En dag för läsinspiration

Sverige har en stark barnbokskultur och många författare som skriver för barn. Det vill vi uppmärksamma på Internationella barnboksdagen, 2 april. Vi träffar författaren Charlotta Lannebo, samt tipsar om svenska barnböcker översatta till andra språk.

Vuxen som läser för flera barn. Foto: Ned Horton, stock.xchng

Internationella barnboksdagen firas varje år vid författaren H C Andersens födelsedag, 2 april. Dagen har firats sedan 1967 och ska inspirera till läsande och uppmärksamma litteratur för barn. Varje år har ett tema och i år är det "Bookjoy around the World".

Barnbokslandet Sverige

Sverige är ett starkt barnboksland, med många författare till barnlitteratur, många barnboksillustratörer och många barnböcker som översätts från svenska till andra språk. Vi har träffat en av landets nyaste barnboksförfattare, Charlotta Lannebo.

Möt biomedicinaren bakom Lilla E

Författaren Charlotta Lannebo föddes 1974 och växte upp i Täby, norr om Stockholm. Hon är utbildad biomedicinare och journalist och har jobbat med radio, tv och tidningar.

Författaren Charlotta Lannebo. Foto: Maina Arvas
Lannebo debuterade som författare 2009 med boken Lilla E ger sig ut på resa.

Idén till första boken om Lilla E, berättar Charlotta Lannebo att hon fick när en flicka som hon känner fick en resväska av sin mormor i julklapp. Flickan blev så förtjust i väskan och man kunde se att hon ville ut och resa på en gång.

– Det var det första fröet till boken och när jag väl skickat Lilla E till Stockholm, dit hon reser första gången, ville hon visst vidare till Karibien och Manhattan också, berättar Charlotta Lannebo.

Stor brevskrivare

När Charlotta Lannebo var liten skrev hon mest brev.

– Alltså riktiga brev på brevpapper och i kuvert med frimärke, säger författaren och fortsätter:

– Min syster och jag hade en massa brevvänner, men skrev mest till två finlandssvenska enäggstvillingar som tränade gymnastik och lyssnade på Beatles precis som vi.

Mycket högläsning som barn

Omslag till Det lilla huset på prärien.
Charlotta Lannebo berättar att hennes föräldrar alltid läste högt för henne som barn och där hittade hon sina första favoritböcker. Föräldrarna läste till exempel Billböckerna, Bullerbyböckerna och riktigt gamla sagor, som H C Andersens Flickan med svavelstickorna.

När Lannebo började läsa själv var det Lilla huset på prärien-serien av Laura Ingalls Wilder som gällde, och alla Alexandre Dumas böcker, till exempel Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna.

– Och så Asterix och Lucky Luke förstås! säger Charlotta Lannebo.

Modiga barn

Karaktären Lilla E då, i Charlotta Lannebos böcker, som är sådär modig och ger sig ut i vida världen, är det något som kommer från författarens egna karaktärsdrag?

Omslagsbild till Lilla E ger sig ut på resa.
– Lilla E är väl modig men framför allt nyfiken. Det tycker jag är en trevlig egenskap för då kan man sitta i sitt rum och läsa eller se en film eller prata med kompisar och ändå få sig ett litet äventyr. Sen gör ju Lilla E vissa saker för att hon känner att hon måste också. För andra människors skull, säger Charlotta Lannebo och fortsätter:

– När jag var liten var jag inte alls modig. Jag ville mest vara hemma med min syster och leka kontor, sy, läsa, eller lägga patiens.

Lannebo skriver vidare

Charlotta Lannebo berättar att hon har fler böcker på gång, inte bara om Lilla E. Men vart Lilla E:s resa går härnäst är ännu inte klart. Däremot får vi reda på några hemligheter om Lilla E, som ingen vet förutom författaren själv:

– Lilla E är bra på matte, spelar trumpet, älskar hästar och har börjat träna taekwondo.

Böcker av Charlotta Lannebo

Pija Lindenbaum

 

Henning Mankell

 

Astrid Lindgren
Omslagsbild till boken Ronja Rövardotter.

 

Sven Nordqvist

 

Maria Gripe

 

Olof och Lena Landström

 

Läs mer

 

Text: Anna Theorell Bilder: Vuxen som läser för barn. (Foto: Ned Horton, stock.xchng); Författaren Charlotta Lannebo. (Foto: Maina Arvas, pressfoto från Lilla Piratförlaget), Omslagsbilder

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 28 mars 2013