Europeiska barnboksförfattare

Den 26 september är det europeisk språkdag. Vi passar därför på att lyfta fram några barnböcker från olika länder i Europa. Vad har du för favoritförfattare?

Helenas och Annas favoriter

Helena Karlsson, barnbibliotekarie på Enköpings huvudbibliotek

Helenas favoritförfattare är Cornelia Funke från Tyskland.

Bläckhjärta (2004) är berättelse där bokens magi bokstavligen väcks till liv. Läs om Maggies och hennes pappa Mos flykt från den förfärlige Capricorn. Det ä r en urspännande bok som man måste sträckläsa. Tur att det finns två böcker till i serien. (från cirka 9 år)

Igrane, den modiga (2007)  slukaråldern
Trots att Igranes föräldrar är trollkunniga vill Igrane bli riddare. En dag belägras borgen de bor i och föräldrarna förlorar sina magiska krafter. Igranes riddartalang sätts på prov. Det är en snabbläst, rolig och spännande berättelse! (från cirka 9 år)

 

Anna Fogelberg, barnbibliotekarie på Knivsta bibliotek

Annas favoritförfattare är Eva Ibbotson från England. Hennes böcker är fulla av fantastiska varelser och platser. När hon skriver riktigt känner man hur det doftar och låter i Amazonas djungler eller i ett spöktåg i underjorden. I Ibbotsons världar kan paddor prata och guvernanter ha stora hemligheter!

Annas bästa lästips är böckerna Resan till River Sea (2002), Jätten på Jämreborg (2011) och En hund och hans pojke (2012). (från cirka 9 år)

Fler böcker från Europa

Tyskland: Här kommer Lola (2010) av Isabel Abede

Lola har en pappa från Brasilien och en moster som bara är 2 år. Lola drömmer om att få en bästis. Men hur hittar man en bästis? Jo, Lola kommer på att hon ska skicka iväg sin högsta önskan med en ballong. Tror du att hon får något svar? Detta är den första boken om Lola. (från cirka 9 år)

 

Danmark: Krigarprovet (2010) av Ida-Marie Rendtorff

Dalia Drakviskaren är 14 år och hon bor i ett samhälle som styrs av kvinnor. När Dalia var 5 år fick hon sin drake Flamar, som hon älskar. Dalia ska genomgå ett krigarprov för att kunna försvara sitt land. Men flera drakar är sjuka och Flamar verkar också vara smittad. Vad är det som har hänt? Har någon förgiftat dem? (från cirka 9 år)

 

Norge: Kurt kurir (2012) av Erlend Loe

Erlend Loes har skrivit flera roliga böcker om truckföraren Kurt och hans familj. Kurt råkar ut för allt möjligt och han ställer alltid upp där han behövs. I Kurt kurir är det uppror i Norge - norr mot söder. Och vem rycker ut om inte Kurt? (från cirka 7 år)

 

Nederländerna: För alltid vi två - så det så (2004) av Guus Kuijer

Polleke är 11 år och drömmer om att bli poet. I böckerna om Polleke får du följa hennes liv och

vardag. Kanske ser hennes vardag annorlunda ut från din? Hon har en marockansk pojkvän, en pappa som säljer och använder hasch, en massa syskon och en mamma som blir kär i lärare. (från cirka 9 år)

 

Belgien: Lilla döden hälsar på (2012) av Kitty Crowther

Den här boken handlar om den blyga Döden. Ljudlöst rör sig Döden bland människorna. Hon skrämmer alla som hon kommer för att hämta. En dag ska Döden hämta en liten sjuk flicka. Men flickan och Döden blir goda vänner. För att de alltid ska kunna vara tillsammans förvandlas flickan till en ängel. (från cirka 7 år)

 

Schweiz: Sotarpojken (2007) av Tetzner

Den här boken är inte ny, utan den kom ut för mer är 70 år sedan.

Berättelsen om sotarpojken utspelar sig på 1800-talet och handlar om den schweiziska pojken Giorgio. Han säjs av sina fattiga föräldrar och blir sotarpojke i Milano. Giorgios liv är inte roligt. Han får knappt någon mat och hans arbete är hårt och farligt. Men så en dag möter han en läkare, som räddar hans liv. (från cirka 9 år)

 

Frankrike: Sista hoppet (2012) av Anne Plichota

Detta är en fantasybok som handlar om Oksa Pollocks. När hon och hennes familj flyttar från Paris till London förändras Oksas hela liv. Hon ska börja ny skola och måste försöka smälta in. Dessutom får hon veta att hon är född till att bli härskrinna i landet Edefia. Bara hon kan rädda landet och dess befolkning. (från cirka 9 år)

 

 

Bilder: Bokryggar (anna_t, cc by-nc-sa 2.0). Övriga bilder bokomslag.

 1. Här kommer Lola!

  Undertitel: del 1
  Av: Abedi, Isabel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 24 september 2012