekopp (Foto: Carin Carlsson); Bild av Facebooksida