En stund med Margareta Hagelthorn

Just nu ställer konstnären Margareta Hagelthorn ut några av sina verk på Östhammars Stadsbibliotek. Vi passar på att ställa några frågor till henne.

Hur började ditt intresse för konsten?

Jag har alltid tyckt om att teckna och rita. Mina föräldrar gav mig tidigt papper och penna och uppmuntrade mig hela tiden.

Att rita blev en del av mig men jag var också väldigt intresserad av att röra på mig i naturen, springa och gymnastisera så jag funderade ett tag på att utbilda mig till gymnastiklärare, men istället blev det Konstfack och det har jag aldrig ångrat. Det var roligt. Jag gick två år i aftonskola – på kvällstid 18-22.

Margareta Hagelthorns porträtt av Åke Ginman.
Sedan sökte jag in på teckningslärarinstitutet och kom in fast det var stor konkurrens om platserna. De satte upp en lista och de som stod högst upp på listan hade bäst betyg och de som stod längst ner hade sämst betyg fast de hade lyckats komma in…oj, vad rädd man var för att stå där längst ner på den listan!

Vad läste du under din skoltid på Konstfack?

Jag läste konsthistoria och om olika tekniker som teckning, målning, skulptur och keramik. Keramik tycker jag mycket om. Det blev jag nog intresserad av redan som 10-åring. Detta att skapa något i lera, för när vi åkte till västkusten så var det blåleran jag höll på med hela tiden och gjorde olika figurer av.

När började du arbeta som lärare?

Jag var nog 24 år det blev 20 år på Kärrtorp för gymnasieeleverna där. Att det blev just den skolan var för att jag visste att de där hade en ugn att bränna keramik i. Det var viktigt för mig.

När började du ställa ut dina egna saker?

Ja det var nog 1975-76 i Stockholm. Jag hade en kollega som brukade ställa ut och hon tog med mig dit för att träffa galleristen. Det slutade med att jag fick chansen och jag ställde ut lite av allt jag gjort i olika tekniker. Det kom en konstkritiker dit som tyckte om det jag visade upp, men ansåg att jag inte var trovärdig eftersom jag ställt ut flera olika saker. Jag borde satsa på en sak tyckte han. Så det blev ingen bra recension av honom tyvärr. Namnet anser man är viktigt inom konstkritiken.

På konstfack var det bedömning av verket, det man skapat som var det viktiga och inte vem som gjort det.

Vad är konst för dig?

Konst kommer av ordet kunna. Man ska behärska det man gör. Veta hur man arbetar med och hanterar olika materiel. Hur färgen på verkar, vad man vill uppmärksamma i det man skapar. Färg, form, innehåll, komposition, teknik och så ”någonting mera” och det där sista ”någonting mera” är det viktigaste!

Jag vill inte sätta rubriker på det jag gör utan jag vill att man ska se och bedöma utifrån det man ser. Inte styra de som betraktar utan de ska få ha sin egen åsikt om vad de ser och upplever.

Vad är det du ställer ut här på biblioteket just nu?

Målning av Margareta Hagelthorn.
Det är ett porträtt av en man från orten, Åke Ginman, som var 95 år när han beställde sitt porträtt för att ge till sin son.

Det är också utsikt från 3:e våningen i ett kvarter som heter Garvaren under vårtid. När jag målade dem utgick jag från små fotografier. Det tar lång tid, ungefär ett halvår. Därför blir ofta originaltavlorna väldigt dyra, så jag låter också göra reproduktioner på akvarellpapper för att kunna sälja det jag gjort lite lättare, för det blir naturligtvis billigare än själva originalet.

Jag har även skapat mer fantasifyllda akvareller som också finns med i utställningen. Det är roligt att varva realistiska bilder med mer fantasifyllda tycker jag. Då målar jag omkring ljuset på det vita akvarellpappret istället för att lägga på vit färg. Jag låter helt enkelt papprets vita färg få lysa igenom, man kan antingen spara ut det man vill ha eller skrapa fram det vita otroligt försiktigt, för det är lätt att pappret skadas då och man kan absolut inte måla ovanpå sedan för ytan blir förstörd när man skrapar.

 

Intervju av: Barbro Gräähs Bilder: Margareta Hagelthorn

 

  1. Akvarell

    Undertitel: lekfulla övningar och kreativa insikter
    Av: Ramberg, Johan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Målarkonst
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 1 mars 2013