En rättigheternas vecka
I veckan är det årsdag för såväl Sveriges medlemskap i FN som för barnkonventionen, och i radio och sociala medier handlar det om #minflykt. Därför tipsar vi om böcker om mänskliga rättigheter och visar en film från ett av våra författarbesök.
Just nu satsar också Sveriges Radio på personliga flykthistorier, med #minflykt. Och nyligen släpptes en bok om historiska hjältar som kämpat för mänskliga rättigheter.
För fred och säkerhet
Förenta nationerna, FN, är en internationell organisation för fred och säkerhet i världen och för samarbete mellan länder. FN bildades 1945, vid andra världskrigets slut och i dag är nästan alla
Sverige har under de snart 70 medlemsåren bland annat funnits bland initiativtagarna till stärkandet av barns rättigheter, tortyrkonventionen, dödsstraffets avskaffande och avskaffandet av apartheid, liksom inom områden som nedrustning, miljö, narkotikabekämpning och åtgärder mot terrorism.
I slutet av november 1989 beslutade FN om FN:s konvention om barns rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas. Det är en samling regler som ska skydda alla barn i alla länder, och som nästan alla världens länder har lovat att följa.
I samband med barnkonventionens tjugoårsjubileum kom boken Alla barns rätt (2010) av Pernilla Stafelt, en bilderbok där barnkonventionens paragrafer har tolkats i bild och text.
Hjältarna håller igång det mänskliga samhället
Det finns många personer som kämpat för människor och för mänskliga rättigheter genom historien. Om en del av dessa hjältar – såväl kända som okända – har Ola Larsmo och Brian Palmer skrivit en bok, 101 historiska hjältar (2013).
Det handlar inte om undantagsmänniskor som är extremt modiga utan om de människor som verkligen håller det mänskliga samhället igång, säger Ola Larsmo. Sophie Scholl, Malala Yousafzai och Steve Biko är några namn.
I oktober 2013 besökte Ola Larsmo och Brian Palmer Stadsbiblioteket i Uppsala för att berätta om arbetet med boken. Här kan du se en film från kvällen.
Många vill berätta om #minflykt
I samband med programmet uppmuntrade dokumentärredaktionen personer som flytt till Sverige att dela med sig av sina flykthistorier genom att använda hashtaggen #minflykt i sociala medier. De fick ett enormt gensvar med över 4000 tweets på bara ett dygn och många historier som har fått plats i tidningar och olika radioprogram.
Källor och mer läsning:
- Om Sverige och FN (Regeringskansliet)
- United Nations
- Svenska FN-förbundet
- "Alla barn har rättigheter" (Bibli, 2013-11-18)
- Om FN:s barnkonvention (Unicef)
- "Nyutgivet med Larsmo och Palmer" (Bibli, 2013-11-12)
- "Min flykt" (Sveriges Radio, 2013-11-17)
- Om #minflykt (Sveriges Radio)
- #minflykt, Uppsalabon Matti Hiiti (Sveriges Radio)
Text: Anna Theorell Bilder: En folksamling. (Foto: carrcarr, stock.xchng); Omslagsbild; Pressbild till P1 Dokumentär: Min flykt av Sîlan Diljen. Återförenade i Uppsala 1983. (Foto: privat)