Ett extra vardagsrum

Ett stadsbibliotek, tolv stadsdelsbibliotek och två biblioteksbussar vill visa att de hör ihop och byter namn till Bibliotek Uppsala. De vill också vara hela Uppsalas vardagsrum. Kommunikatör Mia Öström berättar mer.

Bibliotek Uppsalas logotyp.

Uppsala Stadsbibliotek – alltså Stadsbiblioteket, de tolv stadsdelsbiblioteken och de två biblioteksbussarna – byter namn till Bibliotek Uppsala. Samtidigt får biblioteket en ny logotyp.

Kommunikatören berättar

Vi har pratat med Mia Öström, kommunikatör på Bibliotek Uppsala, för att få reda på mer om namnbytet och den nya grafiska profilen.

Bibliotek Uppsalas kommunikatör Mia Öström. Foto: Fredrike Fagerlind, Bibliotek Uppsala
Biblioteken hör ihop

Mia Öström berättar att man med namnbytet vill visa att Stadsbiblioteket, tolv stadsdelsbibliotek och två biblioteksbussar hör ihop.

– Vi slipper också förvirringen när det gäller att skilja på Uppsala Stadsbibliotek och Stadsbiblioteket, säger Mia Öström.

Stadsdelsbiblioteken behåller sina vanliga namn när man talar och skriver om dem. I skrift förkortas de "Bibliotek Uppsala Gränby", "Bibliotek Uppsala Sävja" och så vidare.

Loggan lyfter mötesplatsen

Bibliotek Uppsalas logotyp.
Den nya logotypen är ett citationstecken och med det vill man lyfta fram biblioteket som kulturell och demokratisk mötesplats.

– Biblioteket är en viktig kulturinstitution och det ska synas, säger Mia Öström.

Att logotypen är just ett citationstecken ska signalera att biblioteket rymmer berättelser, inte bara via böcker utan även genom film, spel, internet, sociala medier, samtal och möten.

Varför vardagsrum?

Bibliotek Uppsala kallar sig för ”ett extra vardagsrum”. Vi ber Mia Öström att förklara uttrycket.

– Biblioteket är en plats där alla är välkomna, där man själv väljer om man vill läsa, låna, lyssna på en författare eller bara sitta ned en stund. En kravlös plats där man bara får vara, säger Mia Öström.

En vecka fylld av aktiviteter

Logotyp för Bibliotek Uppsala.
För att presentera Bibliotek Uppsala för Uppsalaborna sker en hel del aktiviteter på biblioteken och i övriga Uppsala under perioden 12 oktober till 19 oktober.

Bland aktiviteterna hittar du bland annat ett vardagsrum på Gränby Centrum, invigning med tårta och tal av bibliotekschef Marie-Louise Riton, författarmöten, bokfrukost, drop in-stickning och tävlingar där du bland annat kan vinna en läsplatta. Här nedan kan du läsa om samtliga aktiviteter.

Det händer på bibliotek Uppsala

 

Text: Anna Theorell Bild: Bibliotek Uppsalas kommunikatör Mia Öström. (Foto: Fredrike Fagerlind, Bibliotek Uppsala); Bibliotek Uppsalas logotyp

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 9 oktober 2013