Extremt högt och otroligt nära

En rik roman om livets stora känslor

Den lillgamle pojken Oskar hittar ett undangömt kuvert där det står ett enda ord skrivet: Black. I kuvertet ligger en nyckel. Han bestämmer sig för att hitta låset som nyckeln passar i, men i vilken av alla New Yorks dörrar sitter rätt lås? Och är det, som han tror, en ledtråd som hans pappa har lämnat efter sig?

Pappan befann sig högst uppe i ett av tvillingtornen den 11 september 2001, och som var den som förstod Oskar bäst. Förgäves försökte han tala med Oskar och hans mamma en sista gång men bara kunde lämna meddelanden på telefonsvararen – meddelanden vars innehåll bara Oskar känner till. Men kanske finns det en fortsättning på historien och livet, om bara han kan hitta rätt lås…

Detta är en oförglömlig historia om sorg, skuld, kärlek, längtan och hopp som lever kvar inom läsaren en lång tid efteråt. Det är ett fantastiskt porträtt som tecknas, av vår tid, av historien och av huvudpersonen Oskar som söker förklara det som inte är möjligt att förstå. I sin skildring av detta är boken humoristisk och hjärtskärande på samma gång och den mest gripande som jag har läst på länge.

Målgrupp:

Tipsat av: Sara Bengtsson den 14 mars 2011