E-böcker

Du kan låna e-medier antingen med hjälp av appen Biblio eller på Tierps biblioteks Elib-sida. Följ instruktionerna nedan eller hör av dig till biblioteket, så hjälper personalen dig. Obs! Om du bara lånar böcker digitalt behöver du göra ett fysiskt lån ibland, annars kommer ditt lånekonto att tas bort efter två år. Om du inte har möjlighet att besöka biblioteket kan du kontakta oss för hjälp.

Biblio

Använd Biblio om du vill lyssna på e-ljudböcker eller läsa e-textböcker. Biblio har ingen åldersgräns.
Du kan låna 5 böcker per 7-dagarsperiod. 

Så här gör du:

 1. Ladda ner appen Biblio
  Den finns gratis i App Store och Google Play-butiken.

 2. Välj bibliotek
  Välj Tierps bibliotek genom att rulla ner i listan eller skriva Tierp i sökrutan.

 3. Logga in
  Logga in med lånekortsnummer och koden du har till ditt lånekort. Lånekortsnumret är siffrorna som står ovanför streckkoden på ditt lånekort.

 4. Låna
  Tryck på Sök och skriv i titel eller författare. Klicka på den bok du vill ha, så får du upp en beskrivning. Tryck på knappen Låna om du vill låna boken.

 5. Läs
  Dina böcker läggs i Mina lån. Vill du läsa en bok? Klicka på boken, så öppnas den. Biblio kommer ihåg hur långt du kommit nästa gång du vill läsa.

 6. Ladda ner
  För att läsa en bok offline, utan internet, klicka på knappen till höger om boken i mina lån. Knappen blir rödmarkerad och boken laddas ner.

Bild på Biblios logotyp: Axiell Media AB

Elib-sidan för Tierps bibliotek

Använd Elib om du vill lyssna på e-ljudböcker eller läsa e-textböcker. Tre viktiga saker innan du börjar låna:

1. Du behöver ha ett lånekort med pin-kod (kan fås på biblioteket)

2. Skapa ett Adobe-ID

För att du ska kunna låna och läsa e-böcker måste du först skapa ett Adobe-ID, alltså ett användarkonto hos Adobe. Du måste ha fyllt 13 år för att skapa ett Adobe-ID. Ditt Adobe-ID kan du använda på upp till sex olika enheter - till exempel på datorn, smarttelefonen och surfplattan.

För att skapa ett Adobe-ID går du till Adobes webbsida för att göra en medlemsregistrering. Om allt är rätt ifyllt kommer nu en bekräftelse på att ditt konto är klart.

Nu har du ditt Adobe-ID. Kom ihåg ditt användarnamn (e-postadress) och lösenord. När du installerar läsprogrammet eller lånar en e-bok första gången kommer du att få en uppmaning: Authorzie the device. Här skriver du in din e-postadress (användarnamn) och det lösenord som du valde vid registreringen. Detta behöver du bara göra första gången du lånar en e-bok på varje enhet.

3. Installera ett läsprogram på din dator, läsplatta, surfplatta eller smarttelefon

Vad använder du? Klicka på länkarna för att hitta användarguider:

När du är klar med förberedelserna ovan går du till Tierps Elib-sida. Logga in med lånekort och pin-kod. Sök och ladda ner. Lånetiden är 28 dagar. Därefter försvinner filen från din enhet. Du kan låna den igen om du inte läst/lyssnat färdigt. 

Tveka inte att ta kontakt med biblioteket för hjälp: