Sverige har en stark barnbokskultur och många författare som skriver för barn. Det vill vi uppmärksamma på Internationella barnboksdagen, 2 april. Vi träffar författaren Charlotta Lannebo, samt tipsar om svenska barnböcker översatta till andra språk.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Internationella barnboksdagen firas varje år vid författaren
H C Andersens födelsedag, 2 april. Dagen har firats sedan 1967 och ska inspirera till läsande och uppmärksamma litteratur för barn. Varje år har ett tema och i år är det "Bookjoy around the World".
Barnbokslandet Sverige
Sverige är ett starkt barnboksland, med många författare till barnlitteratur, många barnboksillustratörer och många barnböcker som översätts från svenska till andra språk. Vi har träffat en av landets nyaste barnboksförfattare,
Charlotta Lannebo.
Möt biomedicinaren bakom Lilla E
Författaren
Charlotta Lannebo
föddes 1974 och växte upp i Täby, norr om Stockholm. Hon är utbildad biomedicinare och journalist och har jobbat med radio, tv och tidningar.
Idén till första boken om Lilla E, berättar Charlotta Lannebo att hon fick när en flicka som hon känner fick en resväska av sin mormor i julklapp. Flickan blev så förtjust i väskan och man kunde se att hon ville ut och resa på en gång.
– Det var det första fröet till boken och när jag väl skickat Lilla E till Stockholm, dit hon reser första gången, ville hon visst vidare till Karibien och Manhattan också, berättar Charlotta Lannebo.
Stor brevskrivare
När Charlotta Lannebo var liten skrev hon mest brev.
– Alltså riktiga brev på brevpapper och i kuvert med frimärke, säger författaren och fortsätter:
– Min syster och jag hade en massa brevvänner, men skrev mest till två finlandssvenska enäggstvillingar som tränade gymnastik och lyssnade på Beatles precis som vi.
Mycket högläsning som barn
Charlotta Lannebo berättar att hennes föräldrar alltid läste högt för henne som barn och där hittade hon sina första favoritböcker. Föräldrarna läste till exempel
Billböckerna,
Bullerbyböckerna och riktigt gamla sagor, som H C Andersens
Flickan med svavelstickorna.
– Och så Asterix och Lucky Luke förstås! säger Charlotta Lannebo.
Modiga barn
Karaktären Lilla E då, i Charlotta Lannebos böcker, som är sådär modig och ger sig ut i vida världen, är det något som kommer från författarens egna karaktärsdrag?
– Lilla E är väl modig men framför allt nyfiken. Det tycker jag är en trevlig egenskap för då kan man sitta i sitt rum och läsa eller se en film eller prata med kompisar och ändå få sig ett litet äventyr. Sen gör ju Lilla E vissa saker för att hon känner att hon måste också. För andra människors skull, säger Charlotta Lannebo och fortsätter:
– När jag var liten var jag inte alls modig. Jag ville mest vara hemma med min syster och leka kontor, sy, läsa, eller lägga patiens.
Lannebo skriver vidare
Charlotta Lannebo berättar att hon har fler böcker på gång, inte bara om Lilla E. Men vart Lilla E:s resa går härnäst är ännu inte klart. Däremot får vi reda på några hemligheter om Lilla E, som ingen vet förutom författaren själv:
– Lilla E är bra på matte, spelar trumpet, älskar hästar och har börjat träna taekwondo.