Ett bibliotek i fickan

Fick du en läsplatta i julklapp? På biblioteket kan du gratis ladda ner en hel trave e-böcker.

Läsplatta
En läsplatta är en elektronisk apparat som används för att läsa digitala böcker, tidningar och andra texter. Ibland kallar man dem också för e-bokläsare, e-läsare eller bokdator, eller på engelska ereader eller tablet. De är numera ungefär som en pocketbok i vikt och storlek, och vissa modeller rymmer tusentals böcker.

Energisnåla läsplattor

En läsplatta har en annan sorts skärm än den som finns på en dator, en smartphone eller en surfplatta. Det kallas e-ink, och det gör att texten inte flimrar framför ögonen. Texten blir lättare att läsa utan att man blir trött i ögonen. Det är heller inga problem att läsa i dagsljus, och läsplattans batteri kan räcka i två veckor. Den drar nämligen bara ström när man bläddrar.

Har du en surfplatta, utnämnd till årets julklapp 2010, kan du använda den för att läsa e-böcker. Nackdelen är att skärmen fungerar dåligt i dagsljus och att batteriet inte håller lika länge som i en läsplatta.

Det går naturligtvis också bra att ladda ner e-böcker till exempelvis en smartphone.

Låna gratis

Omslagsbild till Gustavs grabb.
Det börjar bli lättare och lättare att få tag på e-böcker. Nätbokhandlarnas bestånd ökar undan för undan för den som vill köpa och äga sina e-böcker. Och så kan man förstås låna från biblioteket. Tänk att till exempel kunna låna Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Gustavs Grabb eller senaste boken av Lars Kepler, utan att behöva köa för att pappersboken är utlånad. De titlarna och många fler ingår i beståndet hos E-Lib, som Uppsala län samarbetar med när det gäller e-böcker.

Dessutom kan man ladda ner en e-bok när som helst på dygnet, även om det råkar vara mitt i natten.

Låter det intressant? Det är bara att ladda ner och prova.

 

Text: Helena Olsson Munro
Bild: InUse Consulting

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Helena Olsson Munro den 21 november 2011