Evig natt

1937 får 28-årige Jack sitt livs chans: att följa med som radiotelegrafist på en expedition till Arktis. Men expeditionen är otursförföljd, deltagarna påverkas av mörkret och tystnaden, och en efter en tvingas de bryta och ge sig av. Till sist är Jack ensam kvar med hundarna och en illasinnad varelse som vandrar i mörkret där ute.

Genom Jacks dagbok får vi följa expeditionen, från dess början i London till det gastkramande slutet. Beskrivningarna av snön, kylan, norrskenet, tystnaden och mörkret, livet på forskningsstationen och trängseln inne i stugan är övertygande, så även Jacks stigande fasa och den envisa stoltheten som hindrar honom från att ge upp och be om hjälp även när han är fullt övertygad om att Gruhuken är hemsökt och att hans chans att överleva till våren minimal.

Michelle Paver är sedan tidigare mest känd för Vargbröder, den populära ungdomsfantasyserien om tolvårige Torak som levde för 6000 år sedan. Evig natt är en vuxenroman som med fördel kan läsas av ungdomar. Det är en riktigt ruggig spökhistoria i en ovanlig miljö, och det är inte utan att man blir lite mörkrädd efteråt.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sanna Barsk den 29 december 2011