E-tjänster och databaser

Förutom alla medier som finns i bibliotekets hyllor kan du ta del av elektroniskt material ur databaser inom olika ämnesområden. Flera databaser når du även hemifrån. Obs! Tänk på att du inte behöver ange dina personuppgifter i dessa databaser. Det är frivilligt och på eget ansvar.

Alex

Författarlexikon med presentationer av över 4000 svenska och utländska författare och deras verk. Dessutom litterära priser, filmatiseringar, boktips, quiz. 
På biblioteket loggas du in automatiskt, annars behöver du lånekort och pinkod.

Arkiv digital

Kyrkböcker på nätet. Miljontals digitala färgbilder på olika originalkällor som till exempel kyrkböcker och bouppteckningar.

  • ArkivDigital är endast tilgängligt på bibliotekets datorer

E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker är elektroniska böcker som du kan låna till din dator, surfplatta, läsplatta eller smarttelefon.
Du kan låna 3 e-böcker/vecka. Lånetiden är vanligtvis 4 veckor. Därefter slutar filen att fungera men då kan du låna om boken.

Det finns två vägar att gå för att låna e-böcker och e-ljudböcker.

Se fliken E-böcker/E-ljudböcker under E-biblioteket i droppmenyn

GlobalGrant

Databasen GlobalGrant innehåller information om cirka 20 000 svenska och utländska stipendier och bidragsgivare.
Det finns också hjälp att göra ansökningar och presentera sig själv och sitt projekt för fond- och stipendieansökan.

Landguiden

Länder i fickformat online ger dig fakta om alla världens länder från Utrikespolitiska Institutet och uppdateras dagligen.

PressReader

I Pressreader finns tusentals nationella och internationella dagstidningar och magasin från fler än 100 länder och på över 60 olika språk, inklusive svenska dagstidningar som Aftonbladet och Svenska dagbladet.

För att använda tjänsten behöver du ladda ner Pressreader-appen, som är gratis, till din smartphone/surfplatta och ta dig till något av biblioteken i kommunen. På biblioteket kan du sedan läsa tidningar och magasin strömmande eller välja att ladda ner för att sedan kunna läsa offline utanför biblioteket. Du behöver vara ansluten till bibliotekets Wifi och slå på platstjänster i din smartphone eller surfplatta.

Appen PressReader finns för iPhone, Android, Windows och Blackberry.

Nationalencyklopedin (NE)

Onlineversionen av det svenska uppslagsverket  Nationalencyklopedin. Innehållet uppdateras kontinuerligt. Här finns svensk och engelsk ordbok, användbara länkar med mera.