En evig kamp
Jämställdhet och mänskliga rättigheter borde vara en självklarhet för alla. Men så ser inte världen och verkligheten ut. Att en dag om året sätta fokus på kvinnofrågor är därför fortfarande viktigt.
Först 1977 antogs en FN-resolution som rekommenderar allmänt firande av dagen.
Kvinnlig rösträtt
I Sverige och de nordiska länderna slogs kvinnor för rösträtt under första delan av 1900-talet. Kampen började dock långt tidigare. Grunden för rösträtten kom sig av franska revolutionens förklaring och den amerikanska frihetsdeklarationen om de mänskliga rättigheterna och individers lika värde.
I slutet av 1840-talet tog kampen fart i USA och på 1860-talet i England. Den organiserade rösträttsrörelsen tog form. På internationellt plan gick nationella organisationer samman 1904 i International Woman Suffrage Alliance (IWSA, Internationella kvinnoalliansen).
De länder, eller stater, där kvinnor först fick rösträtt var Wyoming (1869) och Utah (1870), Nya Zeeland (1893) och Australien (1902). I Norden var Finland först då allmän rösträtt infördes 1906. I Sverige skedde det först 1921. I Frankrike och Italien först efter andra världskriget 1945.
70-talets kvinnokamp
På 1970-talet fick åter frågor om rättigheter och jämställdhet fart. Bland annat genom Grupp 8, en socialistisk, partipolitisk obunden kvinnoorganisation som bildades 1968. Krav ställdes bland annat på daghem åt alla och fri abort.
En fråga som fortfarande är aktuell i dagens svenska samhälle är "lika lön". Trots att det har hänt en hel del släpar kvinnorna ändå efter.
Våld och förtryck
Några som har engerat sig i denna fråga är Karin Alfredsson, Linda Forsell och Kerstin Weigt. Tillsammans startade de projektet Cause of death: woman, en journalistisk granskning av våld mot kvinnor.
Mellan åren 2010 och 2012 har de träffat kvinnor tio länder. De har mött kvinnor som har överlevt och utsatts för våld av olika slag. Men de har även intervjuat människor som arbetar för förändring och anhöriga till drabbade. På Cause of death - woman kan du läsa reportage från hela världen.
Kvinnlig omskärelse, barnäktenskap eller att flickor hindras från att gå i skola och få utbildning är fortfarande vardag för många av världens barn.
Trots elände, misär och förtryck finns ändå små ljuspunkter. Att Nobels fredspris 2011 gick till tre starka kvinnor inger hopp - Pris till Afrikas kvinnor.
Läs mer:
- Om Internationella kvinnodagen på Wikipedia
- UR Samtid - Kvinnors rösträtt 90 år
- Jamstalldhet.net
- Cause of death - woman
Text: Carin Carlsson Bilder: kk+ (bild 1) och Etienns Valois (bild 2)